Osmani potpisala Zakon o ekonomskom oporavku, uskoro mogućnost podizanja sredstava iz Trusta

FOTO: RTK2

Vest je ažurirna

Vršilac dužnosti predsednice Kosova, Vjosa Osmani, potpisala je ukaz o proglašenju Zakona o ekonomskom oporavku i time načinila korak napred ka stupanju na snagu zakona koji će omogućiti da deo građana podigne 10 odsto vrednosti svoje ušteđevine u Trust-u.

Kosovska skupština u petak je konačno izglasala u drugom čitanju Zakon o ekonomskom oporavku.

Kako je potvrđeno za Gazeta Express iz kosovskog predsedništva, već sledećeg dana ukaz o proglašenju Zakona je potpisala v. d. predsednice, Vjosa Osmani.

Očekuje se da će zakon u rekordnom roku biti objavljen u Službenom glasniku, nakon čega će isti i stupiti na snagu, i time se otvoriti mogućnost za povlačenje novca, piše ovaj medij.

Zakon o ekonomskom oporavku usvojen je uz podršku opozicione PDK koja je i sazvala vanrednu sednicu u petak nakon što su usvojene izmene zakona koje je predložila ova stranka.

Ovim zakonom predviđeno je da osiguranici mogu podići do 10 procenata svoje ušteđevine u Trust-u, kao i da će onima koji imaju ušteđevinu do 10.000 evra, u slučaju da podignu 10 odsto, kosovska vlada nadoknaditi taj iznos u narednih pet godina.

Gazeta Express piše da čak 104.000 građana ima svega 100 evra na računu, a 212.799 između 100 i 1.000 evra.

194.875 ljudi na računima ima između 1.000 i 5.000 evra, a 74.099 građana uštedelo je između 5.000 i 10.000 evra.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti poručio je nakon usvajanja zakona da su paketom predviđene i isplate u iznosu od 300 evra osobama koje su usled pandemije izgubile posao, ali i 200 miliona evra direktne podrške biznisima.

Hoti je ujedno juče najavio da je ministartsvo finansija več započelo rad na primeni članova ovog zakona, te da će 8 dana od stupanja zakona na snagu biti otvoren online sistem za pristup za povlačenje 10 odsto.

Bekim Saljihu (Salihu) iz Instituta GAP izjavio je danas da će rok za prijavljivanje za povlačenje novca biti 4 meseca.

Fond za penzijsku štednju – Trust, najavio je potom da će otvoriti novu veb stranicu koja će biti namenjena za apliciranje s ciljem povlačenja ušteđevine.

Prijave će se podnositi jedino putem Interneta.

Drugi detalji biće naknadno saopšteni, poručili su i potvrdili navode da će građani imati na raspolaganju 4 meseca da se prijave, te da nema potrebe za žurbom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.