Vučić: Ako glumiš državu kaži imena ubica i saučesnika

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostovao je večeras u dnevniku RTS-a gde je govorio o dijalogu sa Prištinom, optužbama Prištine po pitanju ubistva Olivera Ivanovića, protestima u Beogradu, ali i navodima o prisustvu pripadnika srpskog MUP-a na protestima u Banjaluci. Predsednik je poručio da Srbija ne može da učini ništa po pitanju taksi osim da „izdrži“, ali je poručio da će Srbija osigurati da „narod ne bude gladan“. U unutrašnji sukob između nosioca vlasti u Prištini ne veruje, a poručuje im da su Srbiji potrebni „mali dokazi“ i imena počinilaca kako bi uhapsili ubice Olivera Ivanovića za koje Tači tvrdi da su u Beogradu.

Na pitanje o odgovoru na poruke iz Prištine da takse ne samo da neće biti ukinute, već i da će uvesti nove mere kao odgovor na pismo premijerke Brnabić upućeno svim predsednicima vlada zemalja članica UN, sa pozivom da ponovo razmotre odluku o priznanju Kosova, predsednik kaže da odgovora Srbije neće biti, jer Srbija „nema mnogo izbora“.

Umesto odgovora, Srbija će „izdržati“ ogromne novčane gubitke koje trpi kao država i sačekati da „oni koji su ih podržavali u svim tim odlukama ih privedu poznaniju prava“ i objasne im da te mere treba da se povuku. Očekuje da će to biti „što pre“. U međuvremenu, Srbija neće dozvoliti da „naši ljudi koji čuvaju srpsko ime i prezime ostanu bez podrške države Srbije“.

Kada su uvedene takse ja sam rekao, samo par dana biće velika medijska buka, posle toga, samo nas desetina koji moramo da se bavimo time svakog dana, bavićemo se time svakoga dana

Najavljuje da će Srbija učiniti sve da se narod snabde, da ne ostane gladan, da se plate redovno plaćaju, „a da li će isti keks da stigne baš u isto vreme, to je već druga stvar, ali sve drugo čini mi se da ćemo uspeti“, poručuje predsednik i dodaje da „ćemo pobediti i opstaće naš narod na Kosovu i Metohiji“.

Na pitanje o navodnoj žurbi kosovskih vlasti da kreiraju konsenzus oko pitanja dijaloga i što pre nastave pregovore, predsednik Vučić ukazuje na to da se radi o isceniranom sukobu između najvećih političkih opcija na Kosovu.

„Mi neretko padamo u zamku njihovih lažnih svađa,“ objašnjava i kao dokaz za to uzima današnju izjavu Tačijevog savetnika, Bekima Čolakua kojeg predsednik opisuje kao „vrlo inteligentnog mladog čoveka“, a koji je danas pozvao na privremeno suspendovanje odluke o taksama. Predsednik smatra da je on to uradio kako bi Tači mogao u SAD, Rusiji i EU da se predstavi kao osoba koja je protiv takve mere. Ipak, predsednik tvrdi da javnost zaboravlja da su svi poslanici Tačijeve PDK glasali za predlog o taksama, te da bez njih ta odluka ne bi mogla biti usvojena.

Podsećamo, odluka o uvođenju taksi je odluka Vlade Kosova, ne Skupštine, i premda članovi vlade iz PDK jesu glasali za ovaj predlog, a sam predlog je dobio široku podršku i opozicionih političkih subjekata, poslanici, odnosno Skupština se nikada nisu izjašnjavali o ovom pitanju zvanično.

„Ono što oni rade je igraju se lošeg i dobrog policajca. U Briselu vole Tačija, u Londonu vole Haradinaja. U Vašingtonu vole Tačija, na ne znam kom mestu u islamskom svetu, vole Haradinaja. Dakle, dobro su se podelili i dobro svoje uloge igraju. Ono što rade zajedno, to je da Srbima bude sve lošije i da Srbima bude sve teže,“ nastavlja da objašnjava Vučić spoljnopolitičku strategiju Prištine.

Na opasku prištinskih vlasti da je Srbija „genocidna država“, predsednik Vučić bi rekao „ali vi niste država“, međutim zna da bi onda dočekao odgovor i „preko okeana“, i iz Brisela i iz nekih drugih glavnih svetskih gradova. Međutim predsednik smatra da je za Srbiju najvažnije da drži svoju poziciju, traži kompromis i razume šta je realnost na Kosovu i Metohiji.

Ali ti kao neko ko glumiš državu, ti moraš da kažeš imena ubica i imena saučesnika, a ne da izmišljaš nešto. A ako sede u Beogradu, daj nam imena. Evo pohapsićemo ih. I ne tražimo ti strašno čvrste dokaze, tražimo ti male dokaze, male dokaze nam dajte, a mi ćemo da ih pohapsimo

Zatražio je i par minuta da prokomentariše navode da je postizanje sporazuma blizu.

„Ja ne znam kako je to neko smislio da to bude potpisano u Vašingtonu. Ne znam ni ko mu je to rekao, ni kad mu je to neko rekao. Ne znam ni šta da bude potpisano, da budem iskren. Ja slušam tu priču već dve godine. Ja sam kod vas gostovao i tada ste me pitali, podsetiću vas, dakle pre godinu dana. Pitali ste me tada, pa evo rekli su biće za dva meseca, pa onda referendum. Ja sam i tada rekao da nemam šta da im ponudim.“

Na tvrdnje Tačija da su ubice Olivera Ivanovića u Beogradu, Vučić poziva Prištinu da da „male dokaze“ i imena osumnjičenih, a Srbija će ih, ukoliko su u Beogradu, pohapsiti. Međutim predsednik traži dokaze koji nisu iz medija i koji nisu od „Rade Trajković sa Savskog venca“.

„Ako su u Beogradu, a vi ste ti koji provodite istragu, vi ste ti. Ne interesuju mene oni u Beogradu i Srbiji koji bi zarad svojih političkih ciljeva želeli da lažno optuže nekoga u srpskoj vlasti negde… nije možda Vučić direktno ali neki njegovi, pa da to na takav način prave priču kao što su je pravili već godinu dana. Oni me ne zanimaju. Ali ti kao neko ko glumiš državu, ti moraš da kažeš imena ubica i imena saučesnika, a ne da izmišljaš nešto. A ako sede u Beogradu, daj nam imena. Evo pohapsićemo ih. I ne tražimo ti strašno čvrste dokaze, tražimo ti male dokaze, male dokaze nam dajte, a mi ćemo da ih pohapsimo. Mi ćemo da ih pohapsimo sve, samo dajte imena. Ali nemojte da čitate novine i da pitate Radu Trajković sa Savskog venca, koju lažno predstavljate kao Radu sa Kosova i Metohije, a ko zna koliko stanova ima ovde na Savskom vencu,“ poručuje.

Ipak pobediće predsednik i „ovde i u Prištini“ sve koji klevetaju i lažu jer „u laži su kratke noge“, a on nije ni ubica ni lopov.

Oštro je negirao da su pripadnici srpskog MUP-a prisustvovali hapšenju protestanata grupe Pravda za Davida u Banjaluci i poručio da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari Republike Srpske. Dodao je i da je Srbija od 2014. uložila preko 40 miliona evra u različitu pomoć Srpskoj, ali i poručio da se sa Miloradom Dodikom neće svađati. Ipak, smatra da se okolnosti smrti Davida Dragićevića moraju rasvetliti i očekuje da to mišljenje deli „svaki normalan čovek“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.