Rama od Vučića očekuje objašnjenje Vulinove izjave, o mini-šengenu, OVK i „ubicama“

Edi Rama
Foto: KoSSev

Izjava Aleksandra Vulina koja je službeno objavljena na sajtu srpskog ministarstva odbrane o tome da Rama radi na stvaranju velike Albanije, koju samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave, te da ono što međunarodna zajednica da Albancima se ne može zabraniti Srbima, izazvala je reakcije kosovskih zvaničnika i albanskog premijera Edija Rame.

Nakon što je juče na tviteru svom kolegi Aleksandru Vučiću postavio pitanje da li se radi o mimu, uz isečak sa sajta srpskog ministarstva odbrane, u kojem se za Albance u srpskom jeziku koristi i pežorativno ime „Šiptari“, Rama je u svom naknadnom obraćanju javnosti naveo da se „zgrozio“ nakon što je saznao da to ipak nije šala. 

„Da ne postoji mogućnost da izjava jednog člana vlade 2020. godine dođe iz tako razuzdanih usta i tako mračnog uma. Tada sam shvatio da to nije mim„, prenosi Zeri pisanje albanskih medija.

Rama kaže da su vojnici Slobodana Miloševića izvršili etničko čišćenje na Kosovu, da se one ubice koje su preživele, nalaze u Beogradu, dok je OVK oslobodilačka formacija.

„Što se OVK tiče, oni su oslobodioci, a ne ubice. Ubice su u Beogradu. Oni ne mogu da promene jednostavnu činjenicu – Kosovo nije napalo Srbiju. Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci za etničko čišćenje. Bili su to vojnici Slobodana Miloševića. Redovna vojska koja je upotrebljena za silovanje i etničko čišćenje“, prenosi Zeri deo Raminog govora.

Oslobodioci su na Kosovu, neki od zločinaca toga rata su ispod a neki iznad zemlje i nekoliko ostalih u Beogradu

Želimo da uklonimo granicu i sa Srbijom

On je istovremeno naglasio da je „dobro“ to da, dok ga u Srbiji optužuju da radi za veliku Albaniju, albanski ekstremisti u Prištini optužuju da radi za Veliku Jugoslaviju.

„Bio sam vrlo jasan. Regionalni šengen postavlja četiri uslova Evropske unije. Prvi uslov je sloboda Brisela u kojoj se ljudi mogu non-stop, bez zadržavanja kretati preko granica. Želimo da uklonimo granicu i sa Srbijom, a albanski ekstremisti ovo ne vole. Cilj im je da danas budu taoci u kandžama prošlosti“, objasnio je sada Rama, prenosi dalje Zeri.

Zajedničku deklaraciju o mini šengenu krajem prošle godine u Ohridu su potpisali srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski premijer Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“.

Četvrta Jugoslavija radi srpske hegemonije, tako je ideju o ukrupnjavanju ekonomskog tržišta u regionu video vođa Samoopredeljenja Aljbin Kurti još kada je bio na poziciji premijera. Umesto balkanskog mini šengena, založio se za albanski „makro-šengen“.

„Ne postoji albanski ‘makro Šengen’, bez balkanskog ‘mini Šengena’“, poručio je Edi Rama tokom sastanka sa Kurtijem u Tirani početkom godine koji je tada došao u prvu posetu kao premijer Kosova.

„Kosovski Albanci i Albanci, u ovoj četvrtoj Jugoslaviji, biće samo potrošači srpske robe i nadati se naplati putarine od srpskih kamiona, a naši proizvođači biće nezaštićeni“, kazao je Kurti prošle nedelje na glavnom odboru svoje stranke

Šta je Vulin rekao i za šta

Aleksandar Vulin osudio je prekjuče izjavu Edija Rame koju je dao na zajedničkoj sednici vlada Albanije i Kosova u Tirani, o tome da je luka Drač i kosovska. Uz potpisivanje 14 sporazuma, bio je i memorandum o saradnji u železničkom saobraćaju.

Potpisivanju ovog memoranduma prethodio je tzv. vašingtonski sporazum Beograda i Prištine. Početkom septembra u Vašingtonu su potpisana dokumenta o „ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova“ , gde se u tački dva navodi: „Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020. Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa morskom lukom na Jadranu“.

Iako se nije preciziralo o kojoj se to luci radi, u delu javnosti protumačeno je da je u pitanju upravo luka Drač u Albaniji.

„Izjavom da će luka Drač biti kosovska, Edi Rama je nastavio svoj rad na stvaranju ‘velike Albanije’. Kao i svaki put do sada, Evropska unija će ćutati i neće preduzeti ništa. Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji, tako se ponavlja laž da je ‘velika Albanija’ prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su pretnja miru“, naveo je srpski ministar odbrane u prošlom sazivu vlade.

Pismo Kosova Kvinti

Ovo je bio posredan povod i za kosovsku ministarku spoljnih poslova da se otvorenim pismom obrati Kvinti zbog prethodne izjave još jednog srpskog ministra u prošlom sazivu vlade – Ivice Dačića, koji je u emisiji Ćirilica na TV Happy postavio retoričko pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji.

Ona je negodovala zbog, kako je navela, potpune ravnodušnosti međunarodnih predstavnika na „sramotni jezik“ srpske vlade prema žrtvama i porodicama žrtava poslednjeg rata na Kosovu, i „ksenofobno oslovljavanje“ Albanaca od strane Aleksandra Vulina, odnosno, „šovinističke i sramne činove srpske vlade“.

Povezani tekstovi:

Haradinaj Stubla pisala Kvinti: Osudite uvredljiv jezik Srbije

Antonijević: Dačić da se izvini žrtvama za čijim telima se traga, koje god da su nacije

Rama o Vulinu: Vučiću, je li ovo mim?

Vulin na sajtu ministarstva odbrane: „Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.