Skupštinska rasprava o viznoj liberalizaciji do kasno u noć, bez kvoruma za izjašnjavanje o rezoluciji opozicije

Vanredna sednica Skupštine Kosova o „neuspesima vladajuće koalicije koji su kulminirali zbog ne liberalizacije viza“ kako stoji u agendi na sajtu Skupštine, počela je sinoć u 20 časova nakon raspuštanja redovne sednice Skupštine Kosova koja nije održana zbog nedostatka kvoruma. Vanredna sednica zakazana je tek po podnošenju novog zahteva 40 poslanika opozicije, a nakon što su poslanici Alternative, Iljir Dede i Mimoza Kusari-Ljilja izjavili da nisu potpisali pređašnji zahtev na kojem je prijavljena podrška 42 poslanika. Sednica je završena u 1 posle ponoći bez bitnijih odluka. Nastavak sednice održaće se u četvrtak u 10 časova kada će se glasati o rezoluciji o povlačenju vlade koju su predložili poslanici LDK i Samoopredeljenja. Skupštini nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Skupština Kosova nastavlja da funkcioniše otežano, uz međusobno ignorisanje zahteva i inicijativa opozicije od strane vladajuće koalicije i obrnuto.

Slično je bilo i juče, isprva je predsedavajući Skupštine Kosova, Kadri Veselji odbio da zakaže vanrednu sednicu na zahtev 42 poslanika opozicije, objašnjavajući da je dobio informaciju o manipulacijama s potpisima poslanika.

„Kada smo zakazali sednicu, bilo je reakcija od kolega iz vladajuće koalicije pošto su dobili informaciju od poslanika Iljira Dede da uopšte nije bio upoznat sa inicijativom za koju su dobili potpise,“ kazao je Veselji.

Međutim sednica je ipak zakazana na osnovu novog zahteva poslanika opozicije. O prethodnom zahtevu šef poslaničkog kluba LDK Avdulah Hoti je rekao da su greškom pridodati potpisi Dede i Kusari Ljilje.

Poslanik Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, optužio je vladajuću koaliciju da ima tendenciju da otkazuje vanredne sednice kako bi izbegli odgovornost. Dodao je i da je protivustavno da Veselji odlučuje o zakazivanju vanredne sednice na osnovu zahteva 40 poslanika.

Opozicija od početka jesenjeg zasedanja pokušava da zakaže vanredne sednice, prvo na temu rezolucije o dijalogu, a potom i na temu neuspeha spoljne politike i najzad ovu poslednju, na temu vizne liberalizacije.

Pročitajte još:

Sednica kosovske skupštine: Ponovo bez kvoruma

Vanredna sednica Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom: nije bilo glasanja, sednica se nastavlja sutra

Kosovska skupština usvojila zakon o referendumu i službenim praznicima; zakazana vanredna sednica zbog povlačenja priznanja

Vanredna sednica Skupštine Kosova o neuspehu spoljne politike tek posle članstva u INTERPOL-u

Skupštini Kosova predat zahtev za sednicu o sankcijama Srbiji, u četvrtak o neuspesima spoljne politike

Opozicija u Skupštini tražila povlačenje Vlade; Haradinaj tražio jedinstvo i nepromenjenu cenu proizvoda

Pre zakazivanja vanredne sednice na osnovu novog zahteva 40 poslanika opozicije, otkazana je redovna sednica Skupštine zato što je svega 51 poslanik vladajuće koalicije prisustvovao sednici. Za glasanje i odlučivanje potrebno je da u sali bude prisutan 61 od ukupno 120 poslanika kosovske skupštine.

Ponovo rezolucija LDK i Samoopredeljenja

Šef poslaničke grupe LDK Avdulah Hoti na početku vanredne sednice je predložio usvajanje rezolucije u tri tačke: Da parlamentarne političke opcije izađu na nove izbore, da se vlada povuče i da se Skupština raspusti a da se političke opcije slože da ne sputavaju integrativne procese na Kosovu.

O ovoj rezoluciji će se glasati u četvrtak kada je za 10 časova zakazan nastavak vanredne sednice o neuspehu procesa vizne liberalizacije.

