Nemačka vlada: Nemamo ni malo razumevanja za odluku kosovskih vlasti

angela merkel

Vlada Nemačke kancelarke Angele Merkel pozvala je Kosovo da okonča „trgovinski rat“ sa Srbijom, signalizirajući zabrinutost Evrope zbog tenzija na Balkanu, koje predstavljaju pretnju dugim naporima na putu pomirenja, preneo je Radio Slobodna Evropa. Nedavno su i drugi zvaničnici kritikovali odluku kosovskih vlasti kojom je uvedeno 100 odsto taksi na srpske proizvode. 

„Nemamo ni malo razumevanja za odluku Kosova da uvede stoprocentne takse na uvoz robe iz Srbije,“ rekao je portparol Merkelove Štefan Zajbert (Steffen Seibert) novinarima u Berlinu u sredu, prenosi Bloomberg.

Nemačka bi takođe pozdravila odluku da Srbija ne sputava Kosovo da se priključi INTERPOL-u, dodao je.

Merkelina vlada godinama pomaže vladama Kosova i Srbije u traganju za rešenjem.

Što se tiče teritorijalnog pitanja, Merkel je fokusirana na rizik od mogućih konflikata ukoliko bi došlo do promena granice.

Ona je naglasila da je „teritorijalni integritet svih zemalja Zapadnog Balkana izuzetno važan“, rekao je Zajbert. Ipak, Nemačka bi podržala obostrano prihvatljivu normalizaciju odnosa ako je „trajna“, rekao je on.

„Nadamo se da će se obe strane brzo vratiti dijalogu. Pozivamo sve strane da izbegnu eskalaciju tenzija,“ dodao je Zajbert.

Pored nemačke vlade, odluku kosovskih vlasti da uvedu stoprocentni porez na robu iz Srbije i BiH, kritikovali su i brojni zvaničnici. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini pored jučerašnje reakcije, reagovala je i odmah po uvođenju taksi, a tada su se oglasili i komesar Johanes Han i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN misije na Kosovu, Zahir Tanin. Pre par dana, oglasila se i američka ambasada u Prištini, ali i OEBS-ov predstavnik za medije. Juče je, pored Mogerini, odluku kosovske vlade kritikovao i komandant NATO snaga u Evropi Džejms Fogo. Sve dosadašnje reakcije na odluku kosovske vlade možete pogledati u povezanim člancima:

Mogerinijeva telefonirala Tačiju, tražila ukidanje taksi

„Objava rata“: Brojne reakcije na odluku Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i BiH na 100%

Ambasada SAD: Uznemireni smo zbog odluke o povećanju taksi

Tači i Pompeo: Istorijski trenutak za dogovor sa Srbijom; Kosovo da ukine takse

OEBS predstavnik za medije zabrinut zbog uticaja trgovinskih mera na distribuciju štampanih medija na srpskom jeziku

EU: Han uključen, u kontaktu sa Vučićem i Tačijem

Fogo: Povećanjem takse Kosovo rizikuje veću izolacijuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.