Stoltenberg razgovarao sa Vučićem i Haradinajem: Smiriti tenzije, loš trenutak za transformaciju KBS

Doorstep Statement by NATO Secretary General Jens Stoltenberg

S obzirom na to da transformacija KBS dolazi u loše vreme i protivna je savetu NATO saveznika, te može da ima loše posledice po integraciju Kosova u EU, ukoliko Kosovo nastavi sa promenom mandata KBS, NATO će preispitati nivo dalje podrške ovoj organizaciji, saopštio je šef NATO-a Jens Stoltenberg. Razgovarao je danas sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Sa druge strane, Vučiću je preneo potrebu za smirivanjem trenutnih tenzija, da je dijalog Prištine i Beograda u Briselu, uz posredovanje EU jedini način da se regionu donesu mir i sigurnost. Reaguju Vučić i Haradinaj. U nastavku objavljujemo i celo saopštenje.

„Danas sam pozvao i predsednika Vučića i gospodina Haradinaja da bih ih upoznao sa ishodom sednice ministara spoljnih poslova NATO-a na Zapadnom Balkanu. Podvukao sam da bi i Beograd i Priština trebalo da pokažu smirenost i uzdržavanje i izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili radnje.

Sa gospodinom Haradinajem pokrenuo sam pitanje o planu da se krene napred sa transformacijom Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Naglasio sam da takav potez dolazi u loše vreme, da ide protiv saveta mnogih NATO saveznika i može da ima negativne reperkusije na izglede Kosova za evroatlantske integracije. Ponovio sam da će, ukoliko mandat Kosovskih snaga bezbednosti bude evoluirao, NATO morati da ispita nivo našeg angažmana sa Kosovskim snagama sigurnosti.

Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi za de-eskalacijom trenutnih tenzija. Podsetio sam obojicu na to da dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje EU i dalje jedini način da se u regionu donesu trajni mir i stabilnost. NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova preko mirovne misije KFOR-a sa mandatom UN-a.“

Vučić: Da se ponovo uspostave svakodnevni kontakti sa KFOR-om

Iz Beograda stiže zahvalnost. Posle razgovora, Aleksandar Vučić se sa svojim sagovornikom dogovorio da „ostanu u stalnom i direktnom kontaktu“, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR-a na Kosovu, kako bi „razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije“.

U saopštenju iz predsedništva se dodaje da Stoltenberg „ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti“.

Haradinaj: Transformacija KBS-a interni proces

Povodom iste izjave sekretara NATO-a stiže još jedna poruka – iz Prištine. Njom se ukazuje da je „tronsformacija KBS-a interni proces, kao i da NATO može da izrazi mišljenje.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je i to da je „taj proces“ u skladu sa kosovskim ustavom.

„NATO ima veliku težinu i može da izrazi mišljenje, ali Kosovo je uvereno da nikada neće dovesti u pitanje odnose sa tom vojnom alijansom,“ dodao je kosovski premijer, prenose kosovski mediji.

Sled događaja

Između Beograda i Prištine u toku je najnoviji skok tenzija. Nakon što je Srbija lobirala i sprečila da Kosovo uđe u INTERPOL, vlada Kosova je 6. novembra uvela carinu od 10 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a potom 21. novembra povećala i na 100 odsto. Usledila su i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici za koja se ispostavilo da se tiču istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, oglašavanja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića kao četvrte osumnjičene osobe koja je izbegla hapšenje,  i Vučića javnosti, a potom i ostavke četiri kosovska gradonačelnika, odnosno proglasa prestanka postojanja kosovskih opštinskih administracija. Protesti se u Kosovskoj Mitrovici održavaju još od petka, 23. novembra, a od utorka prošle nedelje se održavaju svakodnevno. Poslanici Srpske liste koji su formalno zamrzli učešće u kosovskoj skupštini, ušli su u ponedeljak u kosovsku skupštinu da bi se mimo agende sastali sa evropskim komesarom Johanesom Hanom. Opština Južna Mitrovica na inicijativu svog gradonačelnika Agima Bahtirija izglasala je odluku da se grad ujedini i dostavila je MALS-u, a sam Bahtri javnosti učestalo šalje poruke o toj nameri. Potom je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, o kojem srpski državni zvaničnici često govore i koji je takođe često tema beogradskih tabloida i pojedinih listova Kadri Veselji saopštio da će Kosovo 14. decembra dobiti vojsku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.