Jeremiću zabranjena poseta Kosovu; Gervala potvrdila i kaže da je plan o reintegraciji Kosova „recept za rat“

Vuk Jeremić
FOTO: Printscreen/Radio Goraždevac

Prištinske vlasti zabranile su danas predsedniku Narodne Stranke, Vuku Jeremiću, ulazak na KiM. Nakon potvrde ove stranke, oglasila se i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala. Podsetila je na politiku ove stranke koja uključuje reintegraciju Kosova u ustavno-pravni sistem Srbije, te kazala da su ovakvi pozivi „recept za rat“.

Narodna stranka saopštila je ovog popodneva da se Jeremić danas uputio u Gračanicu, gde je trebalo da prisustvuje osnivanju Pokrajinskog odbora Narodne stranke.

Međutim, kada je vozilo u kome se on nalazio pristiglo na prelaz, ono je zaustavljeno i, kako tvrde iz ove stranke, zadržano više od dva sata. Jeremiću je potom uručena i pisana zabrana ulaska.

„Narodna stranka je jedna od retkih političkih organizacija u Srbiji koja se odvažila da formira stvaran i funkcionalan Pokrajinski odbor na Kosovu i Metohiji. Naša politika je jasna: Kosovo i Metohija je neotuđivi deo Srbije“, poručili su u saopštenju.

Iz ove stranke ujedno navode da povratak „pokrajinske administracije u ustavno-pravni poredak Srbije mora biti dugoročni cilj svake odgovorne vlasti, koliko god to delovalo teško u svetlu aktuelnih okolnosti“.

Naglasili su da treba imati u vidu da su istorijske prilike u kojima se nalazio srpski narod bivale i znatno teže, kao i da su odnosi u svetu podložni promenama.

Neophodno je sačuvati narod, svetinje i tapije. Ostati sabran i ne dozvoliti sukobe, kao ni međunarodnu afirmaciju takozvane kosovske nezavisnosti – ostalo će se rešiti vremenom

Gervala: Pozivi za reintegraciju Kosova su recept za rat

Povodom navoda Narodne stranke KoSSev portal obratio se kosovskom ministarstvu spoljnih poslova, ali je odgovor izostao.

U međuvremenu se, međutim, oglasila kosovska ministarka spoljnih poslova koja je potvrdila navode o zabrani ulaska.

Zabrana je izrečena upravo zbog navoda Jeremića o reintegraciji Kosova.

Podrška ovakvim idejama je, smatra Donika Geravala, slična Putinovom planu „reintegracije“ Ukrajine – „to je recept za rat“.

„Kosovo neće tolerisati mržnju i agresiju na mirnu i demokratsku evropsku zemlju. Evropa i SAD treba da pažljivo prate sve agresivnije akcije političke klase u Srbiji i regionu. Radikalizacija bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Jeremića samo je još jedan znak upozorenja da su apetiti Srbije i Rusije za teritorijalnim osvajanjima daleko od kraja“, naglasila je Gervala.

Ova ministarka ujedno smatra da sve dok SAD i Evropa ne budu počele da šalju „smele i jasne signale“, da će Rusija i Srbija „nastaviti da izazivaju tenzije na Balkanu“.

„Oni treba da se zalažu za jedino održivo rešenje za rešavanje krize i nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, odnosno zalaganje za srpsko priznanje realnosti na Balkanu nakon njenih razornih ratova“, tvdi Gervala.

Na kraju poručuje da Kosovo jeste i da će ostati „nezavisna i suverena, pro-EU i pro-NATO zemlja koja se graniči sa Srbijom“.

„Kosovo i drugi susedi Srbije koji nisu u EU nisu sfera uticaja Srbije, niti će biti ‘reintegrisani’ u ‘srpski svet’ za koji se zalažu Vučić i Putin“, zaključuje Gervala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.