Vanredna sednica Skupštine Kosova o dijalogu sa Srbijom: nije bilo glasanja, sednica se nastavlja sutra

Skupština Kosova
Skupština Kosova

Vanredna sednica Skupštine Kosova koja je jutros počela sa zakašnjenjem od skoro sat vremena, još uvek je u toku. Na dnevnom redu nalazila se jedina tačka: „Parlamentarna debata u vezi sa angažovanjem predsednika Kosova u uključivanje razmene teritorija ili korigovanja granica u dijalogu između Kosova i Srbije, koja je izazvala burne rasprave u Skupštini. LDK, na čiju inicijativu je današnja sednica sazvana, traži usvajanjе rezolucije koja bi sprečila Predsednika da učestvuje u dijalogu o razmeni teritorija sa Srbijom. Tači je skoro predstavio ideju “korekcije granica“ koja prema njemu omogućava pripajanje „Preševske doline“ Kosovu.

20:30 Sednica odložena za sutra

Vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o rezoluciji o dijalogu sa Srbijom završena je večeras oko 20 časova. Iako je ovo prva sednica na ovu temu koju nisu bojkotovale veće partije iz opozicije, ipak ni danas nije došlo do glasanja o samoj rezoluciji.

Sednica se nastavlja sutra ujutru u 10 časova.

Razmena teritorija nije rezultat promene politike naših partnera, već je to ideja Moskve i Beograda kako bi sprečili konsolidaciju kosovske državnosti

Zalaganje Tačija za uključenje ideje o razmeni teritorija u dijalog sa Srbijom protiv је Ustava, a samim tim i protiv građana Kosova, izjavio je šef poslaničke grupe LDK, Avdulah Hoti.

„Zalaganje za ovu ideju dovelo je do ogromnog nezadovoljstva građana, a pored toga, svi diplomatski napori kosovske diplomatije i prijateljskih država na međunarodnom planu zaustavljeni su do konsolidacije kosovske državnosti,“ objasnio je.

“Razmena teritorija nije rezultat promene politike naših partnera, već je to ideja Moskve i Beograda kako bi sprečili konsolidaciju kosovske državnosti,“ dodao je ovaj poslanik.

Tači se ponaša kao apsolutni monarh, treba mu zabraniti da učestvuje u dijalogu sa Srbijom

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, opisuje da se Tači ponaša kao četvrta grana vlasti. I ne samo to: „On je pogrešno shvatio svoj mandat kao predsednik, on se ponaša kao apsolutni monarh,“ rekao je Konjufca.

Najveća šteta koju je kosovski predsednik napravio tokom mandata, za Konjufcu je nametanje termina postizanja konačnog sporazuma. Prema njegovim rečima, sa Srbijom je to „okončano 2008. godine“ i „nema drugog konačnog sporazuma“.

Danas ste pokazali da ste psihopata, duševno bolesna, glupa i tako velika zver

Tokom sednice došlo je do burnih optužbi poslanika Samoopredeljenja i NISMA-a, Glauka Konjufce i Miljaima Zeke. Konjufca je izjavio da postoji više od 900 svedoka koje je Zeka prevario u vezi sa izdavanjem radnih viza na šta mu je ovaj odgovorio da bi bio spreman da se povuče sa funkcije ukoliko tužilaštvo bude imalo jednog svedoka ali i da je Konjufca danas pokazao da je “psihopata, duševno bolesna, glupa i tako velika zver,“ prenosi Klan Kosova. 

Miljaim Zeka je bio uhapšen zbog zastrašivanja tužioca, bila mu je određena mera kućnog pritvora, a potom je Specijalno tužilaštvo i podiglo optužnicu protiv njega i još 11 članova vladine komisije za verifikaciju veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na osnovu navoda da su hiljade ljudi, koji se nikada nisu borili u ratu, lažno registrovali kao bivši pripadnici OVK.

Nedavno je u zgradi kosovskog parlamenta, pred srpskom poslanicom, buneći se zbog predloga da se Vidovdan i Sretenje uvrste na listu „državnih praznika Kosova“ rekao sledeće: „Vi ste ubili 14 hiljada nas, mi smo ubili 1400 vas, nismo mogli više ali bismo od vas napravili sudžuk“.

Kosovo ima jednog neprijatelja i to je Srbija i samo jednog predsednika koji je protiv nezavisnosti Kosova, a to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Skupštine Kosova, i šef PDK, Kadri Veselji izjavio je da Kosovo ima jednog neprijatelja i da je to Srbija i samo jednog predsednika koji je protiv nezavisnosti Kosova, a to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na početku izlaganja rekao da bi radije razgovarao o procesu vizne liberalizacije, ali da se zalaže da se zajednička rezolucija danas usvoji.

Pored toga Veselji je pozvao sve parlamentarne grupe da sednu zajedno i izrade zajedničku rezoluciju sa kojom će se, kako je on izjavio, i predsednik Tači složiti.

Sam Veselji se uoči ove sednice obratio javnosti video porukom: „Kosovo prolazi kroz velike izazove i od naših odluka danas zavisi njegova budućnost. Nedostatak jedinstva u vezi sa dijalogom šteti našoj zemlji. Ne bi smeli da dopustimo da izgubimo naše međunarodne partnere, SAD i EU. Vreme je za jedinstvo i razboritost,“ rekao je pre dva dana.

Pored teme „podele“, najveća pretnja za Kosovo danas je mogućnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima

Memlji Krasnići iz PDK izjavio je da protivljenje dijalogu predstavlja štetu za samo Kosovo. Govorio je o naporima koji su učinjeni u cilju postizanja konsenzusa i izjavio da je sada vreme da se to desi. Krasnići je u ime vladajuće koalicije predstavio tačke koje treba uključiti u Rezoluciju o dijalogu.

„Svi oni koji danas spekulišu o podeli Kosova, razmeni teritorija sa Srbijom, bez bilo kakvog osnova i bez ikakvih činjenica, namerno izazivaju paniku i konfuziju među građanima naše zemlje,“ izjavio je Krasnići i dodao je da je pored teme „podele“, najveća pretnja za Kosovo danas mogućnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.