Srpska lista: Incident u Bošnjačkoj posledica je zapaljive retorike Prištine koja javnim izjavama ugrožava međuetničke odnose


„Postala je uobičajena pojava da se pre ikakve istrage i utvrđivanja činjenica Srbi okrivljuju za sve i svašta, i to od strane ljudi koji se nalaze na čelu kosovskih institucija, a koji su ujedno i bliski saradnici Aljbina Kurtija“, reakcija je Srpske liste da današnju izjavu čelnika kosovskog MUP-a.

U multietničkom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Mitrovice sinoć je u dvorište privatne kuće, kako je potvrdila policija, bačena ručna bomba. Osim materijalne štete na jednom kombiju, povređenih nije bilo.

Policija je potvrdila i da je pokrenuta istraga, kako bi se slučaj rasvetlio.

Ipak, uz tvrdnje da su ovo učinile „kriminalne grupe“, a koje su „inspiraciju, podršku i nalog“ dobile iz Beograda – oglasio se jutros kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

„Inspiracija, podrška i nalog za ovo krivično delo potekao je od bivšeg ministra propagande u vreme Miloševića Aleksandra Vučića“, tvrdi on.

Ovaj ministar smatra i da je sinoćni incident zapravo znak revolta zbog ovonedeljnih hapšenja trojice Srba, koje kosovske vlasti terete za navodne ratne zločine. Njegova je poruka i da „bacanje bombi ne može da ugrozi pravdu“.

Srpska lista sada javno osuđuje „ovakvo ponašanje Kurtijevog potrčka Svećlje“, a kojim se, istakli su – samo dodatno eskalira situacija.

„Događaj je posledica zapaljive retorike režima u Prištini koji je svojim javnim izjavama i delovanjem ugrozio međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji“, smatraju iz ove stranke.

Poručuju da je, to što se Srbi pre ikakve istrage okrivljuju – postala uobičajena pojava od strane kosovskih vlasti.

Naglašavaju i da se „institucionalna represija“ koja, istakli su, dolazi od režima aktuelnog kosovskog premijera, svakoga dana pojačava.

„Institucionalna represija režima Aljbina Kurtija se nakon neuspešnih pregovora u Briselu, a krivicom Aljbina Kurtija, i javnog zahteva generalnog sekretara NATO da se delovanje specijalnih jedinica na severu Kosova i Metohije koordiniše sa njima, svakoga dana pojačava“, smatraju.

Sa druge strane, kažu da su oni uz srpskog predsednika uspeli da „sačuvaju međuljudske odnose među Srbima i Albancima u Kosovskoj Mitrovici“, ali:

„Očigledno to smeta Kurtijevom režimu koji želi da isceniranim i fingiranim događajima sebi da podigne rejting, a na uštrbi mira i suživota građana“.

Najzad, iz ove stranke pozivaju građane i to svih nacionalnosti da ne nasedaju na provokacije.

I danas su zatražili od EULEX-a da se u istrage uključi – kako u vezi hapšenja građana, tako i u vezi sinoćnog incidenta u Bošnjačkoj mahali.

„Javnosti da predstave informacije kako bi se sprečilo da Kurti i njegovi poslušnici ugroze mir zarad svojih političkih rejtinga“, naglasili su iz Srpske liste.

Svećlja: Ručna bomba u Bošnjačkoj znak je revolta zbog hapšenja trojice Srba za ratne zločinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.