ARKEP: Da je srpski telekom zainteresovan za kupovinu IPKO-a objavili samo mediji 

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Da je srpski telekom zainteresovan za kupovinu IPKO-a, u ARKEP-u kažu, objavili mediji.

Član uprave Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP), Šćiprim Pulja (Shqiprim Pula), izveštavajući o mogućoj prodaji IPKO-a, izjavio je da još nisu dobili nikakvo službeno obaveštenje od Telekoma Slovenije ili operatora IPKO. Pulja kaže da su o ovom procesu između slovenačkog i srpskog telekoma izvestili samo mediji.

Slovenački Telekom ima imovinu koja se koristi ne samo na Kosovu, već i na celom Balkanu, i to kao poslovne jedinice slovenačkog Telekoma. Posledično oni odlučuju koju poslovnu jedinicu žele da prodaju. Odlučili su da pokrenu proces prodaje i na Kosovu.

„Trenutno sve što se širi su pretpostavke, ali ništa zvanično nije napisano“, reko je Pulja (prim.red skupštinskom) Odboru za privredu, zapošljavanje, trgovinu, industriju, preduzetništvo i strateška ulaganja. Pulja je potvrdio da je slovenački Telekom započeo proces prodaje imovine i da se srpski Telekom ponudio za moguću kupovinu kosovskog operatora.

„Slovenački Telekom je u julu 2019. godine pokrenuo postupak prodaje i od tada proces nije zvanično dovršen. Istina je da se srpski Telekom ponudio da kupi, ali i da se kupovina nije zvanično dogodila. „Jedino što se može potvrditi je to da je slovenački Telekom počeo da prodaje, a srpski Telekom je dao ponudu za moguću kupovinu IPKO-a“, rekao je Pulja.

ARKEP je kritikovan od strane članova komisije zbog toga što mere nisu preduzeli odmah nakon navoda da će IPKO biti kupljen od strane srpskog Telekoma. To je bilo nakon što je Pulja izjavio da nisu kontaktirali IPKO kao operatora.

Izjavio je da Kosovo treba da interveniše zbog „nacionalne bezbednosti“.

„Nikom se nismo zvanično obratili, jer nismo dobili ništa službeno. Čim budemo dobili pismo o ovoj prodaji, hitno ćemo se obratiti. Republika Kosovo sa institucijama može da interveniše onda kada se postupak prodaje potvrdi, ali to ne znači da unapred ne postoji interesovanje. Državna intervencija je uvek neophodna kada razmatramo nacionalnu bezbednost. Lično ne bih potpisao takvu dozvolu“, rekao je.

Povezani članci:

RTK: „Telekom Srbija“ želi da kupi IPKO

Blic: Telekom ušao u drugi krug tendera za kupovinu operatera IPKOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.