Haradinaj Stubla pisala Kvinti: Osudite uvredljiv jezik Srbije

Foto: Ridvan Slivova/Telegrafi

„Osećam obavezu da izrazim svoje duboko razočaranje  za potpunu ravnodušnost međunarodne zajednice koja ne osuđuje sramotni jezik srpske vlade prema žrtvama i porodicama žrtava poslednjeg rata na Kosovu“, napisala je u svom pismu predstavnicima Kvinte kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Hardinaj Stubla.

Haradinaj je reagovala na isečak intervjua njenog srpskog kolege u tehničkom mandatu, Ivice Dačića koji u emisiji Ćirilica na TV Happy postavlja retoričko pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji.

„Snimak Ivice Dačića koji preti Srbima koji pokazuju mesta gde se nalaze posmrtni ostaci žrtava kosovskih Albanaca, prouzrokovao je mnogo tuge i bola narodu Kosova, posebno porodicama žrtava koje se i dalje vode kao nestale čak 21 godinu posle rata“, stoji u pismu Haradinajeve.

Apelu Haradinajeve u međuvremenu su se pridružili i ambasadorka Kosova u Vašingtonu, Vljora Čitaku i lider AKR, Bedžet Pacoli. Čitaku je podelila pismo Haradinajeve uz poruku da je ćutanje međunarodne zajednice na izjave Dačića i Vulina zagluvljujuća, dok je Pacoli na Fejsbuku napisao da Srbija treba da odgovara za svoje užasne zločine na Kosovu.

Ona se takođe osvrće i na saopštenje ministra odbrane Srbije, Aleksandra Vulina koji je osudio juče izjavu Edija Rame koji je na zajedničkoj sednici vlada Albanije i Kosova rekao „Kosovo je Drač“. Ovu izjavu je srpski ministar video kao nastavak rada na „stvaranju velike Albanije“, a u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane koristio je i reč „Šiptari“ koja u srpskom jeziku ima derogativnu konotaciju i koja odlukom Višeg suda u Beogradu predstavlja govor mržnje.

„Takođe, ksenofobno oslovljavanje Albanaca od strane Aleksandra Vulina u jučerašnjoj zvaničnoj izjavi, isto zaslužuje oštru osudu šovinističkih i sramnih činova srpske vlade“.

„Dok u velikoj meri poštujemo i divimo se vašoj diplomatskoj aktivnosti u svim aspektima od našeg zajedničkog interesa i dnevnih života – što takođe ima moć transformacije za Kosovo i njegove institucije, takođe očekujemo da imate iste standarde i pokažete istu agilnost kada je naša tragična prošlost na udaru od strane istih onih ljudi koji su je počinili“, stoji u njenom pismu.

„Agresor i žrtva će stajati na jednakom i dobiti isti tretman kada se bude delila pravda za sva nepočinstva i užase prošlosti. Bez ove premise – asimetrični tretman je nažalost – uvek u korist agresora“, dalje navodi ona.

U pismu u kom poziva na osudu uvredljivog jezika srpske vlade, Haradinaj Stubla iznosi netačnu i neproverenu statistiku o broju žrtava na Kosovu, poput one da je na Kosovu poginulo 13.000 kosovskih Albanaca i silovano 20.000 žena.

Na izjavu Aleksandra Vulina, reagovao je ranije danas i Edi Rama:

Antonijević: Dačić da se izvini žrtvama za čijim telima se traga, koje god da su nacije

Rama o Vulinu: Vučiću, je li ovo mim?

Vulin na sajtu ministarstva odbrane: „Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.