Masovno trovanje pasa zabeleženo i u Zubinom Potoku

psi životinje
Foto: KoSSev

U Kosovskoj Mitrovici od 3. marta traje neprekidno, gotovo svakodnevno trovanje životinja, većinom pasa. Prema podacima Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“, u ovom periodu stradalo je do sada, preko 100 pasa. KoSSev je o ovom problemu pisao u više navrata, a čitaoci našeg portala javili su nam da se najnoviji slučaj trovanja pasa, nakon Kosovske Mitrovice i Zvečana, dogodio i u Zubinom Potoku.

Četiri psa otrovana su i uginula i u dvorištu crkve Uspenja presvete Bogorodice u Novom Brdu, a odavde se ujendo poijavljuju, pored uznemirujućih cvideo snimaka i prvi snimci do sada mogućih izvršitelja, barem u ovoj opštini. Opširnije u: U dvorištu crkve u Novom Brdu otrovani psi (Uznemirujući snimci)

Veću količinu otrova, u prethodnim danima u Zubinom Potoku, rasejala su nepoznata lica, koji je usmrtio desetine vlasničkih i pasa lutalica, posvedočio je za KoSSev Ivan Kompirović (42), žitelj Zubinog Potoka.

Otrov je, kaže, bačen preko puta dečjeg obdaništa, pored reke Ibar, kao i u samom centru Zubinog Potoka.

On ističe da ovaj otrov, pored pasa, predstavlja veliku opasnost i za sve ljude.

„Ovo trovanje predstavlja veliki i ozbiljan problem, veliku opasnost za sve ljude, decu, svakoga”, upozorava on.

Ivan ujedno tvrdi da su se obratili svim relevantnim institucijama i organizacijama, međutim, naglašava da odgovor još uvek nisu dobili.

„Pisali smo policijskoj stanici u Zubinom Potoku, Prištini, potom Udruženju za zaštitu životinja ‘Šapa’, Levijatanu, Ministarstvu za zaštitu životne sredine u Beogradu“, kaže Kompirović, dodavši da nadležni se nisu pozabavili sa ovim gorućim problemom.

I u Kosovskoj Mitrovici noćas je stradalo ponovo nekoliko pasa, kao i noć ranije. U pitanju su sterilisani psi, i svi u programu zaštite pasa, koji su tokom godina bili ljubimci dece i porodica koje su brinule o njima, iako su bili ulični psi.

KoSSev portal pisao je o ovom problemu u više navrata u prethodnom periodu – problemu koji je, na neki način i podelio grad, jer, pored velikog broja ljubitelja životinja, znatan je broj i onih koji pokazuju animozitet, ili strah prema uličnim ljubimcima, ali ne mali broj i onih koji svoje kućne pse takođe izbace na ulicu.

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“ već godinama, odnosno od 2018. godine, brine o napuštenim životinjama, iako nemaju prostor za njihovo smeštanje, a uz pomoć građana i dece.

Sprovode i takozvane CNVR programe koji podrazumeva kastraciju, odnosno sterilizaciju, vakcinaciju i vraćanje pasa na njihovu teritoriju. Hrane ih, leče, pružaju prvu pomoć kada je neophodna.

Prema podacima ovog udruženja, od 3. marta stradalo je preko 100 pasa.

„Šapa“ je u nekoliko navrata apelovala na institucije da identifikuju lica koja životinje izbacuju na ulicu i zaustave tu praksu, ali i na građane da iste prijave. Ujedno su Kosovskoj policiji u godinama za nama prijavili brojne slučajeve trovanja pasa, ali i ubistava vatrenim oružjem, od kojih nijedan nije rešen.

Ipak, početkom marta, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici pokrenulo je istragu u vezi sa ovim slučajevima, potvrdio je tada za KoSSev službenik za informisanje ove institucije Valjon Preteni.

Udruženje za zaštitu životinja „Šapa“, početkom ovog meseca održalo je i protest u Kosovskoj Mitrovici uz poruku „Stop trovanju Mitrovice“, na kojem se okupilo više desetine građana, volontera udruženja, kao i vlasnika i ljubitelja životinja.

Pročitajte još:

Začarani krug ubijanja na ulicama Kosovske Mitrovice – Ko je odgovoran?

STOP trovanju Mitrovice: Institucije da zaštite ljude i pse, policija i tužilaštvo da procesuiraju trovače

„Šapa“ sutra u podne organizuje protest u K.Mitrovici zbog trovanja životinja

Šapa: Zašto je bitna sterilizacija i kako dovodi do smanjenja broja pasa na ulici

Šapa: Da li i dalje mislite da će trovanje zapravo smanjiti broj pasa na ulicama?

Nastavlja se sa trovanjem pasa u Mitrovici, „Šapa“ traži sterilizaciju, građani azil

Nova serija trovanja pasa u Kosovskoj Mitrovici

Još jedno masovno trovanje pasa u K.Mitrovici, drugo za nešto više od nedelju dana

Pokrenuta istraga zbog trovanja pasa u K.Mitrovici

Studentski centar zabranio hranjenje pasa u krugu domova, zabrinuti su za zdravlje studenata; „Šapa“ osudila, poziva ih da neguju empatiju

Novo trovanje pasa u K.Mitrovici, Šapa poziva na opreznost usled nepoznatog porekla otrova, pripremaju prijavuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.