Vulin na sajtu ministarstva odbrane: „Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima“

FOTO: 013info.rs

Kosovska i albanska vlada održale su danas zajedničku 6. sednicu, od 2014 – od kada se one održavaju, a izjava o luci Drač kao kosovskoj bila je povod da Aleksandar Vulin saopšti da je Edi Rama nastavio da stvara veliku Albaniju, da će EU opet ćutati, ali da je samo ujedinjeni Srbi mogu zaustaviti. „Jadranska luka“, premda neimenovana, međutim, sadržana je kao deo tačke o povezivanju železničkim putem Beograda i Prištine sa njom – u dokumentima koja su u prethodno u Vašingtonu potpisali upravo Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti.

U Tirani je danas potpisano 14 sporazuma, uključujući i „Memorandum o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja“. U dokumentima koje su prethodno u Vašingtonu 4. septembra potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti, a koji se odnose na, kako su javno predstavljeni – „normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“, u tački dva se kaže:

„Obe strane će primeniti železnički sporazum Beograd-Priština koji je prethodno potpisan 14. februara 2020. Pored toga, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa morskom lukom na Jadranu“.

Iako se nije preciziralo o kojoj se to luci radi, u delu javnosti protumačeno je da je u pitanju luka Drač u Albaniji.

Na današnoj zajedničkoj sednici kosovske i albanske vlade u Tirani Edi Rama poručio je da će upravo Drač postati „strateška luka“, ali ne samo za Tiranu, već i za Prištinu.

„Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta, transformacije luke Drač u de fakto luku Kosova“, kazao je Rama.

Sada srpski ministar odbrane u prošlom sazivu vlade – Aleksandar Vulin, u Raminoj izjavi vidi stvaranje „velike nesreće“ – to je „velika Albanija“, a Albance naziva „Šiptarima“. Samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave ‘veliku Albaniju’, poručuje.

„Izjavom da će luka Drač biti kosovska, Edi Rama je nastavio svoj rad na stvaranju ‘velike Albanije’. Kao i svaki put do sada, Evropska unija će ćutati i neće preduzeti ništa. Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji, tako se ponavlja laž da je ‘velika Albanija’ prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su pretnja miru“, navodi Vulin.

U izjavi koja je postavljena na zvaničnom sajtu srpskog ministarstva odbrane se još poručuje:

„‘Velika Albanija’ je najava velike nesreće, razbijanja i razaranja država i nacija na Balkanu. Samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave ‘veliku Albaniju’ i što se pre institucionalno ujedinimo pre će početi vreme mira na Balkanu. Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima“ – poručio je Vulin.

Rama o „uklanjanju granice“

Iako je tokom današnje zajedničke sednice dve vlade kosovski premijer Edi Rama izjavio da je ambicija dve vlade „uklanjanje granica između Albanije i Kosova“, on je nakon sastanka, na zajedničkoj konferenciji za štampu pojasnio da se tako nešto ne može dogoditi bez regionalnog sporazuma, prenosi Kljan Kosova.

„Albanija i Kosovo ne mogu bilateralno da odluče da uklone granicu, jer se ne bi podigao samo Beograd, već Vašington i Brisel – jer prvu stvar koju će oni reći je Velika Albanija“.

Naglasio je da postoje ljudi koji ne razumeju „jednostavnu vezu“ između „uklanjanja prepreka između Kosova i Albanije“ i sa druge satrane, „regionalnog Šengena“.

Rama je sa druge strane potvrdio da su na današnjoj sednici dveju vlada razgovarali o „uklanjanju granice“, ali je istakao da sada ne postoji način da neko iz Beograda ili Brisela „može da dođe i kaže ‘Velika Albanija’, budući da su ušli u regionalni proces“.

„More pripada Albancima, ne pripada Srbima, luka pripada Albancima, ne pripada Srbima”, naglasio je Rama, i izrazio nadu da je ‘ludilu došao kraj’,“ kazao je Rama, a preneli su prištinski mediji.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.