Petković o akciji u Štrpcu: Zastrašivanje preostalih Srba, a ne borba protiv korupcije

Petar Petković
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Uhapšena dvojica

Kako je saopšteno iz Osnovnog suda u Uroševcu, u sklopu današnje akcije u Štrpcu, policija je uhapsila dve osobe – carinika N.G. i predsednika UO „Ski centar Brezovica“ S.I., zbog sumnje da su izvršili krivično delo „primanje mita“.

Njima je određeno zadržavanje do 48 sati, a ovo Tužilaštvo će protiv istih, u zakonskom roku, podneti zahtev za određivanje sudskog pritvora.

„Više do zuba naoružanih i maskiranih pripadnika specijalne kosovske policije upalo je jutros nešto pre 6 sati u više srpskih kuća u Štrpcu, Sevcu i Brezovici, kao i u zgradu Privremenog organa opštine Štrpce, izvestio je upravo direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. O ovoj akciji policije u Sirinićkoj župi od jutros izveštavaju i kosovski mediji.

Kako je jutros javio Kallxo, akcija koja se od jutros odvija u opštini Štrpce, četvrta je po redu u sklopu policijske akcije pod nazivom „Brezovica“, koja je započeta 21. decembra prošle godine, protiv osumnjičenih za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“.

Akcija se danas vrši na sedam lokacija u ovoj opštini, piše danas Kallxo, navodeći da se pretres vrši i u zgradi institucije koja funkcioniše po srpskom sistemu.

Iste navode sada iznosi i Petković, precizirajući da policijski službenici pretresaju zgradu Privremenog organa opštine Štrpce, kao i da je akcija u toj zgradi još uvek u toku.

Osim toga, direktor Kancelarije za KiM tvrdi da je policija „upala“ i u više srpskih kuća.

„Pod izgovorom nastavka nekakve akcije pod nazivom ‘Brezovica’, oko 15 pripadnika ROSU, dugim cevima uperenim u starce i žene pretresali su srpske kuće, uznemiravali meštane, blokirali rad opštine i vozilima ometali funkcionisanje normalnog života“, istakao je Petković.

Ujedno podseća da do ove akcije dolazi dan pred obeležavanje Pogroma nad srpskim narodom na KiM 17. marta 2004. godine, i tvrdi da je ustvari cilj akcije da se „zastraše preostali Srbi“.

„To pokazuje da akcija nema veze ni sa kakvom navodnom borbom protiv korupcije nego je jedini cilj da se zastraši srpski narod, unese nemir u srpske sredine i preostali Srbi na ovaj način proteraju sa svojih vekovnih ognjišta“, navodi i dodaje da u prilog tome svedoči i to što je prethodna akcija izvršena na Badnji dan.

Petković poručuje da se, uprkos ovakvim pritiscima, Srbi na KiM neće se pokolebati ni slomiti, štaviše, kako je poručio, nastaviće da čuvaju mir i stabilnost, uprkos „nameri Kurtija i njegovih poslušnika da isprovociraju.

Direktor Kancelarije poručuje da će o „novoj provokaciji usmerenoj prema Srbima na KiM“, obavestiti sve međunarodne predstavnike.

„Takozvani obračun s korupcijom ne sme biti izgovor za zastrašivanje i maltretiranje srpskog naroda koji ionako živi u otežanim i specifičnim uslovima“, naglašava.

Podsetimo, u prvom, odnosno početnom delu policijske akcije „Brezovica“ – 21. decembra uhapšeno je 10 lica, među kojima i bivši predsednik opštine Štrpce, Bratislav Nikolić.

Za Nikolića se sumnja da je u svojstvu predsednika opštine Štrpce od 2014. do 2018. godine primao mito – novac i poklone radi izdavanja građevinske dozvole u ​​Nacionalnom parku „Šara“, za vikendice na području Brezovice.

Tužilaštvo tvrdi da je Nikolić primio mito od 210.000 evra za izdavanje 21 građevinske dozvole za vikendice za investitora „Stela konsalting“, kao i još 200.000 evra za građevinsku dozvolu hotela „Stella Consulting“.

Ovim radnjama Nikolić je osumnjičen da je izvršio krivična dela „primanje mita”, „zloupotreba službenog položaja”.

Nikolić se tereti i da je počinio krivično delo „Vršenje uticaja”, jer je uticao na donošenje odluka službenih lica, kako bi obezbedio građevinske dozvole.

O akcijama kosovske policije u Štrpcu i reakcijama, čitajte u: 

U sklopu nastavka akcije „Brezovica“ u toku pretres na 12 lokacija

U Štrpcu održan skup podrške uhapšenima: Nisu ni ratni zločinci, ni kriminalci

Jednomesečni pritvor za uhapšene u akciji „Brezovica“

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinima

Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…

Trajković: Pohapšeni su svi Radoičićevi i Veselinovićevi gradonačelnici i funkcioneri

Tužilaštvo zatražilo pritvor za desetoro uhapšenih u jučerašnjoj akciji „Brezovica“

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.