Rebić: Policija reagovala uzdržano; Posmatrači se ne slažu, podnete krivične prijave protiv policajaca, zahtev za Rebićevom ostavkom

Foto: N1, caption

Vest je ažurirana

Policija je tokom sinoćnjih nereda „krajnje uzdržano reagovala“ ocenio je jutros direktor policije, Vladimir Rebić za RTS. Sa ocenom Rebića, nisu svi saglasni, pa je u reakciji na više akcija policije koje su smatrali problematičnim, Beogradski centar za ljudska prava objavio da su podneli dve krivične prijave i obaveštenja zaštitniku građana o policijskim zlostavljanjima koja je zabeležila TV N1. Istragu traži i Inicijativa mladih za ljudska prava. CRTA traži upravo Rebićevu ostavku.

Centar je pozvao građane koji su noćas pretrpeli zlostavljanje policije da se jave i pošalju snimke zlostavljanja i fotografije povreda radi pružanja pravne pomoć.

I Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Zaštitnika građana da odmah pokrenu nezavisne istrage o prekomernoj upotrebi sile pripadnika policije na protestu u Beogradu, javlja Beta.

„Zloupotreba ovlašćenja MUP-a, BIA i drugih institucija sistema mora biti predmet istrage koja će biti brza, transparentna i temeljna. Posebna pažnja u okviru istrage, osim prekomerne upotrebe sile, mora biti posvećena potencijalnoj zloupotrebi kamera za identifikovanje lica na Trgu Nikole Pašića i platou ispred Skupštine Srbije. Direkcija policije treba da obrazloži svoje postupanje javnosti, a ne političari“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je dodala da nasilje pojedinih grupa demonstranata, i kasnije nasilje pojedinih pripadnika MUP-a i osoba u civilu, ne smeju biti normalizovani.

Među situacijama koja je privukla najviše pažnje je i postupak nekoliko policajaca koji su u Pionirskom parku prišli trojici muškaraca koji su sedeli na klupi i bez vidljivog povoda ili nasilne reakcije mladića, ih izudarali pendrecima.

Kamere N1 zabeležile su još scena, a jedna je ona u kojoj osoba u civilu koja učestvuje u hapšenju jednog od učesnika protesta, gazi nogom glavu uhapšenog.

Na takav postupak policije reagovala je i članica Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Sonja Stojanović Gajić, ocenivši ga kao prekoračenje upotrebe sile.

CRTA: Rebić da podnese neopozivu ostavku

Reagovala je CRTA sa zahtevom za ostavkom Vladimira Rebića zbog, kako su u saopštenju naveli, (ne)postupanja policijskih snaga tokom protesta građana u Beogradu 7. jula i u noći između 7. i 8. jula.

„Direktor policije mora da snosi odgovornost zbog činjenice da je neadekvatna obezbeđenost Doma Narodne skupštine omogućila upad demonstranata, ali i zbog prekomerne upotrebe sile protiv građana i nesprečavanja nasilja huligana i takozvanih navijača nad građanima“.

Mnogobrojni primeri policijske brutalnosti prema građanima i neometanog divljanja pojedinaca u civilu, dokumentovani su kamerama, podseća CRTA.

U saopštenju CRTA konstatuje da je to dokaz nespremnosti policije da zaštiti zakonski poredak i bezbednost građana

Na jučerašnjim protestima, kako su izveštavali brojni reporteri, bilo je učesnika najrazličitijih profila, a u sukobu sa policijom u jednom trenutku se našlo i svešteno lice.

Uprkos višečasovnim sukobima u kojima je policija koristila suzavac, a učesnici protesta gađali policiju kamenicama, flašama i drugim čvrstim predmetima, juče je povređeno 43 policajaca i 17 učesnika protesta, tvrdi jutros direktor policije Vladimir Rebić.

Povezani članci:

Upad u Skupštinu, višečasovni sukob s policijom – suzavac, kamenice i hapšenja

Rebić: 43 povređenih policajaca i 23 uhapšenih „huligana“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.