Peti dan protesta: Nogo pušten, preminuo Džo bagerista

Vest je ažurirana

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš i drugi gradovi u Srbiji protestuju poslednjih nekoliko dana. Protesti, međutim, najviše potresaju prestonicu gde je prve dve večeri protesta, odnosno u utorak i sredu, viđeno više scena koje su okarakterisane kao policijska brutalnost. Protest u četvrtak veče je prošao samo uz manje incidente, dok je sinoćni protest opet zabeležio sukobe policije i demonstranata, ali uz značajnu uzdržanost policije u odnosu na akcije suzbijanja demonstranata prethodnih noći. Nasilje od strane grupe demonstranata pokrenulo je pitanje pod čijom su kontrolom i sa kojim ciljem iskazuju nasilno ponašanje. Iz dana u dan vidljivo je osipanje demonstranata. 

Pušten Nogo

Viši sud u Beogradu nije večeras uvažio predlog tužioca da odredi pritvor Srđanu Nogu, javlja Tanjug.

Njega tužilaštvo sumnjiči da je bio kolovođa nereda na protestima ispred Skupštine Srbije prethodnih dana.

On je nakon saslušanja kod sudije za prethodni postupak pušten da se brani sa slobode, rekao je Tanjugu njegov branilac Marko Pušica.

Nogu se na teret stavlja krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu, kao kolovođi grupe koja je vršila nasilje.

Prethodno je na saslušanju kod tužioca Nogo izneo svoju odbranu.

Saslušanje je trajalo nekoliko sati. Nogo se odrekao poslaničkog imuniteta. Bio je priveden u Palatu pravde, posle podne, nakon što se na poziv javio policiji u stanici Stari grad.

Zapaljene sveće za Džoa Bageristu, prekjuče na istom mestu bio na poslednjem protestu u svom životu

Više hiljada građana i večeras se okupilo ispred Narodne skupštine u Beogradu a nešto iza 22 sata polako su počeli da se razilaze.

Ministar policije izneo je policijsku procenu – 1100 ljudi i večeras bez nasilja.

Iako se nezvanično najavljivalo među grupama građana da bi protesti večeras mogli da se odigraju i na drugim lokacijama srpske prestonice, pre svega da bi se odvojili od grupa koje se nasilnije ponašaju, to se ipak nije dogodilo, ali je večeras bilo sve mirno.

Upravo to smenjivanje dinamike protesta, neki od komentatora i onih koji ih prate, nazivaju „taktikom“, ali nema jasnog odgovora, odnosno potvrde ko stoji iza protesta i sa kojim ciljem, ako se izuzmu mišljenja koja dolaze sa prorežimskih medija, u kojima se optužuje opozicija, ali i „strane službe“. Svi se slažu ipak da se okupljaju vrlo raznovrsne grupe, od onih koje „brane Kosovo i Metohiju“, onih koji se opisuju kao „građanisti“, huliganskih grupa za koje se često spekuliše da su organizovano dovedene i koje su izvodile nasilje tokom prethodnih večeri, opozicije čiji lideri naglašavaju da nisu došli kao politički lideri, već kao građani, ali i većeg broja građana koji dolaze samostalno.

„Probudio se građanin“, kazao je u programu uživo TV N1 sociolog Ratko Božović. On je ipak imao kritički osvrt na tok pet večeri protesta.

„Kad bismo hteli da postavimo pitanje kakvo je ovo društvo – ono je anomično, društvo u kojem vlada haos i bezakonje i nasilje. Dominantne su konfuzne reakcije svih učesnika u društvenom životu u kojem imamo ekstremno ponašanje koje je izraz bolesnog društva”, kazao je.

Ove raznorodne grupe povezuje, barem prema onom što se može čuti u prenosima TV N1, kao i prenosima preko društvenih mreža u okviru socijalnog novinarstva – nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u Srbiji, a kao glavnog „krivca“ vide Aleksandra Vučića i njegove saradnike.

Prvi govornik koji je viđen tokom pet večeri protesta da se javno obratio, jeste raščinjeni sveštenik Antonije Davidović koji i dalje nosi mantiju i koji protestuje još od potapanja Gračanice Valjevske. On je preko razglasa kritikovao režim Aleksandra Vučića, okupljeni su klicali Kosovu i Metohiji. Iako su u jednom trenutku upaljene baklje među onim građanima koji su ga slušali, sami građani su ih i ugasili i nije bilo incidenata.

Novinarka KRIK-a Vesna Radojević takođe je u istom programu kazala da i na večerašnjim protestima ima sumnjivih grupa i da je sve to vrlo različito od protesta ranijih godina.

Primetna je i agresija na ovim protestima prema novinarima.

Tako je NUNS zabeležio 21 napad na novinarske ekipe tokom izveštavanja sa protesta prethodnih dana. Prema tvrdnjama povređenih napadi su dolazili i od demonstranata i od policije. 

