Sednica kosovske skupštine: Ponovo bez kvoruma

Skupština Kosova
Skupština Kosova

19:30 – Ponovo bez kvoruma

Kosovska skupština ni ovog puta nije mogla da glasa o predlozima na dnevnom redu zbog nedostataka kvoruma. Predlog Vlade Kosova o članovima pregovaračkog tima za Brisel nije se našao na dnevnom redu za ovu sednicu.

Sednica, zakazana za 11 časova, počela je sa gotovo dva sata zakašnjenja i to bez kvoruma tako da nije bilo mogućnosti za glasanje ni o rezoluciji opozicije, ni o brojnim nacrtima zakona.

Kako je preneo list Koha Ditore, u kratkom periodu, oko 13 časova, Skupština je imala kvorum sa 63 poslanika prisutna u sali, ali je ubrzo nakon toga proglašena još jedna višesatna pauza zbog nedostatka kvoruma.

Od poslanika opozicionih stranaka sednici su prisustvovali poslanici Alternative koju predvodi Mimoza Kusari-Ljilja i Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija.

Koha navodi da je po nastavku sednice u 18 časova predsednik Skupštine, Kadri Veseli zahvalio poslanicima Alternative i SDP na prisustvu i pozvao poslanike ostalih opozicionih stranaka da se vrate u Skupštinu kako bi glasali o sporazumima zbog kojih Kosovo, ukoliko ne budu izglasani, može da izgubi milione evra u donacijama.

Sednica je zaključena konstatacijom da će datum njenog nastavka da saopšti Predsedništvo skupštine na narednoj sednici. Nova sednica Predsedništva skupštine još uvek nije zakazana.

10:22 – Sednica kosovske skupštine i danas, na dnevnom redu i rezolucija o dijalogu

Sednicu uživo pratite OVDE

Za manje od sat vremena nastavlja se redovna sednica Skupštine Kosova. Na dnevnom redu je 40 tačaka i, između ostalog, nacrt rezolucije o dijalogu sa Beogradom koju je predložila kosovska opozicija. Sednica je održana i juče, ali zbog bojkota opozicionih stranaka, Demokratske lige Kosova i Samoopredeljenja, nije bilo kvoruma za donošenje odluka. Poslanici ovih partija napustili su salu nakon što je odbijen njihov predlog da se pre redovne sednice održi vanredna sednica koju su oni zahtevali još početkom meseca, prenosi RTK2. 

Početkom septembra kosovska skupština je ušla u parlamentarnu krizu. Nakon što je Predsedništvo skupštine za 4. septembar zakazalo vanrednu sednicu na kojoj je trebalo da se glasa o predlogu Rezolucije o dijalogu sa Srbijom koju su podnele opozicione stranke, u Predsedništvo je stigao i zahtev Vlade Kosova da se glasa o predlogu članova pregovaračkog tima sa Beogradom. I ova sednica zakazana je 4. septembar, a prednost je data sednici koju je zahtevala kosovska vlada.

Posle više odlaganja, pauza i obostranih optužbi opozicije i stranaka vladajuće koalicije, u kosovskoj skupštini nisu održane ni sednica koju je tražila Vlada Kosova, niti ona koju je zahtevala kosovska opozicija za usvajanje rezolucije kojom bi se sprečilo „pregovaranje o teritorijama“ između Beograda i Prištine.

Juče je otpočelo jesenje zasedanje Skupštine Kosova i predlog opozicije našao se na dnevnom redu redovne sednice zajedno sa drugim brojnim predlozima. Opozicione stranke protivile su se ovakvoj skupštinskoj raspravi.

“Pozivam predsednika Skupštine da na zahtev opozicije sazove vanrednu sednicu. Nije u redu da se održava redovna sednica bez održavanja vanredne. Na sednici predsedništva tražili ste 61 poslanika, da bi se održala sednica Skupštine Kosova, što je protivustavno. Sve što može da uradi opozicija, to je da sakupi 41 potpis i zahteva vanrednu sednicu i da vi, kao parlamentarna većina, glasate za rezoluciju. Uz ovaj način delovanja, vi ste blokirali održavanje vanredne sednice i rad ove Skupštine. Zbog toga nećemo da učestvujemo na redovnoj sednici bez održavanja vanredne koju je zahtevala opozicija. Pozivam sve poslanike da nam se pridruže,” rekao je šef parlamentarne grupe LDK-a, na jučerašnjoj sednici, Avdulah Hoti, prenosi RTK2.

Opozicija neće prisustvovati redovnim sednicama sve dok Skupština Kosova ne zakaže sednicu koju su zahtevale opozicione partije, potvrdili su i iz “Samoopredeljenja”.

“Glavni cilj Hašima Tačija je da formira pregovarački tim i da u Brisel ne ode sam, kako bi sa tim timom pokrenuo pitanje granica. Opozicija to neće dozvoliti, jer mi znamo da aktuelni predsednik nema ni tri glavne tačke o kojima želi da pregovara,“ rekao je Glauk Konjufca, prenosi ista RTV.

Sednici su prisustvovali i poslanici iz redova srpske zajednice, javila je RTK2.

Pročitajte još:

Priština: Posle više odlaganja, sednica o pregovaračkom timu kosovske vlade sutra od 14 časova

Ipak bez sednica o dijalogu u kosovskoj skupštini. Samoopredeljenje najavljuje organizovanje protesta, traže nove izbore

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.