Notr Dam: Zastava Kosova stavljena na osnovu spiska zvanica

FOTO: REUTERS/Charles Platiau//File Photo

Uprava pariske katedrale Notr-Dam saopštila je da je odluka o stavljanju zastave Kosova unutar crkve u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, doneta na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju u nedelju u Parizu, javila je agencija Frans pres.

Neimenovani portparol crkve objasnio je da je odlučeno da se stave zastave svih onih koji su pozvani na komemoraciju na osnovu spiska dobijenog od Jelisejske palate.

„Notr-Dam ne zauzima ničiji stav niti se bavi diplomatijom,“ rekao je portparol.

Na komemoraciju u nedelju u Parizu pozvano je nekoliko desetina šefova država i vlada. Pozvani su predsednik Kosova Hašim Tači, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vest o zastavi Kosova u Notr-Damu je tokom vikenda preneo na Tviteru kosovski ambasador u Francuskoj Ćendrim Gaši.

On je na toj društvenoj mreži postavio fotografiju crkve sa zastavama država učesnica rata i napisao: „Zastava Kosova prvi put se vijori u Notr-Damu u okviru komemoracija 100 godina od završetka Prvog svetskog rata“.

Ta vest je izazvala nezadovoljstvo vlasti u Beogradu. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je isticanje zastave Kosova u pariskoj katedrali „veliki skandal“, ali da Beograd to ne može da spreči.

N1

Povezani članci:

B92: Otkud zastava „države“ Kosovo u Notr Damu?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.