Službenik opštine Klokot osuđen na 8 meseci zatvora zbog korupcije traži poništenje presude od Apelacionog suda

Objekat Apelacionog suda Kosova
Objekat Apelacionog suda Kosova

Bivši direktor Odeljenja za budžet i finansije u opštini Klokot, Nikola Nojkić, zatražio je od Apelacionog suda ukidanje prvostepene presude Osnovnog suda u Gnjilanu koji ga je proglasio krivim za korupciju, prenosi portal Zakletva za pravdu.

Osnovni sud u Gnjilanu je Nojkića proglasio krivim za zloupotrebu službenog položaja 10. februara 2020. i osudio na zatvorsku kaznu od 8 meseci. Uz to, Nojkiću je naloženo i da obešteti opštinu Klokot u iznosu od 10.390,50 evra.

Međutim, odbrana smatra da je u prvostepenom postupku došlo do kršenja procedure, pogrešnog utvrđivanja činjeničnog stanja i kršenja zakona o krivičnom postupku, zbog čega su podneli žalbu Apelacionom sudu.

U optužnici Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, navedeno je da je okrivljeni Nikola Nojkić u periodu između avgusta 2015. i maja 2016. zloupotrebio svoju poziciju direktora Odeljenja za budžet i finansije u opštini Klokot kako bi ostvario ličnu dobit.

Prema navodima u optužnici, on je bez odobrenja preuzeo iznos od 14.013,50 evra od službenika Bogdana Bogdanovića i blagajnika Bisljima Trene i Živorada Vesića. Taj iznos bio je prikupljen od naplate poreza za komunalne usluge.

Od ovog iznosa, navodi se dalje u optužnici 3.623 evra je prebacio na bankovni račun opštine, dok iznos od 10.390,50 evra nije uplaćen, čime je okrivljeni ostvario ličnu dobit i oštetio opštinu Klokot.

Krajem prošle godine podignuta optužnica i protiv gradonačelnika Klokota i još jednog službenika

Nojkić nije jedini službenik opštine Klokot optužen za korupciju.

Krajem decembra 2019. Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu podiglo je optužnicu protiv gradonačelnika ove opštine, Božidara Dejanović i direktora Odeljenja za obrazovanje, Gorana Marinkovića zbog zloupotrebe javnog novca i otpuštanja 51 radnika bez pravnog osnova.

Kako je tada izvestila Koha, pozivajući se na sadržaj optužnice u koju su imali uvid, postoji osnovana sumnja da su okrivljeni, 2018. u opštini Klokot svesno i namerno uskratili oštećenima pravo na rad definisano Ustavom i Zakonom o radu, a zbog njihovih političkih uverenja koja su bila u suprotnosti sa uverenjima Dejanovića i Markovića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.