OEBS predstavnik za medije zabrinut zbog uticaja trgovinskih mera na distribuciju štampanih medija na srpskom jeziku

Amal Dezir OSCE Representative for Freedom of M
FOTO: Twitter nalog OSCE Representative for Freedom of Media

Premijerka Srbije Ana Brnabić tražila je juče od predstavnika OEBS-a za slobodu medija Armela Dezira da reaguje povodom ugrožavanja osnovnih prava Srba sa Kosova koji već danima ne mogu da čitaju novine na srpskom jeziku.

Brnabić je Deziru kazala da je Srbima na Kosovu već četiri dana zaredom uskraćeno pravo na informisanje na maternjem jeziku, kao jedna od osnovih civilizacijskih tekovina i normi, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka Srbije je, kako se navodi, apelovala na Dezira da se OEBS, kao međunarodna organizacija koja se bavi i pitanjima medijskih sloboda, angažuje da se po hitnom postupku zaštiti to pravo.

Dezir je prihvatio da se OEBS uključi u rešavanje tog pitanja, navodi se u saopštenju i dodaje da će Vlada Srbije nastaviti intenzivno da sarađuje s tom organizacijom.

Dezir je na svom Twitter nalogu objavio juče da je zabrinut zbog trgovinskih mera koje se odražavaju na distribuciju dnevne štampe na srpskom jeziku, a podelio je i link punog saopštenja.

„Zabrinut sam zbog uticaja na distribuciju štampanih medija na srpskom jeziku na Kosovu zbog uvođenja trgovinskih mera. Mediji i pristup informacijama ne treba da budu kolateralna žrtva trenutne situacije.“

„Pristup novinama, uključujući i štampane medije na srpskom jeziku, mora biti garantovano svim građanima i lokalnim zajednicama u svakom trenutku,“ navodi se u saopštenju i pocrtava da „neometano pravo građana na informacije i raznoliku štampu mora biti osigurano i zaštićeno u svim uslovima.“

Na Kosovo još od prošle nedelje ne stiže dnevna štampa zbog taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine koju je uvela kosovska vlada. Iako je firma koja distribuira štampu na Kosovu bila voljna da plati taksu, oni ipak nisu uspeli da uvezu štampu jer je pored takse zatraženo i da na fakturi umesto „Kosovo“ stoji natpis „Republika Kosovo“.

Povezani članci:

Vlada Kosova: Porez na proizvode iz Srbije sa 10 na 100 odsto; Vučić sazvao Savet nacionalne bezbednosti, traži i sastanak sa ambasadorima

Kosovska Mitrovica jutros bez dnevnih novina, traju zalihe mleka

Beokolp: Srpskoj štampi ne daju na KiM iako smo spremni da platimo taksu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.