Opozicija u Skupštini tražila povlačenje Vlade; Haradinaj tražio jedinstvo i nepromenjenu cenu proizvoda

Ramuš Hradinaj i Bedžet Pacoli, FOTO: N1, screenshot
Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, FOTO: N1, screenshot

Vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se diskutovalo o neuspesima, skandalima spoljne politike Kosova, održana je juče i to na zahtev 42 poslanika. Na sednici je, između ostalog, predložena i rezolucija o raspuštanju vlade, koja nije na kraju usvojena. Predstavnici Srpske liste nisu prisustvovali sednici koja je održana jedan dan nakon što je vlada donela odluku da poveća carine na uvoz robe iz Srbije i BiH na 100 odsto od ukupne vrednosti robe. Bili su u Beogradu i u uživo prenosu molili srpskog predsednika za pomoć.

Predlog opozicije za rezoluciju o „povlačenju Vlade Kosova“ nije usvojen

Jučerašnja vanredna sednica kosovske skupštine, sazvana je na zahtev 42 poslanika koji su negodovali zbog navodnih povlačenja priznanja, ali i odbijanja ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija da se odazove pozivima skupštinskih odbora kako bi izvestio o svom radu, ali i saslušao predloge o strategiji za pridruživanje Kosova INTERPOL-u. Ova sednica je već jednom odlagana, a pre današnjeg zasedanja, upravo ministar Pacoli je tražio odlaganje sednice zbog obaveza koje je prethodno zakazao.

Sednica je ipak održana, i tokom sednice, upućene su brojne kritike vladi i Ministarstvu spoljnih poslova.

Poslanici Samoopredeljenja i LDK predložili su i rezoluciju u jednoj tački – „povlačenje Vlade Kosova“.

„Tačka 1 – u nameri obustavljanja svakog delovanja koje osporava državnost, međunarodni subjektivitet i teritorijalni integritet Kosova, Vlada Kosova treba da se povuče da bi otvorila put formiranju novih institucija koje treba da konsoliduju i ojačaju državnost Republike Kosova u međunarodnoj areni u skladu sa njenom geopolitičkom orijentacijom prema evro-atlantskim integracijama,“ predlog je rezolucije.

Međutim, opozicija nije prikupila dovoljan broj glasova za izglasavanje ove rezolucije. Za predlog rezolucije, od 61 poslanika prisutnih u sali, 36 je glasalo „Za“, a jedan je bio uzdržan.

Rezoluciju Samoopredeljenja i LDK predložila je poslanica potonje opozicione partije Vjosa Osmani.

Osmani je rekla da su vlada i predsednik Kosova rizično uspeli da u toku jedne godine unište geostratešku orijentaciju koju je Kosovo imalo proteklih 30 godina.

„Dok se od predsednika zemlje traži da ništa ne potpiše sa drugim zemljama bez blagoslova Nemačke, on se ponosi time da iako nema blagoslov Nemačke, isti ima od Rusije,“ rekla je ona, dodajući da je u toku ove godine Kosovo dobilo samo jedno priznanje.

Haradinaj: Mere protiv Srbije donete „od muke“, na snazi do priznanja

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, prisustvovao je ovoj vanrednoj sednici i ponovio stav da je taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije uvedena „od muke“, ali je dodao da ova mera mora da traje do priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Haradinaj je rekao da je bez takvog pristupa nemoguće da se postigne obavezujući sporazum o međusobnom priznanju.

„Mere koje su postavljene na proizvode koji dolaze iz Srbije, treba da budu na snazi do priznanja, ne treba ih ukinuti dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Dobićemo neku nagrada kao protivvrednost za ove mere, ali nije dobro da ih Kosovo ukine dok se ne prizna nezavisnost. Nije da smo otkrili Ameriku, ali vam garantujem da je bez jednog ovakvog pristupa nemoguće da se postigne obavezujući sporazum o međusobnom priznanju,“ rekao je Haradinaj.

Komentarišući rezoluciju opozicije, a koja je kritikovala spoljnu politiku vlade, premijer je svoju vladu izjednačio sa primenom prekjuče uvedene carine na srpske proizvode i tražio političko jedinstvo u istrajavanju sprovođenja ove mere. Imao je molbu i za privrednike, od kojih je zatražio da ne „zloupotrebljavaju situaciju“ i podižu cene.

„Ukoliko ne znamo da opstanemo, onda mi sami odustajemo od nas samih. Zahtevam od vas poslanika da po ovom pitanju, sve partije, isto kao što smo bili za vojsku, budemo zajedno i sada. Rečeno je da je izlaz iz situacije odlazak vlade. Svaka vlada, ova što jeste i ona koja dolazi, imaće nekoliko tema na stolu. Svako dosadašnje dostignuće nije produkt jedne vlade, već dostignuće svih nas. Molim vas da se ne kolebamo. Kad su takse u pitanju, molim preduzetnike da shvate da ovo nismo učinili kao protivmeru njima, nismo učinili zarad domaćih proizvoda, učinili smo od muke, dok se ne ukloni ova muka, nije dobro da iko zloupotrebljava ovu situaciju, bilo da podigne cene, bilo da pomisli da vrši pritisak na vladu cenama. Da ne prihvataju savete komšija, podignite vi cene a vlada će popustiti. To nije put. Budimo zajedno jer ćemo zajedno izaći,“ rekao je između ostalog premijer Haradinaj.

Lobiranje za UNESCO i INTERPOL – trgovina

Predsednik Samoopredeljenja, Albin Kurti, je na istoj sednici rekao da predstavnici spoljne politike nemaju autoritet i da nisu produktivnost, dok je dodao da neuspelo lobiranje za UNESCO i INTERPOL „ostavlja ukus trgovine“.

On je optužio predsednika Hašima Tačija i ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija, za neuspehe Kosova da se učlani u međunarodne organizacije.

„Milioni (evra) su dati za lobiranje, za neuspela učlanjena, a prosečna plata u javnom sektoru nije ni 500 evra, a u privatnom ni 350 evra, dok je minimalna plata samo 130 do 170 evra. Naši predstavnici idu nepripremljeni na sastanke. Lobiraju kako smatraju posebne ličnosti. Lobiraju za UNESCO isto kao i za INTERPOL, sa jednim pristupom koji ostavlja ukus trgovine,“ kritikovao je Kurti.

Povezani članci:

Kosovska skupština usvojila zakon o referendumu i službenim praznicima; zakazana vanredna sednica zbog povlačenja priznanja

Vanredna sednica Skupštine Kosova o neuspehu spoljne politike tek posle članstva u INTERPOL-u

Skupštini Kosova predat zahtev za sednicu o sankcijama Srbiji, u četvrtak o neuspesima spoljne politikePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.