Vučić, Rama i Zaev utvrdili deklaraciju sa prioritetima i merama za unapređenje regionalne saradnje

ohrid
FOTO: Tanjug

Uoči sastanka čelnika Zapadnog Balkana danas u Ohridu, predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije, Edi Rama, sastali su se tamo sinoć i „utvrdili deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje“, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Ta deklaracija sa spiskom prioriteta i mera „dolazi posle njihovog prethodnog zajedničkog sastanka u Novom Sadu“, piše u saopštenju.

„Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažovanje i eliminisanje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja regionu i postizanje zajedničkog krajnjeg cilja – punopravnog članstva u EU“, saopšteno je u Skoplju.

Očekuje se da to dovede do slobodnog kretanja građana tri države samo s ličnim kartama i da se omogući efikasniji rad vlasti na graničnim prelazima.

U deklaraciji se najavljuje mogućnost otvorenog tržišta i poslovnih inicijativa u celom regionu, bez obzira na sedište preduzeća, što bi doprinelo zapošljavanju i podstaklo razvoj.

Ta inicijativa, piše u makedonskom saopštenju, „otvara mladima velike mogućnosti povezivanja po ugledu na evropski model implementacije standarda EU s ciljem ekonomskog napretka zemalja Zapadnog Balkana i sveukupne demokratske transformacije“.

Sinoć su se na večeri u Ohridu premijerima Zaevu i Rami i predsedniku Vučiću pridružili predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Danas je na Ohridu radni deo sastanka lidera Zapadnog Balkana.

Predviđeno je i plenarno zasedanje lidera zemalja Zapadnog Balkana sa predstavnicima Evropske unije, Saveta za regionalnu saradnju, Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, a potom i zajednička konferenciju za štampu, piše na kraju saopštenja Vlade Severne Makedonije.

Sastanak bez Kosova, Tači „odbio da učestvuje“

Iako je pre dva dana u Ženevi predsednik Srbije izjavio da bi želeo i Prištinu, kao i Crnu Goru i BiH, da vidi u ovoj inicijativi, Kosovo neće učestvovati na ovom sastanku.

Juče su to potvrdili odlazeći ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, kao i kosovski predsednik, Hašim Tači.

Pacoli je u izjavi za albansku Ora news kazao da mu je poziv juče „prekasno stigao“, te da  obzirom na to da je u inostranstvu, neće moći da prisustvuje sastanku, dok je Tači naveo da je odbio da učestvuje na ovom sastanku.

Kao razloge istakao je „da je Kosovo namerno bilo izostavljeno na prvom sastanku, da Kosovo ostaje privrženo svom putu ka EU i NATO-u i da nema nameru da svoju evroatlansku perspektivu zameni bilo kojom regionalnom inicijativom, kao i to da je ova regionalna inicijativa besmislena sve dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost Kosova“.

Na svom prvom sastanku, 10. oktobra u Novom Sadu, Vučić, Rama i Zaev su potpisali deklaraciju o namerama za uspostavljanje takozvanog „Malog Šengena“ i saglasili se da dogovaranje o tome nastave u Ohridu.

Cilj „Malog Šengena“ je da se u regionu osigura ostvarivanje četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode: kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Povezani članci:

Sastanak Vučića s Ramom i Zaevom u Ohridu

Vučić: Želimo da imamo i Prištinu u „mini Šengenu“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.