UNS i NUNS o napadima na novinare, tužilaštvo da istraži sve napade, novinari da se obrate za pomoć

UNS/NUNS

Već četvrti dan traju protesti u Srbiji uz primenu nasilja. Nasilje je upadljivo primenjeno i prema novinarima. Od verbalnog, preko fizičkog nasilja, sa povredama i lomljenjem ili otimanjem radne opreme. Više nasilnih scena ili povređivanja novinara su upravo zabeležile njihove kamere. Poslednji incidenti dogodili su se sinoć kada je udaren i ukonjen mu je mikrofon usred svog uživo javljanja u program, reporter TV N1 Petar Gajić, a tokom programa čulo se više puta kada se reporterima povicima zabranjivalo da snimaju i prilaze. Povređeni su sinoć i fotoreporteri Bete – Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović. Miškov ja zadobio manju frakturu kada je pogođen ciglom u glavu i zadržan je u Urgentnom centru, dok je Dojčinović pogođena u ruku kamenom. Napadnuta je i medijska ekipa AlJazeera-e i njihova oprema uništena.

Udruženje novinara Srbije (UNS) ponovo poziva učesnike demonstracija da prestanu sa napadima na novinare i medijske radnike koji izveštavaju u interesu javnosti i poziva tužilaštvo da istraži svaki slučaj nasilja nad našim kolegama, kako bi na nedvosmislen način bila poslata poruka da je nasilje nad novinarima kažnjivo i nedopustivo.

Na protestima u četvrtak u Beogradu novinar portal nova.rs Vojislav Milovančević zadobio je povrede glave kada ga je udario jedan iz grupe momaka koja mu je sa kapuljačama i maskama prišla. Procenjuje da su mladići imali oko 20 godina.

„Upozorio sam ga pre udarca da sam novinar. Kako mi se vraćaju detalji čuo sam iz te grupe ‘nemoj ga’“, kaže Milovančević za UNS. Nakon što je prebačen u Urgentni centar, on je dao izjavu policiji.

Fotoreporter Uroš Arsić takođe je povređen u četvrtak.

„Nalazio sam se u ekipi snimatelja i novinara. Potrčali smo jer smo videli da je nastao metež u kom su demonstranti koji su želeli mirne demonstracije oterali one koji su želeli nasilne. Kamenica je doletela iz mase. Konstatovan mi je prelom nosa“, rekao je UNS-u Arsić.

Novinarki Insajdera Ireni Stević su dva čoveka pritrčala s leđa i otela joj telefon dok je fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva. Stevićeva za UNS kaže da je imala novinarsku legitimaciju i oznaku pres spreda i na leđima.

„Tražili su da obrišem fotografiju. Rekla sam im da sam novinarka. Kada sam ih pitala da se predstave jedan je rekao da je iz službe, a drugi pripadnik BIA, iako to nisu mogli da dokažu“, kaže Irena Stević i dodaje da je, kada joj je vraćen telefon, uključila kameru, posle čega su se oni okrenuli i otišli.

UNS poziva i građane i policiju da snažno stanu uz novinare i medijske radnike, kao i da im omoguće da nesmetano rade, a novinare da istaknu svoje profesionalne legitimacije kako bi jasno pokazali da su na novinarskom zadatku.

UNS je zabrinut i zbog hakerskih napada tokom jučerašnjeg dana na portale televizije N1 i lista „Informer“ i traži da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal utvrdi ko stoji iza njih.

Nikola Stojić, urednik sajta N1 rekao je UNS-u da je njihov portal u četvrtak u dva navrata bio napadan. Prvi napad, navodi, bio je DDoS i tada sajtu nije moglo da se pristupi sat vremena. Drugi prekid je trajao 15 minuta, a sajt se otežano otvarao tokom dana.

Portal „Informer“ je objavio da je njihov sajt juče bio na udaru skoro sat vremena. „Na sajt informer.rs je poslato više od 40 miliona upita sa IP adresa koje su ‘maskirane’ kao adrese iz Brazila i Singapura“, navodi taj portal.

NUNS pozvao napadnute novinare da im se jave radi pružanja pomoći i podrške

Redovno se oglašava i Nezavisno novinarsko udruženje novinara Srbije. U najnovijem proglasu pozvali su sve novinare i novinarke i medijske radnike koji su bili meta napada da im se jave za pomoć.

„U kontaktu smo sa međunarodnim i domaćim organizacijama i institucijama i redovno ih izveštavamo o svemu što se događa na terenu. Od organizacija tražimo različite vrste podrške, od institucija tražimo da preduzmu mere koje su u njihovoj nadležnosti kako bi se slučajevi napada rasvetlili, a počinioci priveli pravdi“, naveli su iz NUNS-a.

Ističu da osim toga pokušavaju da obezbede i konkretnu pomoć novinarima koji su napadnuti u vidu pravne i psihološke podrške, medicinskih pregleda, i obezbeđivanja zaštitne opreme.

„Ovim putem vas obaveštavamo da nam se obratite ukoliko imate potrebu za bilo kojom od gore navedenih usluga/podrške na mejlove ili telefone zaposlenih u Sekretariju koje možete nači na sledećem linku“, naveli su iz ovog udruženja.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.