Hoti Varheljiju: Vizna liberalizacija za Kosovo mora biti hitno okončana

Hoti i Varhelji
Foto: Kancelarija kosovskog premijera

Uoči susreta Aleksandra Vučića i Avdulaha Hoti broje se sati. Sastanak koji je predviđen da počne sutra u 16 časova u Briselu, predstavljaće zvanično pokretanje dijaloga dve strane, posle 20 meseci blokade zvaničnih razgovora. Pred sastanak u četvrtak i Vučić i Hoti još od prošle nedelje imaju pripremne sastanke sa evropskim zvaničnicima. Hoti se danas sastao sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem, a jedno od najvažnijih pitanja za kosovsku vlast je vizna liberalizacija.

Ovo pitanje se kao jedno od glavnih pitanja mora hitno okončati, istakao je Hoti.

„Glavna tema ovog sastanka bio je proces liberalizacije viznog režima. Premijer Hoti je naglasio hitnu potrebu da se ovaj proces okonča, kao jedno od najvažnijih pitanja Kosova u odnosu sa EU. Kosovo i njegovi građani odlučni su u svojoj evroatlantskoj orijentaciji, stoga je premijer Hoti ocenio da je važno da Evropska unija preduzme neophodne korake kako bi obezbedilo slobodno kretanje za građana Kosova“, navodeno je u saopštenju iz Hotijevog kabineta nakon sastanka.

Takođe se razgovaralo i o najaktuelnijoj svetskoj temi borbi sa pandemijom, političkim dešavanjima na Kosovu, ekonomskom oporavku nakon pandemije i velikim infrastrukturnim projektima koji su deo paketa za oporavak.

„Na ovom sastanku je razgovarano o potrebi zajedničkih regionalnih i evropskih strategija i protokola za borbu protiv pandemije, dok je Varhelji uverio premijera Hotija da će Kosovo, kao deo kontinenta, biti deo ove strategije“, zaključuje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.