Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Foto: Print screen Kallxo

Vest je ažurirana:

Deset osoba je uhapšeno, među kojima i Bratislav Nikolić. Pretres izvršen na 12 lokacija, oduzeta velika svota novca, vozila, oružje… – dvanaest sati nakon početka akcije, kosovska policija večeras je konačno potvrdila i iznela detalje o tome šta se danas događalo u Štrpcu u sklopu akcije pod kodnim nazivom „Brezovica“. Opširnije u posebnoj vesti.

„Srpska lista osudila je zastrašivanje porodice funkcionera u Štrpcu, a današnja akcija kosovske policije mogla je da se izvede na potpuno drugačiji način umesto medijske i filmske predstave, koja je usmerena i protiv sadašnjeg rukovodstva“. Opširnije u posebnoj vesti.

Kako je srpski predsednik Aleksandar Vučić komentarisao današnju akciju hapšenja u Štrpcu, možete pročitati ovde.

Biografiju kontroverznog dugogodišnjeg bivšeg gradonačelnika Štrpca, pročitajte u posebnoj vesti.

O jutrašnjoj akciji u Štrpcu za N1 govorio je i novinar Internews Kosova Krešnik Gaši.
Opširnije o ovome čitajte u posebnoj vesti.

U međuvremenu TV Dukagjini i Kallxo objavili su snimke zaplene vozila, kako su naveli Bratislava Nikolića, bivšeg gradonačelnika ove opštine. Opširnije u posebnoj vesti

Takođe je i portparol Kosovske policije Daut Hodža (Hoxha) u kratkoj izjavi za KoSSev oko 11:30 potvrdio da je policijska akcija u toku, te da će policija izaći sa detaljima nakon završetka akcije

Različite reakcije u Štrpcu, ima i onih koji pozdravljaju istragu protiv bivšeg gradonačelnika 

12:14 – Zgrada opštine u Štrpcu i dalje je blokirana. Radnici opštine i dalje su u blizini i posmatraju situaciju. Mirno je.

Za razliku od ranijih izvora KoSSeva, koji su naglasili da je stanovništvo zabrinuto, u međuvremenu smo razgovarali sa još jednim meštaninom, koji iznosi drugačija zapažanja.

Kao i ostali sagovornici i on je insistirao na anonimnosti.

„Ćuti, došao je vrag po svoje“, preneo nam je rečenicu, koju je, kako tvrdi, čuo više puta od jutros.

Na pitanje šta to znači, on objašnjava da je Štrpce malo mesto i da se „sve zna“, te da je „javna tajna“ već godinama bila imovina bivšeg gradonačelnika, koja navodno uključuje nekretnine u regionu, „luksuzni vozni park od nekoliko stotina hiljada evra“, i samu imovinu u Štrpcu, a koju, kako oni misle, ovaj funkcioner navodno nije legalno sticao.

„Zbog toga ima onih koji su zadovoljni jer je, kako je i meni barem desetak sugrađana od jutros kazalo, bilo vreme da se zaustavi korupcija. Zato što su videli način na koji je već godinama vođena opština i to isključivo u ličnom interesu, a ne za dobrobit građana“.

Na pitanje zašto se, ukoliko je to tačno, do sada ćutalo o tome, naš izvor je naveo: „Zato što su bili zaštićeni pre svega političkim sistemima i u Prištini i u Beogradu“.

10:33 – Nedostatak informacija i uznemirenost, Petković osuđuje

Zgrada opština u Štrpcu je još uvek blokirana, unutra su pripadnici Kosovske policije, koji od ranih jutarnjih sati sprovode akciju a ispred zgrade se nalazi aktuelni gradonačelnik Dalibor Jevtić, koji posmatra, saznaje KoSSev. Radnici ove opštine od jutros takođe ne mogu da odu na svoja radna mesta, te i oni posmatraju šta se dešava sa nešto veće udaljenosti.

Prema istom izvoru, stanovništvo u ovoj većinski srpskoj opštini je uznemireno, a posebno usled nedostatka informacija, uključujući i same radnike opštine. Ipak, situacija je za sada mirna.

Informacije u vezi sa akcijom Kosovske policije u Štrpcu, ne znaju ni lokalni novinari, odnosno znaju samo ono što su mediji u Prištini na albanskom objavili, rekao je za KoSSev direktor TV Herca Bojan Mladenović.

„Koliko vi znate, znamo i mi. Mogu samo da vam kažem ono što smo videli u medijima na albanskom – da se akcija sprovodi u saradnji sa tužilaštvom u Uroševcu, da su neki uhapšeni“, kazao je Milovanović.

On nije mogao da potvrdi ime uhapšenog bivšeg gradonačelnika Štrpca.

Milovanović je takođe kazao da su kosovske policijske snage u većem broju prisutne u ovom mestu od jutros.

„Policija, na sve strane je. A što se tiče stanovništva, kako se oseća? Pa, znaćemo kada posle budemo uradili anketu“.

Kosovska policija se još uvek nije oglašavala, a do objavljivanja vesti nismo uspeli ni iz ove institucije da dobijemo informacije.

Kako je jutros javio Kallxo, koji je objavio i više vide snimaka same akcije, Kosovska policija je sprovodi u koordinaciji sa Osnovnim tužilaštvom u Uroševcu, a protiv korupcije u vezi sa objektima na Brezovici. Prema ovom izvoru, za sada je uhapšeno deset osumnjičenih, među kojima i bivši predsednik opštine Štrpce i direktor urbanizma.

Tužilaštvo je saopštilo da se uhapšeni sumnjiče da su počinili krivično delo primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Glavni tužilac Škurti Jašari je akciju opisao „među najvećim u borbi protiv korupcije“.

Sa druge strane, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, smatra da se radi o „novom teroru Aljbina Kurtija“.

On dalje dodaje da Kurti zapravo pod izgovorom „borbe protiv korupcije“ ponovo šalje specijalne jedinice pod „punom ratnom opremom“ u srpske sredine.

„Kako to da kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je svim međunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prljavog novca idu kroz albanske sredine“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kim.

Petković dalje naglašava da nikakve akcije Aljbina Kurtija neće slomiti srpski otpor i sprsko jedinstvo u pokrajini, dodavši da do ove akcije nije došlo slučajno.

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.