Jednomesečni pritvor za uhapšene u akciji „Brezovica“

Akcija u Štrpcu

Osnovni sud u Uroševcu danas je odredio pritvor za desetoricu uhapšenih u akciji „Brezovica“, među kojima je i bivši predsednik ove opštine, javljaju prištinski mediji. Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, vršenje uticaja, primanja i davanja mita, ali i utaja poreza.

Naime, u akciji Kosovske policije koja se dogodila pre dva dana pod kodnim imenom „Brezovica“, a koja je u Štrpcu počela od ranih jutarnjih sati, uhapšeno je deset osoba, među kojima su i bivši gradonačelnik opštine Štrpce kao i direktor Urbanizma. U akciji koja je sprovedena na ukupno 12 lokacija zaplenjena je velika količina novca, oružja, vozila…Iz Kosovskog MUP-a su poručili da je akcija usmerena isključvo protiv onih koji ne poštuju zakon, a nipošto bazirana na nacionalnoj osnovi.

Danas je Osnovni sud u Uroševcu potvrdio, kako javlja Koha, da je za uhapšene B.N, D.R, D.M, H.B, S.M, R.B, R.H, B.I, S.S, i J.K određen jednomesečni pritvor.

U zahtevu Tužilaštva stajalo je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni B.N. koji je od 2014. do oktobra 2018. godine, u Štrpcu, kao službeno lice – predsednik opštine Štrpce, primao novac i poklone direktno, kako bi postupao u suprotnosti sa svojim nadležnostima.

„Poslove izdavanja građevinskih dozvola u Nacionalnom parku ‘Šara’, u trećoj i drugoj zoni vikendice na Brezovici, čime se sumnja da je počinio krivično delo ‘Primanje mita’ iz člana 428. stav 2. KZ Kosova“, navodi Tužilaštvo.

Isti je, kako smatra Tužilaštvo zloupotrebio službenu dužnost, kako bi za sebe stekao materijalnu korist čime se takođe sumnja da je izvršio i krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422. stav 1. KZRK.

Istovremeno protiv njega postoji i osnovana sumnja da je primao poklone u cilju vršenja neprimerenog uticaja na odlučivanje službenih lica za izdavanje građevinskih dozvola za isti sučaj, čime se, kako navodi Tužilaštvo, sumnja da je počinio i krivično delo „Vršenje uticaja“ iz člana 431. stav 1. KZRK.

Takođe, B.N. se tereti da je 21. decembra 2021. godine, odnosno tokom jučerašnje akcije, u svojoj kući u Štrpcu posedovao oružje, što je suprotno članu 5. Zakona o oružju broj 05/L-022, i na taj način je počinio i krivično deo „Neovlašćeno posedovanje oružja” iz člana 366. stav 1. KZRK.

Trojica privedenih u istoj akciji D.R, D.M i H.B, terete se takođe da su kao službena lica zloupotrebila službenu dužnost, kako bi sebi protivpravno pribavili imovinsku korist, na način da nisu preduzeli zakonske radnje za zaustavljanje nelegalne izgradnje vikendica u Nacionalnom parku „Šara“.

Prema tužilaštvu oni se terete da su počinili krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 422. stav 1. u vezi sa članom 31. KZRK“, kao i delo „Primanje mita“ iz člana 428. stav 2. u vezi sa članom 31. CCRK.

Za okrivljenog S.M. postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2016, kao službeno lice – direktor katastra u opštini Štrpce, zloupotrebio službenu dužnost radi sticanja imovinske koristi, čime se sumnja da je izvršio krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422 stav 1 KZRK.

I za njega Tužilaštvo sumnja da je direktno primio novac i poklone, da bi postupio suprotno svojoj službenoj dužnosti u vezi sa pripremanjem dokumentacije za upis katastarskih parcela, čime se sumnja da je izvršio krivično delo „Primanje mita“ iz člana 428. stav 2. KZRK, a za istog se sumnja da je u istom periodu kao direktor katastra u opštini Štrpce izvršio krivično delo „Vršenje uticaja“ iz člana 431. stav 1. KZRK.

U akciji kod njega je pronađeno i oružje što je u suprotnosti sa članom 5. Zakona o oružju br. 05/L-022, navodi Tužilaštvo.

R.F., priveden je zbog sumnje da je u periodu 2012-2018, kao službeno lice – načelnik Inspektorata u opštini Štrpce, direktno primao novac kako ne bi postupio u skladu sa svojim službenim dužnostima, čime se sumnja da je počinio krivično delo „Primanje mita“ iz člana 428 stav 1 KZRK.

Time je, kako se navodi, zloupotrebio službenu dužnost u cilju sticanja imovinske koristi, čime je, sumnja se, počinio i krivično delo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ iz člana 422. stav 1. KZRK

Za uhapšenog R.H. postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2018 službenom licu indirektno davao novac da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime se sumnja da je izvršio krivično delo „Davanje mita“ iz čl. 429. stav 3. KZRK i krivično delo „Vršenje uticaja” iz člana 431. stav 2. KZRK.

Uhapšenom u istoj akciji B.I., navodi se da postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2018 godine direktno davao novac službenom licu da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime bi izvršio krivično delo „Davanje mita” iz čl.429. 3. KZRK, zatim „Vršenje uticaja” iz člana 431. stav 2. KZRK, kao i krivično delo „Poreska utaja” iz člana 307. stav 3. u vezi sa stavom 1. KPRK.

Za uhapšene S.S. i J.K. prema zahtevu Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da su tokom 2016. godine u Štrpcu pomogli službenom licu u „izbegavanju otkrivanja krivičnih dela protiv službene korupcije i službene dužnosti“, čime bi počinio krivično delo „Pružanje pomoći počiniocima nakon izvršenja krivičnih dela” iz člana 138. stav 1. u vezi sa st. 2. tač. 2.7 KZRK.

O akciji kosovske policije u Štrpcu i reakcijama, čitajte u: 

U toku policijska akcija u Štrpcu, uhapšeni bivši gradonačelnik i direktor urbanizma

Štrpce: Zgrada opštine blokirana i dalje, radnici od jutros ne mogu da uđu, nedostatak informacija i različite reakcije

Novinar o slučaju Štrpce: Moguća hapšenja ljudi iz Vlade Kosova i ministarstava

Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca

Vučić Pinku o akciji u Štrpcu, Kljanu Kosova o ratnim zločinima

Srpska lista Štrpce: Nikolić je višegodišnji mirotvorac, akcija mogla drugačije da se izvede

Policija potvrdila akciju „Brezovica“: Desetoro uhapšenih – Zaplenjena vozila, novac, oružje, dokumenta…

Trajković: Pohapšeni su svi Radoičićevi i Veselinovićevi gradonačelnici i funkcioneri

Tužilaštvo zatražilo pritvor za desetoro uhapšenih u jučerašnjoj akciji „Brezovica“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.