Rama za ‘balkanski Šengen’, Kurti za ‘makro albanski Šengen’

Edi Rama i Aljbin Kurti
Foto: Koha

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa albanskim premijerom, Edijem Ramom, tokom svoje prve zvanične posete Albaniji od kada je stupio na premijersku dužnost. I dok je Kurti tokom ovog susreta naglašavao važnost uspostavljanja, kako ga je nazvao, ‘albanskog makro Šengena“, Rama sa druge strane, poručuje da ‘albanski makro Šengen’, ne ide bez balkanskog ‘mini Šengena’, prenose kosovski mediji.

Kako piše prištinska Gazeta Express, dok je Rama predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, u prošlosti dočekivao sa osmehom na licu, to nije bio slučaj i prilikom današnjeg susreta sa Aljbinom Kurtijem. Isto raspoloženje je vladalo i tokom konferencije za štampu, prenosi ovaj medij.

Kurti je tokom današnjeg sastanka zahtevao albanski ‘makro Šengen’, dok je Rama bio za ‘mini Šengen’, a iste poruke su preneli i tokom konferencije, javljaju prištinski mediji.

Kurti je poručio da je ovo prvi sastanak sa albanskim premijerom od kada je preuzeo funkciju premijera, a da su tokom sastanka više razgovarali o ‘albanskom ‘makro Šengenu’, nego o balkanskom ‘mini Šengenu’.

Kurti je naglasio da je razgovarano i o slobodi kretanja građana.

„Razgovarali smo sa premijerom o usklađivanju akcija i koraka u pogledu inicijative za sprovođenje četiri temeljne slobode EU u regionu. Rekao sam danas premijeru da je za mene od suštinskog značaja da ostvarimo potpunu slobodu kretanja ljudi, zatim kretanje kapitala. Spremni smo i angažovani na svakom koraku za uklanjanje granica između dve strane“, poručio je Kurti.

Kurti se ujedno zahvalio Albaniji zbog pomoći koju je pružila Kosovu nakon rata.

„Kosovo se ne bi suprotstavilo Srbiji u ratu, niti u miru bez Albanije“, rekao je.

Sa druge strane, albanski premijer se nije složio sa „prioritetima koje je postavio Kurti, rekavši da prvo moraju da razgovaraju o balkanskom „mini Šengenu“.

„Ne postoji albanski ‘makro Šengen’, bez balkanskog ‘mini Šengena'“, poručio je Rama, prenosi Gazeta Express.

Rama je ujedno rekao da je sa Kurtijem imao otvorenu i važnu komunikaciju o saradnji u svim oblastima i pronalaženju punog angažmana i obostrane spremnosti.

Rekao je da je potrebno usaglašavanje i interakcija Prištine i Tirane u vezi sa Berlinskim procesom.

„Sa našom interakcijom imamo put koji je zatvoren svih godina do zajedničkog prostora između dveju država, slobodno kretanje, ne samo roba. Do juče je bilo nezamislivo, a ne samo zbog Srbiji. Ovaj otpor sam ja slomio. Da pošaljemo napred ovaj proces. Niti Srbija, niti druge zemlje da nam kažu da pravimo veliku Albaniju, ako uklonimo granicu“ rekao je Rama.

Podsetimo, ubrzo nakon što je ideja o balkanskom mini Šengenu, čiji su tvorci srpski predsednik i albanski i makedonski premijer, izašla u javnost, Priština, a među prvima, Aljbin Kurti, nisu je sa oduševljenjem dočekali.

Kurti je tada kritikovao Ramu jer je, smatra, „požurio kada je izabrao Beograd za svog partnera, te da je prvenstveno trebalo da se konsultuje sa Prištinom“.

Međutim, u nedavnom intervjuu za Glas Amerike, a nakon što je postao novi premijer, Kurti je poručio da nije protiv inicijative za regionalnu saradnju, ali da mora da postoji princip reciprociteta.

„Nisam protiv inicijative za regionalnu saradnju, ali trebalo bi da postoji princip reciprociteta. I dok Republika Albanija bolje poznaje naše južne i zapadne susede, Republika Kosovo bolje poznaje naše istočne i Severne komšije i u ovom pogledu možemo se dopunjavati“, kazao je tada Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.