Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinima

Foto: Printscreen

„Ratni zločini počinjeni su na obe strane i u to nema sumnje. Uvek sam bio protiv svakog ratnog zločinca i verujem da se tim ljudima, ukoliko se oni ne nalaze daleko, treba suditi i treba da budu kažnjeni“, kazao je danas u Tirani predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Odgovorajući na pitanje novinara TV Klan Kosova o tome „da li će se izviniti narodu Kosova za ratne zločine“, on je dodao i da se ovo pitanje ne sme posmatrati jednostrano, to jest da se jedna nacija izvinjava drugoj.

„Bilo bi u redu ukoliko bi to bila greška jedne strane, a to nije uopšte slučaj. I kada vi kažete ‘vi Srbi ste počinili neke zločine’, onda i ja mogu da spomenem desetine zločina koja je počinila tzv. OVK protiv srpskih civila na Kosovu, o kojima vi ne govorite. Ali verujem da je za sve nas mnogo važnije da govorimo o pomirenju, o stvarnom životu i stvarnim pomacima ka budućnosti, koja će naše narode da približi jedne drugima“, kazao je Vučić.

On objašnjava da umesto da se traži „dovoljno razloga kako bi se strane udaljile jedna od druge, čak i da budu neprijatelji, treba da se radi na pomirenju“.

Poželevši novinaru, kako je kazao srećan rad, dodao je da kad god poseti Kosovo, novinari ove redakcije mu postavljaju ista pitanja – o izvinjenju za ratne zločine na Kosovu, ali i da imaju različite stavove o Kosovu.

„Vi verujete da je Kosovo država. Mi u to ne verujemo i ne priznajemo. Ne priznajemo nezavisnost i verujemo da je Kosovo prema rezoluciji UN-SB 1244 deo Srbije, ali o tome treba da pričamo kroz proces dijaloga u Briselu i apsolutno sam uveren da ćemo, ukoliko bude dobre volje, uvek moći da pronađemo kompromisno rešenje“, kazao je.

I na početku i na kraju svog odgovora, Vučić je naglasio da je mnogo važnije biti orijentisan ka budućnosti nego prošlosti, nego uzajamnom provociranju, kada je u pitanju „potencijalna osveta“.

Sa druge strane, Goci Uzelac sa TV Pink-a odgovorao je na pitanje o današnjoj akciji kosovske policije odnosno hapšenja u Štrpcu.

Naglasio je da se Sever Kosova predstavlja kroz sliku o kriminalcima, a da se sa tim sada započelo i u sredinama na jugu, te da u proklamovanoj borbi protiv organizovanog kriminala, kosovske vlasti nikako da se, kako Vučić kaže, dosete i hapšenja u većinski albanskim sredinama.

„U početku su nam govorili da na Severu Kosova žive kriminalci. Vodili su tu kampanju godinama, zajedno sa beogradskim medijima. Govorili su i da sve što se dešavalo na Severu, nije bilo protiv Srba već protiv kriminalaca. Sad izgleda da su kriminalci i na jugu. Desetoricu ih uhapsiše i svi kriminalci. Ne znam kako ih negde usput ne nađoše, na primer u Lipljanu ili Uroševcu, već ih nađu uvek samo među Srbima“, kazao je.

Tvrdi da je to Kurti danas uradio „malo i zbog otvorenog Balkana“ i dodao da će biti obezbeđena pravna pomoć svim Srbima, a o svemu će, kaže, biti više informisan kada se vrati u Beograd.

Predstavnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u okviru inicijative „otvoreni Balkan“ potpisali su danas u Tirani četiri sporazuma u oblasti poljoprivrede. Prethodno je u Beogradu bilo najavljeno potpisivanje ukupno 6, ali se dva odnose na sporazume između Beograda i Tirane. I danas je upućen poziv Crnoj Gori, Kosovu i BiH da se što pre priključe. Više o tome u:

Otvoreni Balkan u Tirani: Potpisani sporazumi iz poljoprivrede, niti Velika Srbija, niti Velika Albanija

A šta se danas dešavalo u Štrpcu, opširnije u posebnim vestima:

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.