Antonijević: Dačić da se izvini žrtvama za čijim telima se traga, koje god da su nacije

Izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, u kojoj se retorički pita šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji, nedopustiva je, verovatno je proizvod „podstrekivanja” i predstavlja „budalaštinu”, a opisuje ga „u stilu Miloševićevog portparola“, smatraju sagovornici portala Nova.rs koji upozoravaju na težinu ovakvih izjava. „Izvinjenje ministra spoljnih poslova je najmanje što on može da uradi i to izvinjenje mora biti upućeno svim žrtvama, onima za čijim telima se traga, koje god da su nacije”.

U susret prvim suđenjima za zločine OVK u Hagu, slučajno ili ne, ministar spoljnih poslova Srbije iskoristio je svoje skorašnje gostovanje na TV „Hepi”, u emisiji „Ćirilica”, kako bi postavio pitanje:

„Šta ćemo mi sa Srbima koji potkazuju gde su sahranjeni Albanci širom Srbije?”

Vukčević: Neko ga je podstrekao

Reagujući na nju, Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, u izjavi za portal Nova.rs kaže da pretpostavlja da je ministra „neko podstrekao na ovakvu izjavu”.

„Ova izjava mu je u stilu Miloševićevog portparola. To je klovn kog ne bi trebalo ni da komentarišem. Budalaština. Mi smo radili svoj posao. Interesantno je da je i bivši predsednik Nikolić imao sličnu izjavu, konkretno, upitao je: ‘Dokle će Vukčević da kopa po Srbiji’. Tada sam mu odgovorio: Kopaćemo dok imamo indicija da postoje masovne grobnice“, kaže Vukčević.

Bivši tužilac, koji je nedavno u intervjuu za Nova.rs rekao da je najvažnije sačuvati sigurnost onih koji svedoče protiv OVK zločinaca, podsetio je i na okolnosti pronalaska jedne masovne grobnice u kojoj su bili sahranjeni Hrvati.

„Nakon što smo je pronašli, predsednik Vučić bio je u poseti Hrvatskoj, i on se tim potezom hvalio. Ovu izjavu Dačića smatram veoma štetnom”, zaključio je Vukčević.

Osmani: Srbiju predvode genocidni umovi

U međuvremenu, sinoć je reagovala predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani. Na svom Tviter nalogu, navela je da Srbiju i dalje predvode „genocidni umovi“. Inače, Vjosa Osmani više puta je davala izjave o tome da je „Srbija genocidna država“

 

Antonijević: Nedopustiva izjava

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ističe da je Dačićeva izjava nedopustiva i upozorava da takav govor šteti regionalnoj saradnji po pitanju nestalih, posebno jer ju je izgovorio ministar spoljnih poslova.

„Da li onda treba očekivati sličnu reakciju i njegovih kolega iz regiona?”, pita Antonijević i dodaje da je saradnja udruženja nestalih u regionu dobra te da je Dačićev ispad problematičan.

„Izvinjenje ministra spoljnih poslova je najmanje što on može da uradi i to izvinjenje mora biti upućeno svim žrtvama, onima za čijim telima se traga, koje god da su nacije”.

On podseća i da su pojedini direktni učesnici u zločinima pred kraj života otkrivali lokacije nestalih, da ne bi nosili tajnu u grob.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.