Veselji: Vojska 14. decembra; SL: Provokacije; Kancelarija za KiM: Vojska se formira protiv Srba na KiM

„Dana 14. decembra i zvanično ćemo imati Vojsku Kosova,“ najava je predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, koja je izazvala burnu i brzu reakciju Kancelarije za KiM i Srpske liste. Veselji je navode o vojsci Kosova izneo nakon današnje sednice predsedništva skupštine u Prištini na kojoj je doneta odluka da se na sednici zakazanoj za 14. decembar raspravlja o tri zakona o transformaciji ove formacije. Srbi reaguju.

„Dana 14. decembra i zvanično ćemo imati Vojsku Kosova. To je datum kada će Skupštine Kosova glasati o predlozima zakona o transformaciji Bezbednosne snage u Vojsku. Čestitke svima,“ napisao je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji na Fejsbuku.

Zakoni koji će se razmatrati su – Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova, Zakon o bezbednosnoj snazi i Zakon o služenju u BSK.

Kako su preneli kosovski mediji, zamenik LDK Armend Zemaj, već je potvrdio svoje učešće na ovoj sednici.

Srpska lista: Nastavak provokacija

Ubrzo nakon najave predsednika Skupštine Kosova, oglasila se Srpska lista, čiji se poslanici od juče nalaze u Skupštini u Prištini, sa zahtevom da razgovaraju sa komesarom EU Johanesom Hanom o, kako su naveli, anticivilizacijskim merama protiv Srba na KiM-u“.

Šefica Delegacija EU Natalija Apostolova danas je posetila poslanike Srpske liste sa kojima je održala sastanak.

Ona ja, kako su preneli kosovski mediji, rekla da će poruka komesara EU Johanesa Hana biti jasna – treba da se ukinu takse za srpske proizvode.

Oni su ove navode ocenili kao „nastavak provokacija“ do kojih dolazi u istom danu kada i evropski komesar Johanes Han u Prištinu.

„Srpskа listа nаjoštrije osuđuje ovаkvo delovаnje, i nаglаšаvаmo dа nаši poslаnici nikаdа neće podržаti formirаnje nekаkvih vojnih formаcijа. Istovremeno zаhtevаmo od međunаrodne zаjednice dа nаjoštrije reаguje, ili dа se jаvno izjаsni kаko nije sposobnа dа održi mir i red nа ovim prostorimа,“ navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM: Najveća pretnja miru i bezbednosti u regionu

Najavu o formiranju kosovske vojske Kancelarija za KiM definisala je kao „do sada najveću pretnju miru i bezbednosti u regionu“, naglašavajući da bi osnivanje „te nelegalne formacije“ ugrozilo sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U saopštenju direktora ove Kancelarije ukazuje se na to da se „ta vojska formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, kao i da se „to ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi“.

„Jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta,“ dodaje se u saopštenju.

Sredinom oktobra u kosovskoj skupštini je u prvom čitanju usvojen paketa zakona koji će omogućiti transformaciju KBS u oružane snage.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.