U dvorištu crkve u Novom Brdu otrovani psi (Uznemirujući snimci)

Četiri psa otrovana su i uginula u dvorištu crkve Uspenja presvete Bogorodice u Novom Brdu, a jedan još daje znake života, saznaju „Politika“ i Radio Kim.

Na video snimcima se pojavljuje radnik firme „Biolend“ koji psima daje hranu. On je na vozilu „kvad“ došao na crkveno imanje, na mestu gde se nalazi dečije igralište, namamio pse i dao im hranu. Obučen u radni kombinezon, bacao je svakom psu pojedinačno i kad se uverio da su svi uzeli hranu udaljio se sa crkvenog poseda. Na imanju je nađeno još ostataka hrane koju je bacao.

Do sada su uginula četiri psa, a jedan još umire u dvorištu.

Uznemirujuć sadržaj nesrećnih životinja Kim je objavio na ovom linku

i ovom

I Udruženje za zaštitu životinja Šapa objavilo je iste snimke, uz potvrdu da je slučaj prijavljen policiji, kao i organizaciji Fondacioni për të Drejtat e Kafshëve“, koja će koordinisati sa tužilaštvom.

 

Firma „Biolend“ je u vlasništvu Albanca i bavi se proizvodnjom organske hrane i jaja. Zemljište na kom se nalazi kupljeno je od Srba u proteklom periodu.

„Svi smo potreseni, ne mogu da smirim ni sebe, ni porodicu. Ćerku Milijanu, koja je bila posebno vezana za Miksija, odveo sam u Manastir Draganac. Ne može da gleda i podnese ovo“, kaže za Radio Кim i „Politiku“ sveštenik Stevo Mitrić.

„Miksi je mešanac belgijskog ovčara i vučijaka, a ostalo su mešanci o kojima se Milijana starala. Ne znam šta da radim. Sada pokušavamo da bar jednog da spasimo, dajemo mu jogurt.“

Кosovska policija je izašla na lice mesta, izvršila uviđaj, pregledala snimke i nakon konsultacija sa nadređenim službenicima savetovala svešteniku da zamrzne pse, naruči privatnu obdukciju i toksikološku analizu.

Novo Brdo je opština sa srpskom većinom i stanovništvom koje živi u velikom siromaštvu, a od 1999. godine one je izloženo je čestim pljačkama, pretnjama i napadima. Mnogi Srbi žive od socijalne pomoći i uz veliku podršku Srpske pravoslavne crkve, koja u ovom kraju ima narodne kuhinje sa velikim brojem korisnika.

I u Kosovskoj Mitrovici od 3. marta traje neprekidno, gotovo svakodnevno trovanje životinja, većinom pasa. Prema podacima Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, u ovom periodu stradalo je do sada, preko 100 pasa. KoSSev je o ovom problemu pisao u više navrata, a čitaoci našeg portala javili su nam da se najnoviji slučaj trovanja pasa, nakon Kosovske Mitrovice i Zvečana, dogodio i u Zubinom Potoku.

Veću količinu otrova, u prethodnim danima u Zubinom Potoku, rasejala su nepoznata lica, koji je usmrtio desetine vlasničkih i pasa lutalica, posvedočio je za KoSSev Ivan Kompirović (42), žitelj Zubinom Potoka.

Otrov je, kaže, bačen preko puta dečjeg obdaništa, pored reke Ibar, kao i u samom centru Zubinog Potoka.

Pročitajte još:

Masovno trovanje pasa zabeleženo i u Zubinom Potoku

Začarani krug ubijanja na ulicama Kosovske Mitrovice – Ko je odgovoran?

STOP trovanju Mitrovice: Institucije da zaštite ljude i pse, policija i tužilaštvo da procesuiraju trovače

„Šapa“ sutra u podne organizuje protest u K.Mitrovici zbog trovanja životinja

Šapa: Zašto je bitna sterilizacija i kako dovodi do smanjenja broja pasa na ulici

Šapa: Da li i dalje mislite da će trovanje zapravo smanjiti broj pasa na ulicama?

Nastavlja se sa trovanjem pasa u Mitrovici, „Šapa“ traži sterilizaciju, građani azil

Nova serija trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Još jedno masovno trovanje pasa u K.Mitrovici, drugo za nešto više od nedelju dana

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u K.Mitrovici

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Novo trovanje pasa u K.Mitrovici, Šapa poziva na opreznost usled nepoznatog porekla otrova, pripremaju prijavu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.