Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Srpska lista osudila je zastrašivanje porodice funkcionera u Štrpcu, a današnja akcija kosovske policije mogla je da se izvede na potpuno drugačiji način umesto medijske i filmske predstave, koja je usmerena i protiv sadašnjeg rukovodstva – ovo je glavna poruka opštinskog odbora srpske liste iz Štrpca, koju je odbor ove stranke doneo na današnjoj hitnoj sednici u Štrpcu.

Nakon današnje akcije u kojoj je uhapšeno deset osoba, među kojima i bivši gradonačelnik opštine, ova stranka je podsetila da nije prvi put da se u Štrpcu sprovode policijske akcije, ali da one kao i današnja su pre bile „spektakl za javnost“ nego borba protiv kriminala i korupcije.

Naveli su i da su građani Štrpca uznemireni, a da je blokada opštine i institucija pokazala da su se građani vratili u vreme za koje su mislili da je prošlo.

Opštinski odbor ove stranke pružio je podršku svim članovima srpske liste koji su danas uhapšeni i uvereni su da će i dokazati neosnovanost optužba protiv njih.

Bratislava Nikolića predstavili su kao višegodišnjeg mirotvorca i zagovornika multietničnosti.

Istovremeno su onima koji podržavaju akciju, a koje su opisali kao „sejače“ mržnje, poručili da će pravda pobediti, a da će njih pobediti srpski narod.

U nastavku objavljujemo originalno saopštenje iz Srpske liste u Štrpcu:

NAJOŠTRIJE OSUĐUJEMO ZASTRAŠIVANJE PORODICA FUNKCIONERA SRPSKE LISTE U ŠTRPCU!

Na upravo održanoj hitnoj sednici opštinskog odbora Srpske liste u Štrpcu donet je zaljučak u kome se najoštrije osuđuje način na koji je policija izvela akciju danas u Štrpcu, a u kojoj su deca i porodice funkcionera Srpske liste bile izložene brutalnim upadom u njihove domove i zastrašivanjem u ranim jutarnjim satima. Činjenica je da je ceo proces mogao da se uradi na drugačiji način, ali je očigledno nekom bila potrebna medijska i filmska predstava kako bi se ne samo zastrašile porodice naših istaknutih funkcionera, već kako bi se poslala i poruka svim drugim građanima da nakon akcija na severu, sada u jednoj većinsko srpskoj opštini na jugu, se sprovode slične akcije pod izgovorom borbe protiv korupcije.

Nije prvi put da se upravo u našoj opštini sprovode ovakve akcije, ali se unazad uvek pokazalo da su one bile više kao spektakl za javnost, a manje kao zaista borba protiv kriminala i korupcije. Narod Štrpca, njeni građani, su duboko uznemireni zbog svega onoga što je danas moglo da se vidi u Štrpcu. Blokada institucija gde je Opština Štrpce bila tokom celog dana zatvorena kao i blokirane ulice tokom celog jutra vratila su nas u vreme za koje smo mislili da je davno iza nas.

Opštinski odbor Srpske liste, svi njeni članovi, pružaju nedvosmislenu podršku svim privedenima članovima Srpske liste i njihovim porodicama. Znamo i verujemo da će se dokazati da su optužbe protiv njih neosnovane. Celokupnu situaciju i način na koji je sprovedena akcija vidimo kao atak na sve nas, atak na Srpsku listu, na Bratislava Nikolića koji se godinama borio i izborio za mir i suživot, da opština Štrpce danas bude primer multietničnosti na Kosovu, što očigledno nekom smeta. Takođe, ovo je svojevrstan udar i na novo opštinsko rukovodstvo koje je od prvog dana krenulo da radi u interesu građana, da probleme rešava institucionalno, da se pitanje Brezovice kao i druga pitanja reše na način da se izbegnu bilo kakvi problemi što, ponavljamo, očigledno nekome ne ide u prilog.

Ujedno poručujemo i sejačima mržnje u opštini Štrpce, onima koju se raduju i tokom celog dana na razne načine pozdravljaju brutalne upade u porodične domove naših sunarodnika, da će pravda pobediti, pobediće ih srpski narod kao što smo ih i do sada pobeđivali!

Informativna služba

Srpska lista

Štrpce

O današnjoj akciji kosovske policije u Štrpcu, čitajte u: 

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.