Protesti u Beogradu: Povređeno 19 policajaca i 17 učesnika protesta

U Srbiji su se juče, drugi dan zaredom održali nasilni protesti. Iz prestonice, gde su iznenada izbili u utorak uveče, juče su se proširili i na Novi Sad, Niš, Kragujevac. Hitna služba u Beogradu, zbrinula je prvog dana protesta 43 policajca i 17 demonstranata, a sinoć još 19 policajaca i 17 učesnika protesta.

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći za RTS je izjavila da je tokom sinoćnjeg protesta u Beogradu bilo 12 medicinskih ekipa ispred Skupštine Srbije.

Jedan policajac povređen je kao pešak u saobraćajnoj nezgodi na uglu Takovske i Bulevara kralja Aleksandra kada ga je udarilo putničko vozilo.

On je sa lakšim povredama prevezen na VMA, navela je doktorka.

Slike nasilja, i od strane policije, i od strane učesnika protesta dominirale su i juče, a nakon scene u utorak uveče u Pionirskom parku kada je policija pretukla trojicu mladića koji su sedeli na klupi, sinoćne proteste obeležila je scena na Terazijama kada je više žandarma šutiralo i udaralo građanina na zemlji.

U Beogradu je, kao i u utorak, i sinoć za razbijanje demonstracija korišćena konjička jedinica MUP-a.

Nasilja ju bilo i u Novom Sadu gde je prijavljeno i da su učesnici protesta bacali baklje, kamenice, ali i suzavac na policiju koja je uzvraćala istom merom. U Novom Sadu su kamere N1 zabeležile i privođenje muškarca koga je kolenima suzbijalo trojica policajaca zbog čega je intervenisala i reporterka N1, Nataša Kovačev upitavši da li je zaista to neophodno.

Iz Novog Sada stiže i scena prebijanja prolaznika na biciklu.

Zbog brojnih scena policijskog nasilja, više organizacija civilnog društva juče se podneli krivične prijave ili zatražili istragu, a ostavku direktora policije Vladimira Rebića, zatražili su i učesnici protesta. Rebić je, međutim, postupanje policije ocenio kao profesionalno, a dela građana kao skandalozno.

Nasilje je prijavljeno i protiv novinara i medijskih radnika. Tako su novinari i snimatelji RTS-a napadnuti od strane učesnika protesta u Novom Sadu i Nišu. Pri napadima su im polomljene kamere, te RTS juče nije imao materijale iz ova dva grada, dok je u Beogradu pretučen izveštač Bete i to od strane pripadnika MUP-a, a nakon što se legitimisao. U Novom Sadu je kamenovana i zgrada RTV.S druge strane, predstavnici vlasti, u prvom redu predsednik Vučić, ali i direktor policije Rebić upozoravaju da se primenjuje nasilje protiv policije. Predsednik Vučić je juče na konferenciji objavio fotografije povređenih policajaca za koje kaže da su bili i izbodeni. Snimak slične sadržine, ali bez fotografija povređenih policajaca objavio je na svom Instagram profilu i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

View this post on Instagram

 

Stop the violent rioting!

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

Povezani članci:

Upad u Skupštinu, višečasovni sukob s policijom – suzavac, kamenice i hapšenja

UŽIVO: Protesti u više srpskih gradova, neredi i večeras i uzajamne optužbePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.