Rebić: 43 povređenih policajaca i 23 uhapšenih „huligana“

Foto: Tanjug

Jutro nakon upada u Narodnu skupštinu i nasilnih protesta u Beogradu koji su izbili nakon najave srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, o uvođenju novih restriktivnih mera protiv širenja koronavirusa, bilans je 43 povređena policajca, 17 povređenih, odnosno 23 uhapšenih učesnika protesta i materijalna šteta. Povređena su i tri konja policijske konjice i zapaljeno 3 policijska automobila.

„Imali smo 43 povređena policijska službenika, verovatno je broj značajno veći jer se oni sa lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak o povređenih 17 demonstranata“, rekao je direktor policije, Vladimir Rebić na RTS.

Privedena su 23 huligana, rekao je Rebić navodeći da je među njima i Damnjan Knežević, koji se može označiti kao organizator upada u Skupštinu. Dodaje da je i bivši član Dveri Srđan Nogo, takođe označen kao organizator upada.

Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata.

Policija će, kaže, izvršiti analizu i utvrditi ko je odgovoran za organizaciju protesta dok odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu jeste na Kneževiću i Nogu.

Direktor policije kaže da je izuzetno iznenađen sinoćnjim događajima. „Nismo očekivali da u jednom demokratskom društvu neko kamenicama ugrožava život policajaca koja je do sad tokom korone pomagala građanima“, navodi Rebić.

Prema njegovim rečima, okupljanje je krenulo spontano, a kako se povećavala agresija okupljenih, povećavao se i broj policajaca.

U jednom trenutku na terenu je, kaže, bilo oko 200 policijskih službenika.

„Mislim da je policija dugo bila uzdržana do krajnjih mera, upotrebili smo fizičku snagu tek kad je ona bila upotrebljena prema nama, krajnje uzdržano smo postupali, hemijska sredstva smo upotrebili tek oko 11 sati, na kraju je i konjica morala da interveniše. Ipak smo uspeli da ih sve rasteramo, videćemo na osnovu video-zapisa sa kamera da identifikujemo sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama“, napominje Rebić.

Prema njegovim rečima, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povređena su i tri konja.

Policija je, ističe direktor policije, ipak uspela da uspostavi javni red i mir za nekoliko sati.

„Policija je tu da zaštiti državnu imovinu ali i život i zdravlje ljudi. Ponosan sam na ljude koji su radili sinoć“, rekao je direktor policije.

Šta se sinoć do kasno u noć dešavalo na ulicama Beograda pratila je televizija N1 sa više ekipa na terenu, više o tome pročitajte u posebnoj vesti: Upad u Skupštinu, višečasovni sukob s policijom – suzavac, kamenice i hapšenja. Snimke najdramatičnijih događaja koje su sinoć zabeležile kamere N1, a koji većinom čine primeri ophođenja policije koji su još sinoć na društvenim mrežama većinom osuđeni kao prekomerena upotreba sile, možete videti na sajtu N1.

Ispred zgrade Skupštine Srbije jutros se nalazi kordon policije. Pripadnici MUP-a raspoređeni su i ispred drugih važnih institucija u Beogradu, kao i na pojedinim većim raskrsnicama, javlja RTS.

Vulin: Kažnjavanje ili nema demokratije

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, pozvao je jutros na kažnjavanje učesnika protesta.

U saopštenju ministarstva navodi da „Ili će svaki političar koji poziva na nasilje i svaki siledžija koji je sinoć uništavao Beograd biti pronađen i kažnjen, ili u Srbiji nema demokratije“.

I on ocenjuje da su „huligani i političari“ ti koji su huškali sinoć što je posledica toga „što prethodno nisu kažnjeni oni koji su upadali sa motornim testerama u RTS, oni koji su koristili poslaničku funkciju da bi razbijali vrata na Narodnoj skupštini, zato što nisu kažnjeni oni koji su za vreme vanrednog stanja organizovali proteste, zato što niko nikada nije kažnjen za zaustavljanje saobraćaja u Beogradu i iživljavanje na mirnim gradjanima“.

Srbija će na silu odgovoriti silom zakona, poručio je još.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.