Večeras su zapaljene sveće ispred Skupštine za Džoa Bageristu, koji je prekjuče bio na svom polsednjem protestu u životu.

U svim gradovima u kojima se večeras protestovalo, prema medijskim izveštajima bilo je mirno, a u Nišu su učesnici protesta ispred policijskog kordona ostavili cveće i srpsku zastavu.

Novi Sad: Simbolično tražili od Nebojše Stefanovića da uhapsi građane

I u Novom Sadu, kao i u Beogradu, protest, odnosno okupljanje građana započelo je oko 19 sati. Kako javlja reporterka N1, građani su na oko pola sata blokirali policijsku stanicu „Stari grad“ u Radničkoj ulici, a potom i Varadinski most odakle su se uputili ka centru grada.

Novosađani sutra u Beogradu

Na Trgu slobode gde su u Novom Sadu okupljeni učesnici protesta, govorio je još jednom Miran Pogačar. On je poručio svima da sutra neće biti protesta u Novom Sadu i da svi koji žele da protestuju pođu za Beograd.

Blokadom policijske stanice Novosađani su simbolično tražili od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih uhapsi. Tokom protesta su ispred vrata policijske stanice ostavili tri posude sa hranom za pse i vikali „Kerovi, kerovi“. Neki građani ostavljali su i novac.

Na kapiji se tek nakon 15 minuta pojavila grupa policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija kojima su građani skandirali „Sluge režima“, „Mi vas plaćamo“, „Bacite štitove“…

Reporterka N1 javlja da je protest do sada protekao mirno, a da je primetno da se broj učesnika protesta iz dana u dan smanjuje i da se oni odvijaju neplanski.

Građane je u šetnji i danas predvodio aktivista i član Združene akcije „Krov nad glavom“ Miran Pogačar, koji je u jednom momentu probao da uđe u policijsku stanicu, ali su ga policajci ispratili do kapije, ali koji je prvog dana protesta bio i priveden.

Protesti su počeli u Zrenjaninu, Čačku i Nišu.

Počeo protest u Beogradu, tu je i konjica policije

Građani se od 19 časova okupljaju u Beogradu, a prema nezvaničnim informacijama, moguće je kretanje građana i prema saobraćajnicama, spominje se i Brankov most. Podsetimo, juče nije došlo do blokade autoputa Novi Sad-Beograd, za šta su postojale takođe nezvanične najave.

Iako je manji broj onih koji se do već skoro 21 čas okuplja na platou ispred Doma Narodne skupštine, tu i u pojasu Kosovske ulice nalaze se policijske jedinice i njihova konjica.

Za sada protest, za koji još uvek nije utvrđeno ko ga organizuje, odnosno postoje različita tumačenja, iako se svi slažu da postoji izuzetna heterogenost grupa, protiče mirno.

Viđeni su i lideri opozicije koji ističu da se nalaze u kapacitetu građana.

Viđene su i grupe kao i litija koja već četiri godine prolazi ulicama Beograda i oni pevaju pesme o Kosovu i Metohiji.

Pratite prenos uživo preko uživo programa TV N1.

Pred večerašnje proteste uhapšen je samostalni poslanik i bivši član Dveri, Srđan Nogo koji je prethodnih dana bio jedna od medijski najprisutnijih figura protesta na platou ispred Doma Narodne skupštine. Nogo je bio deo grupe demonstranata koja je prve večeri protesta uspela da probije kordon policije i uđe u hol Narodne skupštine, a kako je potvrdio direktor policije, Vladimir Rebić, on je označen i kao organizator upada u Skupštinu.

Kako je javio portal Nova.rs, Nogo je najpre oko 11 sati saslušan u policijskoj stanici i njemu je određeno zadržavanje do 48 sati. Ipak, on je odmah nakon policijskog, sproveden u tužilaštvo na saslušanje.

„Srđan Nogo priveden je u Palatu pravde, gde čeka saslušanje kod tužioca, nakon što se ranije danas na poziv javio policiji u stanici Stari grad“, rekao je njegov branilac Marko Pušica.

On je precizirao da je Nogu u policijskoj stanici uručeno rešenje o zadržavanju do 48 sati.

U uključenju iz Pariza tokom sinoćnjih protesta, srpski predsednik Aleksandar Vučić, označio je „određenog opozicionog političara“ kao odgovornog za pokušaj blokiranja auto-puta Beograd-Novi Sad, što je opisao kao „čist terorizam“.

Tokom jučerašnjeg, četvrtog dana protesta, povređeno je 130, a zbrinuto 14 policijskih službenika i uhapšen je 71 demonstrant, potvrdio je direktor policije Vladimir Rebić.

Direktor policije je naveo da je među uhapšenima i jedan „ultimejt fajter“, kao i da ga zabrinjava činjenica da je među privedenima više državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i iz Ujedinjenog Kraljevstva i Tunisa.

