U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Akcija u Štrpcu

Vest je ažurirana

20:40 – Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…

Deset osoba je uhapšeno, među kojima i Bratislav Nikolić. Pretres izvršen na 12 lokacija, oduzeta velika svota novca, vozila, oružje… – dvanaest sati nakon početka akcije, kosovska policija večeras je konačno potvrdila i iznela detalje o tome šta se danas događalo u Štrpcu u sklopu akcije pod kodnim nazivom „Brezovica“. Kosovski MUP naglašava da je akcija bila usmerena isključivo protiv onih koji zakon ne poštuju.

Opširnije u posebnoj vesti.

20:08 – Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Srpska lista osudila je zastrašivanje porodice funkcionera u Štrpcu, a današnja akcija kosovske policije mogla je da se izvede na potpuno drugačiji način umesto medijske i filmske predstave, koja je usmerena i protiv sadašnjeg rukovodstva – ovo je glavna poruka opštinskog odbora srpske liste iz Štrpca, koju je odbor ove stranke doneo na današnjoj hitnoj sednici u Štrpcu.

Opširnije u posebnoj vesti.

18:16 – Vučić: Kurti je to uradio „malo i zbog otvorenog Balkana“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pitanje novinarke TV Pink o današnjoj akciji u Štrpcu, naglasio da se Sever Kosova predstavlja kroz sliku o kriminalcima, a da se sa tim sada započelo i u sredinama na jugu, te da u proklamovanoj borbi protiv organizovanog kriminala, kosovske vlasti nikako da se, kako Vučić kaže, dosete i hapšenja u većinski albanskim sredinama.

„U početku su nam govorili da na Severu Kosova žive kriminalci. Vodili su tu kampanju godinama, zajedno sa beogradskim medijima. Govorili su i da sve što se dešavalo na Severu, nije bilo protiv Srba već protiv kriminalaca. Sad izgleda da su kriminalci i na jugu. Desetoricu ih uhapsiše i svi kriminalci. Ne znam kako ih negde usput ne nađoše, na primer u Lipljanu ili Uroševcu, već ih nađu uvek samo među Srbima“, kazao je Vučić.

Opširnije u posebnoj vesti.

16:06 – Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

U međuvremenu je Kim objavio sve kontroverze koje su pratile bivšeg gradonačelnika Štrpca i koje su ostavile popriličan medijski rep za njim u protekloj deceniji.

Dugogodišnji gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić je krajem leta 2012. godine, prema pisanju Kohe pucao na bazenu „Hacijenda“ u Gračanici. Navedeno da je nakon prijave pucnjave intervenisala i policija, pa su gradonačelnik Štrpca i telohranitelji saslušani u stanici u Gračanici. Međutim, policija tada nije želela da potvrdi da je Nikolić bio privođen.

Iz GI Spska je početkom novembra 2013. saopšteno da je „u Štrpcu je fizički napadnut i pretučen član Izbornog štaba GI Srpska Aleksandar Stanković“. U saopštenju dostavljenom KIM radiju iz te političke opcije je navedeno da je „Stankovića fizički napao i pretukao Branislav Nikolić, rođeni brat Bratislava Nikolića, aktuelnog gradonačelnika i kandidata za to mesto ispred SLS“.

Opširnije u posebnoj vesti.

13:53 – Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Jutrašnju akciju u Štrpcu zabeležio je novinar Internews Kosova Krešnik Gaši, koji ovaj slučaj istražuje godinama.

„Kosovska policija i tužilac veruju da imaju dovoljno dokaza protiv bivšeg predsednika opštine i drugih osmnjičenih iz opštine Štrpce za uzimanje mita u vreme kada su mnogi sa Kosova investrali u vile na Brezovici. Postoje dokazi da su pojedinci plaćali ogroman novac za dozvole za gradnju u toj zoni“, kaže Gaši.

On podseća da je to zaštićena zona u kojoj nije dozvoljena izgradnja kuća i hotela.

Opširnije u posebnoj vesti.

12:17 – Zgrada opštine u Štrpcu i dalje je blokirana, radnici opštine su u blizini i posmatraju situaciju

Za razliku od ranijih izvora KoSSeva, koji su naglasili da je stanovništvo zabrinuto, u međuvremenu smo razgovarali sa još jednim meštaninom, koji iznosi drugačija zapažanja.

Kao i ostali sagovornici i on je insistirao na anonimnosti. Objasnio je da je „javna tajna“ već godinama bila imovina bivšeg gradonačelnika, koja navodno uključuje nekretnine u regionu, „luksuzni vozni park od nekoliko stotina hiljada evra“, i samu imovinu u Štrpcu, a koju, kako oni misle, ovaj funkcioner navodno nije legalno sticao. Opširnije u posebnoj vesti.

11:30 – Hodža: U toku policijska akcija

Takođe je i portparol Kosovske policije Daut Hodža (Hoxha) u kratkoj izjavi za KoSSev oko 11:30 potvrdio da je policijska akcija u toku, te da će policija izaći sa detaljima nakon završetka akcije.

10:50 – Odvoze Nikolićev džip i BMW

Dok još uvek izostaje zvanična potvrda da je uhapšen bivši gradonačelnik ove opštine Bratislav Nikolić, Kallxo i TV Dukagjini su to u međuvremenu i potvrdili. Oni su na portalu objavili da je Nikoliću oduzeto dva automobila marke BMW i jedan terensko vozilo, koji će biti uzeti kao dokaz protiv njega.

10:45 – KoSSev: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i uznemirenost

Zgrada opština u Štrpcu je još uvek blokirana, unutra su pripadnici Kosovske policije, koji od ranih jutarnjih sati sprovode akciju a ispred zgrade se nalazi aktuelni gradonačelnik Dalibor Jevtić, koji posmatra, saznaje KoSSev. Radnici ove opštine od jutros takođe ne mogu da odu na svoja radna mesta, te i oni posmatraju šta se dešava sa nešto veće udaljenosti.

Prema istom izvoru, stanovništvo u ovoj većinski srpskoj opštini je uznemireno, a posebno usled nedostatka informacija, uključujući i same radnike opštine. Ipak, situacija je za sada mirna.

Informacije u vezi sa akcijom Kosovske policije u Štrpcu, ne znaju ni lokalni novinari, odnosno znaju samo ono što su mediji u Prištini na albanskom objavili, rekao je za KoSSev direktor TV Herca Bojan Mladenović.

Opširnije u posebnoj vesti.

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Akcija Kosovske policije u koordinaciji sa Osnovnim tužilaštvom u Uroševcu, pokrenuta u ranim jutarnjim časovima i koja još traje. Za sada je uhapšeno deset osumnjičenih, a među uhapšenima je, prema navodima tužilaštva, i bivši predsednik opštine Štrpce i direktor urbanizma, dodajući da su neki funkcioneri i vlasnici preduzeća uhapšeni zbog više krivičnih dela.

Kallxo je objavio ekskluzivne snimke akcije Specijalnih jedinica u Štrpcu.

Akcija koju vodi Tužilaštvo u Uroševcu odnosi se na krivična dela korupcije u vezi sa objektima na Brezovici. Ova akcija je, prema rečima glavnog tužioca Škurtija Jašarija, među najvećim u borbi protiv korupcije. Tužilaštvo je saopštilo da se uhapšeni sumnjiče da su počinili krivično delo primanje mita, primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Video snimke pogledajte ovdePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.