Skupštini Kosova predat zahtev za sednicu o sankcijama Srbiji, u četvrtak o neuspesima spoljne politike

Zgrada Skupštine Kosova

Nakon što je vanredna sednica Skupštine Kosova o neuspesima spoljne politike i povlačenju priznanja odložena prošle nedelje do završetka glasanja Generalne skupštine INTERPOL-a o članstvu Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji, Predsedništvo ove skupštine ponovo je zakazalo sednicu za četvrtak, 22. novembar. Istovremeno, grupa od 13 poslanika podnela je Predsedništvu zahtev za održavanje sednice parlamenta na kojoj treba da se raspravlja o uvođenju ekonomskih i političkih sankcija Beogradu kao meri reciprociteta zbog „agresivnog“ ponašanja Srbije.

Vanredna sednica Skupštine Kosova o rezultatima spoljne politike, koja je počela 16. novembra ali je zbog odsustva premijera i ministra spoljnih poslova odložena, biće nastavljena u četvrtak, 22. novembra, odlučilo je Predsedništvo kosovskog parlamenta. Redovna, plenarna sednica, nastaviće se dan nakon vanredne sednice, odnosno u petak.

Posle te sednice najavljeno je održavanje nove sednice na kojoj treba da budu razmatrani i usvojeni zakoni koji su direktno povezani sa agendom evropskih reformi Kosova i koji su po rečima predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, „direktno povezani sa procesom liberalizacije viza za građane Kosova“.

I ova sednica, koja je prošle nedelje zakazana na zahtev premijera Haradinaja je već jednom odlagana zbog negodovanja opozicije koja je tvrdila da premijer nema pravo da saziva skupštinske sednice.

U međuvremenu, grupa poslanika je predala zahtev za zakazivanje još jedne vanredne sednice, ovog puta o uvođenju ekonomskih i političkih sankcija Beogadu.

Nezavisni poslanik Korab Sejdiu napisao je na Fejsbuku da je od predsednika Skupštine Kosova zatražena parlamentarna rasprava sa obrazloženjem da je Srbija „u poslednje vreme intenzivirala agresiju na Kosovo i da zato treba da dobije oštar odgovor“.

„Pravo Kosova da se odbrani od direktne agresije Srbije nadvladava bilo koju međunarodnu obavezu Kosova koju smo preuzeli putem bilateralnih ili multilateralnih sporazuma,“ napisao je Sejdiu na Fejsbuku.

Skupština Kosova već duže vremena ima izrazite probleme sa kvorumom, pošto opozicioni LDK i Samoopredeljenje ne prisustvuju sednicama, sem kada se radi o njihovim inicijativama i zahtevima i zakonima od značaja za evropske integracije Kosova.

Povezani članci:

Kosovska skupština usvojila zakon o referendumu i službenim praznicima; zakazana vanredna sednica zbog povlačenja priznanja

Vanredna sednica Skupštine Kosova o neuspehu spoljne politike tek posle članstva u INTERPOL-u

Na zahtev Haradinaja kosovska skupština o zakonima bitnim za EU integracije, Srpska neće glasati

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.