U sklopu nastavka akcije „Brezovica“ u toku pretres na 12 lokacija

Brezovica akcija policije
FOTO: Ilustracija/Kallxo

Vest je ažurirana

U današnoj akciji pod nazivom „Brezovica 3“ je uhapšeno osam lica, navodi se u poslednjem saopštenju iz Osnovnog tužilaštva u Uroševcu. Takođe, ovo Tužilaštvo navelo je da će zatražiti pritvor za uhapšene, piše Zakletva za pravdu. Mediji koji su izveštavali o ovom slučaju, danas ranije su izvestili da je uhapšeno sedam lica, među kojima su bivši službenici Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture i vlasnici građevinskih preduzeća.

Kallxo je u međuvremenu javio da je uhapšen i bivši načelnik Agencije za zaštitu životne sredine, Iljir Morina (Ilir).

 

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Akcija pod nazivom „Brezovica“ nastavlja se, treći put zaredom, pod sumnjom za izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnom parku „Šara“, na području Brezovice.

Danas se vrši racija na 12 lokacija u četiri grada na Kosovu, u Uroševcu na 5 lokacija, na jednoj u Lipljanu, kao i u Srbici. Akcija se vrši i na pet lokacija u delovima Prištine.

KoSSev: U međuvremenu, RTV Kim javlja da je do sada uhapšeno sedam lica, od kojih su tri bivši službenici Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, a četiri vlasnici građevinskih preduzeća. Sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja, davanje i uzimanje mita, kao i vršenje uticaja.

Kako je u međuvremenu preneo portal Kallxo, među danas uhapšenima je i bivši načelnik Agencije za zaštitu životne sredine, Iljir Morina (Ilir).

Vest je za Kallxo potvrdio tužilac za teška krivična dela u Uroševcu, Rasim Maljoku.

„Akcija se nastavlja na 12 lokacija, za detalje ćete biti blagovremeno obavešteni, ali mogu da potvrdim da se akcija nastavlja po planu“, rekao je Maljoku.

U prvom delu akcije „Brezovica“ 21. decembra uhapšeno je 10 lica, među kojima i bivši predsednik opštine Štrpce, Bratislav Nikolić.

Za Nikolića se sumnja da je u svojstvu predsednika opštine Štrpce od 2014. do 2018. godine primao mito – novac i poklone radi izdavanja građevinske dozvole u ​​Nacionalnom parku „Šara“, za vikendice na području Brezovice.

Tužilaštvo tvrdi da je Nikolić primio mito od 210.000 evra za izdavanje 21 građevinske dozvole za vikendice za investitora „Stela konsalting“, kao i još 200.000 evra za građevinsku dozvolu hotela „Stella Consulting“.

Ovim radnjama Nikolić je osumnjičen da je izvršio krivična dela „primanje mita”, „zloupotreba službenog položaja”.

Nikolić se tereti i da je počinio krivično delo „Vršenje uticaja”, jer je uticao na donošenje odluka službenih lica, kako bi obezbedio građevinske dozvole.

O akcijama kosovske policije u Štrpcu i reakcijama, čitajte u: 

U Štrpcu održan skup podrške uhapšenima: Nisu ni ratni zločinci, ni kriminalci

Jednomesečni pritvor za uhapšene u akciji „Brezovica“

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinima

Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…

Trajković: Pohapšeni su svi Radoičićevi i Veselinovićevi gradonačelnici i funkcioneri

Tužilaštvo zatražilo pritvor za desetoro uhapšenih u jučerašnjoj akciji „Brezovica“

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.