Kosovska skupština usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Samoopredeljenje skupština
FOTO: Zeri

Vest je ažurirana

Posle više meseci pokušaja, kosovska skupština usvojila je danas i u drugom čitanju Zakon o ekonomskom oporavku, javlja Koha.

Uz podršku opozicione PDK koja je i sazvala ovu vanrednu sednicu nakon što su usvojene izmene ovog zakona koje je predložila ova stranka, zakon koji je vladajuća koalicija predstavljala kao jedan od glavnih prioriteta u borbi protiv pandemije, usvojen je danas sa 72 glasa „za“.

Hoti: Sistem za povlačenje 10% iz Trusta počinje sa radom osam dana od stupanja zakona na snagu

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, pohvalio je usvajanje Zakona o ekonomskom opravku u drugom čitanju, ujedno istakavši da je ministartsvo finansija več započelo rad na primeni članova ovog zakona, prenosi Koha.

Kako je kazao, on će se sedeće nedelje sastati sa predstavnicima Trusta.

„Nakon 8 dana od kada zakon stupi na snagu, onlajn sistem će biti otvoren za pristup za povlačenje 10 odsto“, rekao je Hoti.

Usvajanje ovog zakona stalan je zahtev poslovne zajednice i kosovske privredne komore, a njegovom usvajanju nadali su se i građani zbog odredbe koja omogućava korisnicima povlačenje do 10% ušteđevine iz Trust-a, kosovskog fonda za penzijsko osiguranje.

Sa izmenama koje je predložio PDK, predviđeno je da osiguranici mogu podići do 10 procenata svoje ušteđevine u Trust-u, kao i da će onima koji imaju ušteđevinu do 10.000 evra, u slučaju da podignu 10 odsto, kosovska vlada nadoknaditi taj iznos u narednih pet godina.

Poslanici Samoopredeljenja koji se od početka protive ovom zakonu, kritikovali su ga i danas. Kako prenosi Koha, poslanik Ljuburn Aljiu (Liburn Aliu) rekao je da zakon ne predviđa nikakav plan raspodele sredstava što on vidi kao mogućnost za vladu da ih dodeljuje “kome hoće i ad hoc”.

S druge strane, kosovski premijer, Avdulah Hoti, zahvalio je poslanicima PDK na podršci ovom zakonu.

„Ovo će biti trošak po budžet ali ovo je trenutak kada vlada treba da pomogne biznisima“, rekao je on o paketu koji predviđa i isplate u iznosu od 300 evra osobama koje su usled pandemije izgubile posao, ali i 200 miliona evra direktne podrške biznisima.

Zakon o ekonomskom oporavku biće na snazi do kraja sledeće godine, piše Koha.

EU: Naša mišljenja nisu u potpunosti uvažena

Nakon usvajanja ovog zakona na Tviter profilu se oglasio šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok.

On je napisao da je usvajanje zakona važno zbog borbe protiv negativnih posledica kovid-19, ali i dodao da „mišljenja koja smo dostavili nisu u potpunosti uključena u konačnu verziju teksta“.

„Pažljivo ćemo pratiti sprovođenje“, napisao je on još.

Povezani članci:

Kada se može povući novac iz Trusta?

PDK najavio podršku Zakonu u ekonomskom oporavku; Povlačenje sredstava iz Trusta samo za one koji imaju do 10.000 ušteđevine

Rukići: Protest vlasnika preduzeća ukoliko se ne usvoji Zakon o ekonomskom oporavku

Izglasan zakon o ekonomskom oporavkuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.