BLOG 731. dan epidemije: Naučnici potvrdili postojanje „deltakrona“ u Evropi i SAD

FOTO: Shutterstock

Francuski naučnici su potvrdili postojanje nove varijante koronavirusa koja kombinuje mutacije iz omikrona i delte, a slučajevi novootkrivene varijante uočeni su i u Evropi i u SAD. Hibridna varijanta, neslužbeno nazvana „deltakron“, potvrđena je sekvencioniranjem genoma, a otkrivena je u nekoliko regija Francuske, prenosi N1. Po podacima međunarodne baze podataka GISAID, slučajevi „deltakrona“ otkriveni su još u Danskoj i u Holandiji, kao i u Velikoj Britaniji. Maria Von Kerkhove iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kazala je da naučnici za sada nisu primetili nikakve promene kada je u pitanju težina bolesti u poređenju sa ranijim varijantama koronavirusa.

Srbija: 2,449 novozaraženih, preminulo 14 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 14 osoba. Zvanično je potvrđeno 2,449 novih slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Jedna osoba preminula, 51 novi slučaj zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu registrovana je 51 osoba zaražena koronavirusom od 1,028 testiranih uzoraka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Detaljnije čitajte ovde.

Svako četvrto dete razvije dugi kovid – ovo su simptomi (Nova S/Reuters)

Jedno od četvoro dece sa simptomima kovida-19 razvije „dugi kovid“, prema podacima prikupljenim iz 21 ranije studije sprovedene u Evropi, Aziji, Australiji i Južnoj Americi.

Među 80,071 detetom sa kovidom-19 u studijama, 25 odsto je razvilo simptome koji su trajali najmanje četiri do 12 nedelja ili nove uporne simptome koji su se pojavili u roku od 12 nedelja, izvestili su istraživači na medRkiv-u uoči recenzije.

Najčešći problemi su bili neuropsihijatrijski (simptomi raspoloženja, umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne promene, vrtoglavica, problemi sa ravnotežom), kardiorespiratorni (otežano disanje, zagušenje, netolerancija na vežbanje, bol i stezanje u grudima, kašalj, nepravilan srčani ritam), kožni problemi (prekomerno znojenje, svrab, gubitak kose) i gastrointestinalni (bol u stomaku, zatvor, dijareja, povraćanje i mučnina), prenosi Reuters.

Analize podataka prikupljenih iz mnogih različitih studija sa različitim metodologijama ne mogu dati čvrste zaključke, priznaju istraživači.

Ono što je, međutim, jasno je da „deca i adolescenti imaju i posledice po fizičko i mentalno zdravlje koje proizilaze iz kovida-19“, rekla je koautorka studije Sonja Vilapol iz Instituta za metodistička istraživanja u Hjustonu u Teksasu.

„Identifikovanje glavnih znakova i simptoma pedijatrijskog dugog kovida može da pomogne u dijagnostikovanju, razvoju boljih tretmana, stvaranju multidisciplinarnih timova za optimalno kliničko upravljanje i pronalaženju faktora rizika za prevenciju“.

Koliko je normalno da traje gubitak čula ukusa i mirisa nakon korone

Gubitak čula mirisa ili anosmija, koju prati i gubitak čula ukusa, uobičajeni je i najtrajniji simptom koronavirusa. Nekima se ova čula vrate čim ozdrave ili u roku od nekoliko nedelja, ali mnogi imaju problem s mirisom i ukusom i kada im prođu svi drugi simptomi bolesti. Lekari tvrde da je sasvim normalno da do povratka čula ne dođe ni nakon šest meseci, do godinu dana.

„Potpuno je uobičajeno da gubitak čula ukusa i mirisa nakon korone traje i po šest meseci do godinu dana“, ističe dr Dragan Miljković za Novu S.

KP: Jedna kazna zbog prekršene mere

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je jednu novčanu kaznu zbog prekršene anti-kovid mere.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.