Šef EULEX-a o bacanju eksplozivnih naprava: Incidenti pokazuju koliko je situacija nestabilna

Barbano šef EULEX-a
FOTO: KoSSev

„Ovakvi incidenti pokazuju koliko je situacija nestablina“, poručio je večeras šef EULEX-a, Đovani Pjetro Barbano, nakon što je sinoć u Bošnjačkoj mahali bačena ručna bomba, kao i još tri iste eksplozivne naprave u Kosovskom Pomoravlju.

Jaka detonacija odjeknula je sinoć u dvorištu kuće poznatog albanskog trgovca u naselju Bošnjačka mahala. Prema potvrdi policije, reč je o ručnoj bombi kojom je pričinjena materijalna šteta na prozoru jednog kombi vozila, dok povređenih nije bilo.

Nešto kasnije te noći, odnosno posle 02.00 časova ujutru, bačene su tri eksplozivne naprave za koje se takođe sumnja da su ručne bombe u Kosovskom Pomoravlju, od kojih jedna nije eksplodirala.

Iz policije su naveli da je slučaj pokrenut, a iz Kancelarije za KiM da su eksplozivne naprave bačene na kuće predstavnika i rukovodilaca Srpske liste u Ranilugu i selu Glogovce, za šta su, uz osudu incidenata, odgovornost za njih potražili u Prištini.

Sa druge strane, za bacanje ručne bombe u Bošnjačkoj mahali, kosovski čelnik MUP-a Dželjaj Svećlja već je optužio „kriminalne grupe“ navodeći da su „dobile nalog iz Beograda“, odnosno da je reč o „revoltu“ zbog trojice uhapšenih Srba ove nedelje.

Srpska lista je u međuvremenu poručila da je postala uobičajena pojava da se Srbi pre ikakve istrage okrivljuju.

Istovremeno su apelovali na građane da „ne nasedaju na provokacije“, nakon čega su zatražili od EULEX-a da se uključi u istrage, kako u vezi sa hapšenjima građana, tako i sa sinoćnim incidentom u Bošnjačkoj mahali.

Nešto kasnije, reagovao je i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, navodeći da je „duboko zaprepašćen čitanjem izveštaja o eksplozivnim napravama korišćenim u više delova Kosova“, istovremeno osudivši ove „akte nasilja“. On je ujedno pozvao na detaljnu istragu.

„U potpunosti se slažem sa ambasadorom Hovenijerom“, pridružio se u osudi ovom američkom diplomati večeras i šef EULEX-a Đovani Pjetro Barbano.

Naglasio je da ovakvi incidenti „pokazuju koliko je situacija nestabilna“, te je ujedno pozvao na deeskalaciju situacije.

„EULEX osuđuje svaki oblik nasilja, te ga smatra kao neprihvatljiv“, poručio je Barbano na društvenoj mreži X.

Pročitajte opširnije:

Hovenijer zaprepašćen izveštajima o bacanju eksplozivnih naprava

Stano: EU zabrinuta zbog situacije na Severu, pomno pratimo, ukoliko bude bilo potrebe reagovaćemo
Srpska lista: Incident u Bošnjačkoj posledica je zapaljive retorike Prištine koja javnim izjavama ugrožava međuetničke odnose
Tri eksplozivne naprave bačene na kuće Srba u Kosovskom Pomoravlju, policija sumnja na ručne bombe
Svećlja: Ručna bomba u Bošnjačkoj znak je revolta zbog hapšenja trojice Srba za ratne zločine
Detonacija u Bošnjačkoj, sumnja se na šok bombu, manje oštećenje na voziluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.