Krizni štabovi da obaveštavaju građane o epidemiji, saradnja sa svim medijima bez razlike izuzetno važna

Novinari, Doček Vučića, Gazivode, FOTO: KoSSev
FOTO: KoSSev

Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozvali su danas Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na Severu Kosova, da neselektivno obaveštava medije.

Srpsko civilno društvo na Kosovu i Metohiji je sa grupom medija, među kojima je i naš portal, upozorilo na zabrinjavajuću situaciju u kojoj, usled porasta broja zaraženih na teritoriji opštine Gračanica, kao i građana sa povišenom temperaturom koji se svakodnevno javljaju lekarima na Infektivnom odeljenju Klinike u Lapljem Selu, nadležni ne govore ništa ili selektivno biraju medije kojima će dati šture informacije.

„Uprava KBC-a i njihovi lekari su potpuno zatvoreni prema određenim medijima“, navodi se u saopštenju.

Takođe se upozorava i na odnos prema novinarima na Severu Kosova:

„Istovremeno krizni štab(ovi) na Severu Kosova prave selekciju medija koje će da obaveštavaju o informacijama u vezi sa pandemijom. Ne poziva(ju) sve medijske redakcije na konferencije za medije kada se organizuju, ne šalju im informacije u vezi sa pandemijom. Predstavnici vlasti koji su deo ovog kriznog štaba(ova), ne odgovaraju na pozive i pitanja medija čiji novinari pokušavaju da dobiju odgovore“.

U situaciji visokog rizika po javno zdravlje, obaveza kriznih štabova podrazumeva svakodnevno izveštavanje javnosti o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, uključujući i preporuke mera u cilju zaštite stanovništva od koronavirusa.

Nadležni u KBC-u Priština sa sedištem u Gračanici, kao i njihove kolege, u Kosovskoj Mitrovici, Štrpcu, Kosovskom Pomoravlju i Pećkom okrugu dužni su da, osim pružanja zdravstvene zaštite, putem sredstava informisanja obaveštavaju građane o epidemiološkoj situaciji, te je u tom slučaju saradnja sa svim medijima, bez razlike, izuzetno važna, objasnili su.

Stoga srpsko civilno društvo i mediji od nadležnih u Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici i lokalnog Kriznog štaba zahtevaju da redovno, putem konferencija za medije, obaveštavaju javnost o pravom stanju sa obolelima od Kovida 19, testiranju građana sa simptomima na virus, kapacitetima za lečenje i prijem pacijenata, a takođe, da ni ovi krizni štabovi medije ne obaveštavaju selektivno.

„S tim u vezi, zahtevamo od nadležnih institucija, pre svega Kriznog štaba opštine Gračanica, da bez daljeg odlaganja, otpočne sa dnevnim informisanjem građana, organizovanjem redovnih konferencija za štampu ili putem saopštenja, informiše širu javnost o toku epidemiološke situacije kao i preduzetim zaštitinim merama koje, između ostalog, imaju za cilj da otklone spekulacije o broju i stanju zaraženih u većinski srpskim sredinama.
Takođe, od kriznih štabova na Severu Kosova zahtevamo neselektivan pristup prema svim medijskim redakcijama“, istakli su civilni aktivisti i mediji.

Pored obaveze, u ovom trenutku odgovornost za javno zdravlje svih građana i stabilnost sistema zdravstvene zaštite mora biti najviši prioritet insititucija, što je osnovni preduslov u sprečavanju daljeg širenja virusa korona, istakli su na kraju svog saopštenja sledeće organizacije i mediji, potpisnici ovog saopštenja:

Aktiv, Alternativno udruženje, Centar za zastupanje demokratske culture – ACDC, Crno-beli svet, Centar za prava manjinskih zajednica, Centar za razvoj zajednica, Centar za socijalne inicijative, Gračanica Online, Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, Humani centar Mitrovica, InTER, KoSSev, Komunikacija za razvoj društva – CSD, New Press Production, Nova društvena incjativa – NSI, RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Goraždevac, RTV Mir.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.