Hovenijer zaprepašćen izveštajima o bacanju eksplozivnih naprava

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

„Osuđujemo ove akte nasilja i pozivamo nadležne da sprovedu detaljnu istragu i privedu počinioce pravdi“, poruka je američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovenijera. Oglasio se nakon što je sinoć u Bošnjačkoj mahali bačena ručna bomba, a još tri iste eksplozivne naprave u Kosovskom Pomoravlju.

Hovenijer navodi da je „duboko zaprepašćen čitanjem izveštaja o eksplozivnim napravama korišćenim u više delova Kosova“.

Jaka detonacija odjeknula je sinoć u dvorištu kuće poznatog albanskog trgovca u naselju Bošnjačka mahala. Prema potvrdi policije, reč je o ručnoj bombi kojom je pričinjena materijalna šteta na prozoru jednog kombi vozila, dok povređenih nije bilo.

Nešto kasnije te noći, odnosno posle 2.00 časova ujutru, bačene su tri eksplozivne naprave za koje se takođe sumnja da su ručne bombe u Kosovskom Pomoravlju, od kojih jedna nije eksplodirala.

Iz policije su naveli da je slučaj pokrenut, a iz Kancelarije za KiM da su eksplozivne naprave bačene na kuće predstavnika i rukovodilaca Srpske liste u Ranilugu i selu Glogovce, za šta su, uz osudu incidenata, odgovornost za njih potražili u Prištini.

Sa druge strane, za bacanje ručne bombe u Bošnjačkoj mahali, kosovski čelnik MUP-a Dželjaj Svećlja već je optužio „kriminalne grupe“ navodeći da su „dobile nalog iz Beograda“, odnosno da je reč o „revoltu“ zbog trojice uhapšenih Srba ove nedelje.

Srpska lista je u međuvremenu poručila da je postala uobičajena pojava da se Srbi pre ikakve istrage okrivljuju.

Istovremeno su apelovali na građane da „ne nasedaju na provokacije“, nakon čega su zatražili od EULEX-a da se uključi u istrage, kako u vezi sa hapšenjima građana, tako i sa sinoćnim incidentom u Bošnjačkoj mahali.

Pročitajte opširnije:

Stano: EU zabrinuta zbog situacije na Severu, pomno pratimo, ukoliko bude bilo potrebe reagovaćemo
Srpska lista: Incident u Bošnjačkoj posledica je zapaljive retorike Prištine koja javnim izjavama ugrožava međuetničke odnose
Tri eksplozivne naprave bačene na kuće Srba u Kosovskom Pomoravlju, policija sumnja na ručne bombe
Svećlja: Ručna bomba u Bošnjačkoj znak je revolta zbog hapšenja trojice Srba za ratne zločine
Detonacija u Bošnjačkoj, sumnja se na šok bombu, manje oštećenje na voziluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.