Tri eksplozivne naprave bačene na kuće Srba u Kosovskom Pomoravlju, policija sumnja na ručne bombe

FOTO: Kancelarija za KiM

Vest je ažurirana

Tri eksplozivne naprave, od kojih jedna nije eksplodirala, bačene su tokom noći na kuće predstavnika i rukovodilaca Srpske liste u Ranilugu i selu Glogovce, saopštila je danas Kancelarija za KiM. Preciziraju i da, osim materijalne štete na kućama, povređenih nema. Iz policije potvrđuju da je otvoren slučaj „izazivanje opšte opasnosti“, ali i da se sumnja da su u pitanju ručne bombe.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, prva je eksplozivna naprava bačena noćas oko 2.30 i to u dvorište kuće S.R. u Ranilugu inače direktora tamošnje Predškolske ustanove.

Gotovo istovremeno, kako tvrde, ekplozivna naprava je bačena i na porodičnu kuću i garažu V.A. u selu Glogovce, inače zamenika gradonačelnika opštine Ranilug.

Takođe tokom noći, dodaju, meta je bila i kuća Z.R. u Ranilugu, inače direktora tamošnjeg Centra za socijalni rad, ali eksplozivna naprava tu, kako tvrde, nije eksplodirala.

„Na svu sreću, u napadima niko nije povređen. Pričinjena je velika materijalna šteta“, navode.

To što su u sva tri slučaja u pitanju rukovodioci, odnosno zvaničnici Srpske liste – Kancelariju za KiM navodi na pomisao da je reč o zastrašivanju, kako bi „ih naterali da napuste svoja ognjišta a sve sa ciljem etničkog čišćenja Srba koje Kurti kontinuirano sprovodi“.

„Reč je brutalnom zastrašivanju rukovodilaca Srpske liste, koje dolazi svega nekoliko dana nakon pretnji Aljbina Kurtija da će Srbi i Srpska lista da pate i plate. Kurti je svoj naum počeo da ostvaruje prvo hapšenjem trojice Srba, a sada vidimo i da su na tri srpske kuće bačene bombe“, poručuju iz ove institucije.

Pozvali su da se ovi napadi na predstavnike Srpske liste – najozbiljnije shvate i istraže, jer, kako iz Kancelarije za KiM smatraju oni „šalju jasnu poruku i pretnju Srbima da napuste svoja vekovna ognjišta“.

„Ovakva dela sa obeležjima terorizma se ne smeju olako shvatiti“, poručili su, dodajući da će, stoga, i o ovom incidentu obavestiti predstavnke međunarodne zajednice.

Tri sata nakon našeg upita upućenog Kosovskoj policiji, konačno su potvrdili da je u vezi sa ovim incidentima, u kojima je naprava eksplodirala – otvoren slučaj „izazivanje opšte opasnosti“, ali i da se sumnja da su u pitanju ručne bombe.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.