PLUS CENTER – Jedini market na Kosovu koji ne prodaje robu iz Srbije

Plus center market
Foto: Telegrafi

Market „Plus center“ u Uroševcu koji je, kako vlasnik Suljejman Naziri kaže, jedini na Kosovu koji ne prodaje proizvode iz Srbije, takođe je i prvi na ovim prostorima koji je započeo sa primenom Zakona o zaštiti potrošača. Naime, u ovoj prodavnici pored svakog proizvoda koji se prodaje okačena je zastava države porekla proizvoda. U nastavku objavljujemo pregled kosovske štampe o ovom marketu. 

Plus center market
Foto: Telegrafi

Izvor: Telegrafi/Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U Plus center marketu ne možete pronaći proizvode iz Srbije, prenosi KTV. Neziri je ovu odluku doneo posle rata, uprkos riziku neostvarivanja profita. Čak je i uspeo da se još više proširi, a najveći godišnji promet, preko tri miliona evra, ostvaruje prodajom domaćih proizvoda.

Pored toga, Nezirijeva prodavnica bila je prva koja je počela sa primenom odredbe kosovskog Zakona o zaštiti potrošača o isticanju zastave zemlje porekla proizvoda koji se prodaju, a koji počinje da se primenjuje od 29. decembra ove godine.

Naziri tvrdi da je ovaj zakon dobrodošao, ali da se kasni sa njegovom primenom. „Potrošači su odavno tražili da se to učini kako bi znali iz koje države proizvod dolazi,“ rekao je Neziri.

Plus center market
Foto: Telegrafi

Prema njegovim rečima, ovo će biti novi korak koji će usmeriti pažnju na domaće proizvode.

„Smatram da domaći proizvodi nisu dobili nikakvi šansu. Sramota je to što se svi proizvodi uvoze iz Srbije a da lokalnim preduzetnicima nije data šansa, nezavisno od toga što kvalitet proizvoda nije baš visok,“ rekao je Neziri.

Osvrnuo se i na povećanje carine od 10% na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH rekavši da je ova mera primenjena “kasno“ i da je „niska“.

„Nadam se da će održati reč i nastaviti sa primenom ove odluke. Smatram da bi carina trebalo da iznosi 50%, zato što uvozimo svu robu iz države koja je prouzrokovala svu štetu,“ dodao je Neziri.

Kosovski Zakon o zaštiti potrošača usvojen je juna ove godine, a počeće da se primenjuje od 29. decembra.

O nedavnoj odluci kosovske Vlade kojom se povećava carina na uvoz robe iz Srbije i BiH čitajte:

Vlada Kosova nema nameru da povuče odluku o povećanju carina, počela primena

Kosovska vlada povećala carine na uvoz robe iz Srbije i BiH

Kosovska štampa: Kosovo gubi od robe „Made in Serbia“, 400 miliona evra uvoz

Na Kosovu traže bojkot srpske robe, opozicija hoće embargo

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.