Sličnu rezoluciju predložili su zajedno poslanici Samoopredeljenja i LDK na vanrednoj sednici o neuspesima spoljne politike održanoj samo dan nakon što je Vlada Kosova odlučila da podigne carinu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto. Rezolucija se sastojala samo iz jedne tačke.

„Tačka 1 – u nameri obustavljanja svakog delovanja koje osporava državnost, međunarodni subjektivitet i teritorijalni integritet Kosova, Vlada Kosova treba da se povuče da bi otvorila put formiranju novih institucija koje treba da konsoliduju i ojačaju državnost Republike Kosovo u međunarodnoj areni, u skladu sa njenom geopolitičkom orijentacijom prema evro-atlantskim integracijama,“ bio je predlog rezolucije za koju je glasalo 36 poslanika.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, Gluk Konjufca, s druge strane je podsetio da su predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj obećali da će ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom biti poslednji uslov za odobrenje vizne liberalizacije, što evidentno, ipak, nije slučaj.

„Sada građani imaju pravo da znaju zašto ste ih prevarili, zašto niste govorili kako jeste. U ovoj zemlji političari moraju da nauče da preuzimaju odgovornost,“ rekao je Konjufca.

AAK – Kosovo je uradilo svoje, ostalo je na EK

Šef poslaničke grupe premijerove AAK, Ahmet Isufi, upozorio je da kada je vizna liberalizacija u pitanju, ne treba licitirati datumima.

„Evropska unija je preko komesara Hana poručila juče u Prištini da je Kosovo ispunilo svih 95 kriterijuma, što znači da je Kosovo uradilo svoj deo posla, ali je isto tako rekao i da postoje procedure u EU koje treba ispoštovati, tako da će do vizne liberalizacije doći.“

Socijal-demokratska inicijativa: Da smo demarkaciju završili ranije, do sada bi bilo i vizne liberalizacije

Šef poslaničke grupe Socijal-demokratske inicijative Biljal Šerifi takođe je okrivio procedure EU zbog izostanka vizne liberalizacije.

„Svima nama koji imamo sastanke sa strancima je rečeno da zaslužujemo viznu liberalizaciju, da smo ispunili uslove, ali treba da razumete da ste odlagali demarkaciju i sada je vreme za izbore u EU. Da ste to ranije završili, dobili bi liberalizaciju 2018. i izbori ne bi bili problem. I ko vas je sprečio, imali ste 88 glasova ali je od vizne liberalizacije bilo bitnije da PDK zadrži vlast,“ prepričao je razgovore sa „strancima“ Šerifi.

Kurti: Glavni razlog odlaganja liberalizacije je neuspeh u borbi protiv korupcije, vlada se već povukla

Poslanik Samoopredeljenja Aljbin Kurti ocenio je da je do odlaganja vizne liberalizacije došlo zbog neuspeha u borbi protiv korupcije i dodao da je građanima Kosova lakše da dobiju politički azil, nego da im se ukinu vize.

Tražio je i ostavku vladinih službenika koji su se po njemu, već povukli.

„Tražimo ostavku vlade koja se i sada već povukla. Ovde je 22 mesta, ni jedan ministar, Imamo pet zamenika premijera, premijera, 23 ministra, što je ukupno 29. Od 29 čelnika ni jedan nije na ovoj sednici. Prema meni, to je vlada koja se već povukla. Tražimo ostavku vlade koja se povukla, koja nije ovde,“ zaključio je Kurti.

Haradinaj opozicijij odgovorio sa konferencije za štampu

Na zahteve opozicije da da ostavku, premijer Haradinaj je odgovorio ne sa skupštinske govornice, već sa konferencije za štampu. Zahtev je nazvao „nedoslednim“.

„Neuspeh nije definicija koja opisuje ovu situaciju. To nije navedeno (prim.ured. kao razlog). Deo koji je bio na Kosovu je ispunjen. Naš posao je gotov. Ima još posla na strani EU. Ako opozicija smatra da vlada treba da ode zbog kašnjenja u EU, otići ćemo, ali to je nedosledno,“ rekao je Haradinaj.

Kritikovao je opoziciju koja „pokušava da ne ostavi mesta za taksu od 100 odsto na srpsku robu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.