Mijatović: Utvrditi ko je odgovoran za nasilno postupanje policije

Dunja Mijatović
Foto: N1

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović istakla je da nadležni moraju da utvrde ko su odgovorni za nasilna postupanja policije tokom jučeranjeg protesta u Beogradu.

„Srpska policija juče je u Beogradu nasilno rasterivala demonstrante što izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava“, istakla je komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Ona je navela da se policijsko nasilje i prekomerna upotreba sile ne smeju tolerisati čak ni kada je postupanje policije posebno složeno i službena lica obavljaju svoju dužnost u izuzetno napetoj situaciji.

O postupcima policijskih službenika koji deo javnosti ocenjuje kao sporne, i zbog kojih organizacije civilnog društva zahtevaju istragu pročitajte u :

Ponašanje policije profesionalno, dela građana skandalozno

Rebić: Policija reagovala uzdržano; Posmatrači se ne slažu, podnete krivične prijave protiv policajaca

Više o sinoćnim dešavanjima pročitajte ovde:

Upad u Skupštinu, višečasovni sukob s policijom – suzavac, kamenice i hapšenja

„Vlasti u Srbiji imaju obavezu da sprovedu efikasne istrage i utvrde ko su odgovorni i izrekne im kaznu,“ rekla je Mijatović i dodala da nadležni moraju i da obezbede da žrtve policijskog nasilja mogu da podnesu prijavu i dobiju odštetu.

„Od ključnog je značaja da se pokaže nulta tolerancija prema policajcima koji krše profesionalnu etiku ili krivični zakon, spreči nekažnjavanje i ojača poverenje javnosti u policiju i njen rad na zaštiti građana“.

Ispred zgrade skupštine u Beogradu sinoć se spontano okupilo nekoliko hiljada građana nezadovoljnih postupanjem nadležnih u borbi protiv virusa korona i najavom predsednika Aleksandra Vučića da će biti uveden policijski čas.

Protest je trajao do duboko u noć, a demonstranti su se u više navrata sukobili sa policijom koja je uzvratila najpre suzavcem, a potom i silom. Tokom prenosa uživo kamere televizije N1 zabeležile su scene brutalnog postupanja policajaca prema građanima, udarci pendrecima, šutiranja, obaranje na zemlju i onesposobljavanje.

Da bi rasterala demonstrante policija je koristila pripadnike specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija, konjicu, oklopna vozila, policijske pse i veliki broj ljudi u civilu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.