UŽIVO: Protesti u više srpskih gradova, neredi i večeras i uzajamne optužbe

Građani Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca protestovali su večeras više od šest sati na ulicama svojih gradova. Izneli su zahteve za imenovanje novog Kriznog štaba, pozivaju na odgovornost komandanata u policiji nakon protesta u utorak. Ovo je drugi dan protesta koji se, kao i juče, pretvorio u nerede sa upotrebom sile na obe strane.

Neredi su izbili i u Kragujevcu gde su građani najpre kamenovali, a onda i uništili deo inventara gradske skupštine i zgrade policijske uprave.

Protesti su izbili nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića javnosti u utorak kada je saopštio da će se usled naglog skoka broja inficiranih i preminulih, za vikend ponovo uvesti mera restrikcije kretanja u Beogradu a voleo bi da to bude i u čitavoj Srbiji.

Danas je, međutim, saopštio poruku u drugačijem tonu – nove mere zavisiće od Ane Brnabić i Kriznog štaba, i ne veruje da će oni uvesti policijski čas iako bi on to voleo. Ali i da je u Beogradu došlo do „najbrutalnijeg političkog nasilja“, da je skup bio dobro organizovan, a da su bezbedonosne službe Srbije podbacile jer je došlo do „upliva kriminalnog i inostranog faktora i službi“.

Na ulicama srpskih gradova se događa nasilje sa uzajamnim optužbama. Demonstranti i brojni komentatori optužuju vlast za prekomernu upotrebu sile na građane, režim Aleksandra Vučića za teško stanje u zemlji, većina se distancirajući od nasilja, a česta su upozorenja da iza nasilja pojedinih grupa demonstranata upravo stoje navodno režim i „službe“.

Predstavnici vlasti i prorežimski mediji nasuprot njima optužuju da su na ulicama vandali i huligani, spominjući imena opozicionih političara ali i pojedine „službe“ pojedinih zemalja uz vanredne programe sa komentatorima koji sve vreme upozoravaju na to.

Ministar policije Nebojša Stefanović, koji je, kako je sam potvrdio, danas sahranio oca, koji je premunuo od Covid-19, izjavio je večeras na konferenciji za medije da je povređeno 10 policajaca, da su jednom polomljene obe noge i pozvao građane na red.

Danas većina televizija u Srbiji ima specijalne programe u vezi sa najnovijom situacijom, na mrežama se demonstracije takođe uživo prenose uz brojne snimke brutalnosti policije.

Jedna od onih kojoj su danas, uprkos kritikama vlasti, stigle brojne pohvale za svoj rad, pre svega ženske ekipe koja je juče događaje takođe prenosila sa lica mesta, je i TV N1. Ova televizija je i danas uživo pratila ono što se događalo na ulicama Beograda i Novog Sada, sa više reportera na licu mesta, preko svoje Fejsbuk stranice, i prenosa preko televizijskog programa sa komentatorima i drugom ekipom reportera na terenu, koji je dostupan samo putem EON-a i SBB. Oba prenosa objavljujemo ovde

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.