Palmer i Skot pozvali Prištinu da ukinu takse

Metju Palmer i Kajl Skot

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew Palmer) rekao je da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i pozvao kosovske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije jer je to prepreka za dijalog.

U intervjuu za novinske agencije iz BiH u Sarajevu, Palmer je rekao da SAD snažno podržavaju proces koji vodi EU za rešenje kosovskog pitanja i da žele da vide postizanje sporazuma Beograda i Prištine o potpunoj normalizaciji odnosa, što bi otvorilo vrata za put ka EU, i Srbiji i Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„To bi doprinelo bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu. Takvim sporazumom promovisali bi se stabilnost i mir u celom regionu,“ rekao je američki zvaničnik zadužen za jugoistočnu Evropu.

Palmer je pozvao kosovske vlasti na ukidanje odluke o uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, dodajući da SAD smatraju da to predstavlja prepreku nastavku dijaloga.

Nameru Rusije da potkopa težnje zemalja regiona nazvao je destabilizirajućom, ocenjujući da to nanosi štetu regionalnom miru i stabilnosti.

„SAD ne nameće zemljama Zapadnog Balkana šta treba da čine, ali naša vizija Balkana mnogo je bliža onome što su te zemlje izabrale za sebe. Ambicije zemalja za članstvo u EU i NATO moćan su pokretač promene,“ rekao je Palmer.

Ovakav odnos SAD prema zemljama Zapadnog Balkana neće se menjati jer je to konstantna politika ove zemlje koju ambasadori sprovode u određenim zemljama bez obzira na promenu administracije, dodao je.

Zbog taksi Prištine juče ponovo reagovao i američki ambasador u Beogradu Kajl Skot

Na svom Twitter nalogu, ambasador SAD u Beogradu, Kajl Skot je napisao da je normalizacija odnosa između Srbije i Kosova put ka stabilnosti i prosperitetu, kao i da su SAD i EU „ujedinjenje u uverenju da tarife treba ukinuti“.

Dodao je da „tarife ne samo da štete potrošačima i preduzećima, već i zatvaraju vrata dijalogu“.

Sve dosadašnje reakcije na uvođenje takse od 100 odsto pročitajte u:

Evropsko udruženje studenata rezolucijom podržalo studente na KiM

Udruženje Crnogoraca o taksama: Naša deca ne zaslužuju takvu budućnost

Nemačka vlada: Nemamo ni malo razumevanja za odluku kosovskih vlasti

Mogerinijeva telefonirala Tačiju, tražila ukidanje taksi

„Objava rata“: Brojne reakcije na odluku Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i BiH na 100%

Ambasada SAD: Uznemireni smo zbog odluke o povećanju taksi

Tači i Pompeo: Istorijski trenutak za dogovor sa Srbijom; Kosovo da ukine takse

OEBS predstavnik za medije zabrinut zbog uticaja trgovinskih mera na distribuciju štampanih medija na srpskom jeziku

EU: Han uključen, u kontaktu sa Vučićem i Tačijem

Fogo: Povećanjem takse Kosovo rizikuje veću izolaciju

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.