Kurti: „Vlada Samoopredeljenja zaštitiće borce OVK“

Mbledhja e XLI e Këshillit të Përgjithshëm

Posted by Lëvizja VETËVENDOSJE! on Sunday, 27 September 2020

Lider Samoopredeljenja i bivši kosovski premijer Aljbin Kurti, nazvao je Specijalni sud „trećom opasnošću“, te da bi, kada bi LVV predvodio vladu, „borci OVK bili zaštićeni“. Kao drugu opasnost vidi to što se Kosovo svrstalo u američkoj kampanji i istovremeno učinilo Srbiji najveće ustupke ikada. „Četvrta Jugoslavija“, ponovio je svoje ranije reči.

Kurti je tokom sastanka glavnog odbora LVV, koji je održan elektronskim putem, govorio o „trostrukom riziku“ po Kosovo, zbog čega je, prema njegovim rečima, unutrašnjopolitička scena na Kosovu blokirana.

Prva se tiče stanja sa epidemijom, koja se, prema njegovoj prognozi, vratila sa „razarajućim efektom“ po ekonomiju i zdravlje.

Drugi rizik je ono što on vidi kao „opasnost od procesa dogovora i razgovora sa Srbijom“, gde Kosovo „sve potpisuje i otvara svaku temu“.

„To je prvi put da vlada Kosova učestvuje na američkim izborima i svrstava se sto odsto iza jednog i protiv drugog kandidata, kao da unapred zna ko će pobediti. Ne samo da se svrstavaju u Trampovoj kampanji, već se slažu da potpišu najveće kosovske ustupke ikad učinjene Srbiji“, rekao je on, prenose elektronski mediji u Prištini.

Njemu je žao što niko iz kosovskog predsedništva, kao ni drugih kosovskih institucija, „ne otvara usta“ pred hapšenjima Specijalnog suda.

„Ali je predsednik (Tači, prim.red.) rekao da su oni koji su protiv suda izdajnici, jer se nadao da će sud uzeti druge borce, a ne njega, i imao je na umu kako da on postane predsednik, a ne šta će se dogoditi sa OVK“, rekao je Kurti.

„Oni su ga ugradili u ustav, pretvarajući ga u deo temelja. Danas više ne možemo da zaustavimo taj sud“, dodao je uz podsećanje na svoje ranije reči da će u vladi koju će predvoditi LVV, interesi veterana „OVK“ biti zaštićeni.

Iako kosovski mediji danas navode da je Kurti tokom istog sastanka, sporazumu u Vašingtonu nadenuo novo ime – „Četvrta Jugoslavija“, a zbog odredbe u vezi sa tzv. mini-šengenom, odnosno „Šenzen zonom“, Kurti koristi iste reči još od kada su u Ohridu krajem prošle godine srpski predsednik Aleksandar Vučić, albanski Edi Rama i makedonski premijer Zoran Zaev, potpisali zajedničku deklaraciju o regionalnoj saradnji a zarad, „eliminisanja svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala“. 

Četvrta Jugoslavija radi srpske hegemonije, tako je ideju o ukrupnjavanju ekonomskog tržišta u regionu video Kurti još kada je bio na poziciji premijera. Umesto balkanskog mini šengena, založio se za albanski „makro-šengen“.

„Ne postoji albanski ‘makro Šengen’, bez balkanskog ‘mini Šengena’“, poručio je Edi Rama tokom sastanka sa Kurtijem u Tirani početkom godine koji je tada došao u prvu posetu kao premijer Kosova.

Sada Kurti članovima glavnog odbora svoje stranke još jednom prenosi poruku: „Kosovski Albanci i Albanci, u ovoj četvrtoj Jugoslaviji, biće samo potrošači srpske robe i nadati se naplati putarine od srpskih kamiona, a naši proizvođači biće nezaštićeni“.

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.