Sinoć je uhapšen i sin savetnika Ivice Dačića, kao i troje članova Demokratske stranke.

Prve večeri protesta, uhapšen je bio i Damnjan Knežević, u javnosti poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata.

On je rekao i da je na „neprijavljenom javnom skupu“ koji se održao sinoć na početku bilo 3.000 građana, javlja Beta.

Sinoćnje nerede obeležio je i sukob demonstranata među sobom pri čemu je, prema tvrdnjama Srđana Noga, jedan demonstrant ubo drugog nožem u butinu, što je kasnije potvrdio i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Proteste obeležilo i nasilje protiv medijskih radnika

Proteste, svake večeri, obeležava i niz napada na novinare, snimatelje i fotoreportere. Agencija Beta, N1, TV Pink, Nova.rs, RTS, RTV i Tanjug  su prijavile i napade na medijske radnike i opremu, ali i kancelarije. Zbog napada na novinare apelovala su više puta novinarska udruženja, a reagovao je i predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Harlem Dezir, koji je od vlasti u Srbiji zatražio da osigura bezbednost novinara koji izveštavaju sa događaja od javnog značaja.

Napade je danas osudio i ambasador EU u Srbiji, Sem Fabrici.

„Postoje izveštaji o nekoliko napada na medijske ekipe i opremu dok su pokrivali proteste. Sloboda izražavanja i pravo pristupa informacijama je presudno. Nasilje protiv novinara je neprihvatljivo“, napisao je Fabrici na svom Tviter nalogu.

Novinari i medijski radnici su nasilje pretrpeli i od demonstranata i od policije.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je kolege koje su napadnute tokom demonstracija prethodnih dana da im se jave kako bi dobile besplatnu pravnu pomoć, a pozvali su i građane koji imaju informacije o napadačima na novinarske ekipe ili su bili svedoci tih događaja da se jave na broj telefona 062/530337 kako bi identitet napadača bio utvrđen, a oni što pre procesuirani.

UNS i NUNS o napadima na novinare, tužilaštvo da istraži sve napade, novinari da se obrate za pomoć

Pred večerašnji protest stiže i vest da je jutros u Beogradu preminuo i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Džo bagerista, jedan od simbola petooktobarskih demonstracija 2000. godine kojima je srušen režim Slobodana Miloševića.

Postao je poznat kada je tokom demonstracija 5. oktobra 2000. godine svojim bagerom krenuo na zgradu RTS-a, a učestvovao je i na sinoćnjem protestu, javljaju mediji u Beogradu

Đokića je tokom treće noći protesta snimila i ekipa Nova.rs.

Protesti u Beogradu izbili su iznenada u utorak uveče, nakon najave predsednika Vučića o mogućnosti uvođenja policijskog sata tokom vikenda zbog nepovoljne epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom. Iako do uvođenja policijskog sata na kraju nije došlo, protesti su nastavljeni, ali imajući u vidu širok spekatar ljudi koji na protestima učestvuju i to da nijedna politička organizacije nije zvanično organizator protesta, nema artikulisanih zahteva. Neki učesnici traže smenu kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa, smenu direktora policije zbog brutalnosti, neki se protive vakcinama, a najglasniji deo izdaji Kosova i Metohije. Svim učesnicima protesta zajedničko je međutim, nezadovoljstvo predsednikom zemlje Aleksandrom Vučićem, protiv koga je upereno i najviše parola.

Povezani članci:

Upad u Skupštinu, višečasovni sukob s policijom – suzavac, kamenice i hapšenja

Rebić: 43 povređenih policajaca i 23 uhapšenih „huligana“

Rebić: Policija reagovala uzdržano; Posmatrači se ne slažu, podnete krivične prijave protiv policajaca, zahtev za Rebićevom ostavkom

Rebić: Policija reagovala uzdržano; Posmatrači se ne slažu, podnete krivične prijave protiv policajaca

Treći dan protesta u Srbiji: Sedenje na ulici protiv huligana, upadljivo mladi ljudi

Protest ispred Skupštine zbog najavljenih mera

Kon: Reakcija pokazala šta ljudi misle, razgovaraćemo o tome na štabu

Vučić: Reakcija policije bila iznuđena, odgovaraće svaki policajac koji je prekoračio ovlašćenja

Mijatović: Utvrditi ko je odgovoran za nasilno postupanje policije

UŽIVO: Protesti u više srpskih gradova, neredi i večeras i uzajamne optužbe

Protesti u Beogradu: Povređeno 19 policajaca i 17 učesnika protesta

Vaše pravo da ne znate ništa: Tri minuta o protestima, šest minuta izjave vlasti

Četvrti dan protesta – Kamenice, baklje, suzavac… Policija rasterala demonstrantePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.