Kurti: Možda u Srbiji predsednik suspenduje i smenjuje sudije i tužioce, na Kosovu sudstvo nezavisno

„Nisam ni predsednik ni član Sudskog saveta. Sudstvo je nezavisno od vlade. Možda u Srbiji predsednik suspenduje i smenjuje sudije i tužioce. To nije slučaj na Kosovu ili kod sudije Stevanović. Mi smo najdemokratskija zemlja u šestorci Zapadnog Balkana, potpuno usklađeni sa EU i NATO-om“, poručio je Aljbin Kurti danas.

Poruka stiže nakon što je Sudski savet Kosova juče suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljanu Stevanović.

Ona je pre tri dana prisustvovala sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije i drugim predstavnicima Srba sa Kosova.

Zbog ove suspenzije je sa protesta u Kosovskoj Mitrovici danas Prištini upućen jedini zahtev – da se sudija vrati na svoje radno mesto. Srbi su to uslovili „samosuspenzijom“, iz, kako je to u govoru kazao šef Srpske liste Goran Rakić, političkih, pravosudnih funkcija i dužnosti, da bi kasnije potvrdio novinarima i – „svih na centralnom i lokalnom nivou“.

Inače, protesti su sazvani zbog toga što je, kako je organizator i saopštio, srpskim državljanima uskraćeno pravo da glasaju na srpskim izborima 3. aprila na Kosovu. Zato će to učiniti i po drugi put u Raški.

Šta se u vezi sa izborima dešavalo poslednjih nekoliko dana, čitajte u:

Kvinta i EU: Svi građani imaju pravo na mirna okupljanja

Jevtić sa protesta u Gračanici: Nećemo da ćutimo, ovo je naša demokratska borba

Lazarević: Srpska lista pažljivo da pročita tekst, pre nego prozove KoSSev i dezinformiše javnost

Izbori nestali sa agende protesta, „samosuspendovali“ se zbog sudije

Autobusi RKS, KM, ČA i BG ušli u K.Mitrovicu, protest počinjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.