Milićević o lokalnim izborima na Severu: U sredini kao što je Sever ovakva situacija je neprirodna

„Ovo što smo sada videli jeste jedna simulacija izbornog procesa i u političkom i tehničkom smislu. Ovo je nešto što nije smelo da se desi na Kosovu“, kazao je o nedavnim lokalnim izborima na Severu direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević.

U nedelju, 23. aprila, na Severu Kosova održani su vanredni lokalni izbori za gradonačelnike četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom, kao i izbori za Skupštine opština dve od njih. Srpska lista, kao najveća politička stranka Srba na njima nije učestvovala, a povlačenjem Partije kosovskih Srba samo par dana pred održavanje ostala je samo jedna predstavnica srpske zajednice – kandidat za gradonačelnicu Zvečana.

Izbore su bojkotovali i Srbi, te je izlaznost bila samo 3,47 posto.

Novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice je Erden Atić iz Samoopredeljenja, a iz iste stranke je i gradonačelnik Leposavića – Ljuljzim Hetemi. U Zubinom Potoku pobedu je odneo Izmir Zećiri iz PDK, a u Zvečanu Iljir Peci iz iste stranke.

„Ne mogu da se otmem utisku da je ovo ugrožavanje jednog identiteta samog izbornog procesa sa tehničkog aspekta“, za KoSSev je ocenio direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević.

Takođe, ne mogu da se otmem ni utisku da je proces bio bespotreban

Smatra da je i ovog puta trebalo da usledi još jedno odlaganje izbora, te da su trebali da se održe najranije negde tokom juna.

Ključni razlog za njegovo takvo mišljenje, je kaže, politički momentum usled nepostojanja političke volje niti bilo koje odluke koja bi vodila ka tome da se Srbi u jednom trenutku postepeno vraćaju u institucije i da se tada stvori pozitivna politička atmosfera da se izborni proces održi na valjan način.

Ovo što smo sada videli jeste jedna simulacija izbornog procesa i u političkom i tehničkom smislu. Ovo je nešto što nije smelo da se desi na Kosovu

Prva procena je, kaže Milićević, da će ovo proizvesti ozbiljne političke posledice na terenu, u ionako složenoj situaciji i na Severu, a i na nivou Beograda i Prištine.

Govoreći o bojkotu lokalnih izbora na Severu od strane srpskih političkih predstavnika, sa izuzetkom Slađane Pantović, te uslovima Srpske liste, kaže da se ništa od toga nije desilo, osim početka razgovora o ZSO, koji se očekuju 2. maja.

U više prilika zvaničnici Srpske liste iznosili su unekoliko različite zahteve kao uslove za povratak u institucije Kosova, ali dva suštinska zahteva su formiranje ZSO i povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa Severa.

„Suprotno tome, imali smo ozbiljnu situaciju, a to je bilo ranjavanje čoveka na Bistričkom mostu, koji je, faktički ni kriv ni dužan bio predmet prekoračenja ovlašćenja specijalne policije“, kaže Milićević, podcrtavši da ovo nije izolovani incident.

„Kada se sagleda sve ono što se desilo do momenta uklanjanja barikada pa do danas, mi apsolutno ne možemo da pričamo o jednom dovoljno stabilnom političkom okruženju koje bi stvorilo preduslove za normalno učešće u izbornom procesu“.

Mala izlasnost na lokalne izbore, poručuje, predstavlja kolektivni otpor stanovništva sa Severa vlastima u Prištini:

„Taj otpor je došao, nažalost, u vidu bojkota izbora, i umesto praznika demokratije mi smo dobili još složeniju situaciju na Severu Kosova, za koju nema naznaka da će se u skorije vreme i rešiti“.

Građani, tvrdi, ni učešćem na ranijim izborima nisu imali koristi, a bojkotom je izgubljeno „i ono malo što je dobijeno tokom tog izbornog procesa“.

„Ovo je sada situacija koja, siguran sam, ne ide nikome u prilog, a najmanje lokalnoj zajednici i većinski srpskoj zajednici na Severu Kosova“, kaže direktor NVO Aktiv.

Novoizabrane gradonačelnike, kaže, ne poznaje lično, ali kaže da je indikativno to što nije video, a ni čuo, ni jednog od njih da govori o srpskoj zajednici, „ni tokom predizborne kampanje, ni sada, niti ranije“.

Siguran je i da će novi gradonačelnici sa stupanjem na dužnost imati ozbiljne poteškoće u sprovođenju mandata:

„Ne samo fizičku nemogućnost ulaska u zgrade, koliko sama poteškoća u sproveđenju mandata“.

U jednoj sredini kao što je Sever Kosova, kaže, ovakva situacija je neprirodna, a siguran je i da na duži rok nije održiva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.